Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Wonder Woman znovuzrozená

Wonder Woman znovuzrozená

Wonder Woman znovuzrozená
RECENZE – KOMIKS: Wonder Woman (Greg Rucka, Liam Sharp, Nicola Scottová) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Tak abychom si v tom udělali pro začátek jasno. Wonder Woman ze série New 52 vydává konkurence, scenáristicky je pod ní podepsaný Brian Azzarello, výtvarně Cliff Chiang a českému čtenáři jsou prozatím k dispozici 3 díly (Krev, Odvaha a Vůle). Vzhledem k pomalému tempu, jakým je tato série u nás zpřístupňována, si z ní téměř nic nepamatuji (a zpětně si číst svoje recenze nechci), takže sáhnout po nové Wonder Woman ze série Znovuzrození hrdinů DC je pro mě jako začít s nepopsanou stránkou. Nemělo by překvapit, že ten, kdo za můj zájem může, je scenárista Greg Rucka, který udělal hodně dobrý dojem jako spoluautor série Gotham Central.

Na obálce první knihy s podtitulem Lži stojí, že jde o „ideální start pro nové čtenáře“. Ano, možná pro ty, kteří aspoň koutkem oka zahlédli loňský hit Wonder Woman, jenž dočasně odvrátil krach plánů DC konkurovat Marvelu v budování kinematografického universa. Ti ostatní budou patrně v lese. Vlastně přímo v džungli. Nebo ještě jinak. Budou zmateni podobně jako titulní postava.

Diana aka Wonder Woman totiž neví, kdo ve skutečnosti je, proč se nedokáže vrátit na ostrov Amazonek Themysciru (když předtím to údajně možné bylo) ani zda jsou její vzpomínky reálné, či se utápí v bludech.Na začátku Rucka zřejmě alternativními verzemi hrdinčina zrození odkazuje i na New 52.
„Příběh se stále mění a nic nedává smysl,“ abych citoval přímo z komiksu. Do toho jakási vojenská operace pod vedením Steva Trevora do nitra zmíněné džungle (připomínající Coppolovu Apokalypsu) a křehké spojenectví se šelmovitou ženou Cheetah, snad kdysi Dianinou přítelkyní, nyní nebezpečným protivníkem. Ruckovi lze sice gratulovat, že nezačal otrocky dalším lineárně vyprávěným originem, na druhou stranu může taková koncepce „nového“ čtenáře nepříjemně zaskočit.
Úvodní stránky nakreslil Matthew Clark, pak výtvarnou podobu komiksu přebral do svých rukou Liam Sharp. Ta občas není tak docela konzistentní, zvlášť co se týká samotné Wonder Woman. Na některých panelech z džungle to bohužel přímo bije do očí. Celé znovuzrození tak působí trochu rozpačitým dojmem.
Až si budete prohlížet dvojstránkový obrázek Diany v obchodním centru, všimněte si, že namísto názvů jednotlivých krámů autoři umístili do panelu jména scenáristů a výtvarníků, kteří měli co do činění s Wonder Woman. Včetně Azzarella a Chianga, samozřejmě.

Druhý díl Wonder Woman s podtitulem Rok jedna se vrací v čase a čtenáři, který to po Lžích nezabalil, nabízí částečná vysvětlení. Jak se Diana setkala se Stevem, proč a za jakých podmínek s ním opustila Themysciru, jak vypadaly její první kroky ve světě lidí, kde přišla ke svým superschopnostem a kdo je Barbara Ann Minervová/Cheetah.  Liama Sharpa vystřídala Nicola Scottová, neodvažuji se kategoricky prohlašovat, zda je to dobře, nebo špatně. Sharp (za účinné pomoci koloristů) perfektně zvládl divokou džungli, nyní se ocitáme na ostrově Amazonek a posléze v městském prostředí.
Vypíchl bych jednu scénu odehrávající se (jak jinak) v nákupním centru. Začíná v bistru, kde nejprve přijde vtipně ke slovu zlaté laso pravdy, a pokračuje nenadálým teroristickým útokem. Scottová akční sekvenci záběruje z různých úhlů nejen tak, že čtenář neztratí přehled, ale dokonce si uvědomí, jak náročná příprava musela z hlediska výtvarníka této několikastránkové scéně předcházet.
Stejně dobře zvládnuté je i akční vyvrcholení, v němž figuruje jistý řecký bůh a superhrdince teče krev z očí (!).
V závěru druhé knihy se Dianě dostane od tisku její superhrdinské přezdívky, takže všichni fanoušci originů zažijí kýženou satisfakci.
Přílepek Vzpomínky (nakreslený Bilquise Evelyovou) se více zabývá dětstvím a profesní posedlostí Barbary Ann. Zbývá dovyprávět, jak se z ní stala Cheetah.

Oba svazky nabízejí i galerii alternativních obálek, ve Lžích jsou navíc představeny návrhy inovovaného kostýmu Wonder Woman a proces vzniku několika stránek. Přes pochyby vyvolané prvním dílem je Wonder Woman v rukou Grega Rucky sérií, kterou stojí za to se dále zabývat.

 

Greg Rucka, Liam Sharp

Wonder Woman: Lži

Nakladatelství CREW, Praha 2018
176 stran
299 Kč

 

Greg Rucka, Nicola Scottová

Wonder Woman: Rok jedna

Nakladatelství CREW, Praha 2018
168 stran
299 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru