Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Na Živém kině se potká Horáček s Effenbergerem

Na Živém kině se potká Horáček s Effenbergerem

Na Živém kině se potká Horáček s Effenbergerem

Živé kino Praha každoročně zve na podzimní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Diváci se mohou těšit na dokumentární filmy těsně před jejich dokončením a promítání proběhnou většinou přímo ve filmových střižnách. Blížící se dvaadvacátý ročník Ji.hlavy pak přinese i jiné než premiérové novinky: otevře novou sekci pro studentské filmy z regionu střední a východní Evropy a nabídne šestidenní dětský program Ji.hlava dětem.

„V rámci projektu Živé kino zveme diváky přímo do filmových střižen, kde mají možnost zasáhnout do finálních úprav dokončovaných filmů,“ vyzývá k návštěvě netradičních projekcí ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka. Živé kino proběhne v Praze od 27. srpna do 1. září.

Pozornost jistě získá snímek Máme na víc režisérů Robina Kvapila a Radima Procházky, kteří zachytili kampaň před letošní volbou prezidenta. Na příbězích kandidáta Michala Horáčka a jeho poradce Robina Kvapila ukazují zákulisí předvolebního boje.

„Nejvíce mne překvapili takzvaní proruští trollové, kteří se kolem Michala Horáčka točili a přeli se s ním, kdekoliv se objevil a diskutoval na veřejnosti. Nejdříve jsme si mysleli, že jsou to obyčejní občané s jiným názorem, než jsme je všechny potkali ve volebním štábu Miloše Zemana a zapátrali po jejich identitě. I to je jedna z překvapivých linek našeho filmu,“ říká Procházka.

Netradiční portrét surrealisty Vratislava Effenbergera nabídne snímek Davida Jařaba Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka. „Effenbergerův cynismus, sarkasmus, ironie a humor jsou nástroji jeho kritického myšlení. Jeho scénáře mne inspirovaly od mládí a jsem rád, že jsme spolu s Martinem Pechlátem, Vasilem Fridrichem, Markem Danielem, Tomášem Jeřábkem, Halkou Třešňákovou, Zdeňkem Velenem a dalšími mohli vedle intimních reflexí této výjimečné osobnosti poválečného surrealismu inscenovat alespoň některé fragmenty těchto nerealizovaných scénářů,“ popisuje režisér, který film pojal jako hru. „Myslel jsem, že to bude spíše portrét poválečného Československa až po normalizaci, ale překvapilo mne, jak některé části Effenbergerova díla začínají rezonovat v žhavě aktuální současnosti,“ dodává Jařab.

Režisér Jiří Holba zachycuje ve svém filmu Feral život Charlieho Soukupa, undergroundového písničkáře, básníka a signatáře Charty 77, který poslední desetiletí žije osaměle v australské divočině jako poustevník a buddhista.

Chybět nebudou ani krátké filmy: filmové pásmo s názvem My Street Films představí mladé filmaře ve vršovickém podniku Petrohradská kolektiv.

Živé kino odhalí první filmové novinky dvaadvacáté Ji.hlavy, jejíž znělku letos natočil slavný francouzský režisér Jean-Luc Godard.

„Těší nás, že znělku na sociálních sítích od její premiéry vidělo přes čtyřicet tisíc diváků z celého světa. O jejím slavnostním představení na karlovarském festivalu informovaly přední filmové portály, jako americké Variety či Film Comment, evropská Cineuropa, psalo se o ní ve francouzském deníku Libération, na filmových portálech v Mexiku, Argentině, Itálii nebo Švýcarsku,“ říká Hovorka.

Plná galerie dětí

A co nového v Ji.hlavě? Letošní ročník nabídne oproti loňsku ještě bohatší doprovodný program pro děti a mládež. Děti od dvou do čtrnácti let se můžou těšit na zábavný i naučný festival, který nabídne filmové projekce, divadelní představení, workshopy. „Oblastní galerie Vysočiny se stane pomyslným Domem dětí, kde bude k mání dětský koutek s celodenním provozem pro ty nejmenší a kde ti starší mohou navštívit třeba kupoli mobilního planetária a sledovat vybrané přírodovědné dokumenty,“ přibližuje Iva Honsová z Centra dokumentárního filmu, které na programu spolupracuje. A nejen to: „Menší děti mohou každý den navštívit výtvarnou dílnu, ty větší možná naláká rapper Bonus nebo Mary C z rádia Wave, kteří připraví zvukové workshopy. S teoretičkou vizuální kultury Andreou Průchovou pak zvídaví návštěvníci mohou proniknout do zákulisí letošního festivalového plakátu,“ dodává Honsová. Chybět nebudou ani každodenní divadelní představení, třeba Buchty a loutky, koncerty, projekce dokumentárních filmů nebo večerníčků.

Pod hlavičkou sekce Mezi moři budou jako další letošní novinka soutěžit studentské filmy z regionu střední a východní Evropy. Vítězové sekcí Mezi moři a Česká radost získají finanční cenu ve výši deset tisíc euro, oceněné studentské filmy pak, díky spolupráci s Current Time TV, ohodnocení ve výši pět tisíc dolarů. Přihlásit film do soutěže je možné do 25. srpna 2018.

22. ročník MFDF Ji.hlava proběhne od 25. do 30. října; do 1. října je možné pořídit výhodnou akreditaci za 600 Kč. Více informací najdete na www.ji-hlava.cz či na www.zivekino.cz. Živé kino Praha můžete sledovat i v události na Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru