Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Film Europe veze do českých kin 4 filmy z berlínské soutěže

Film Europe veze do českých kin 4 filmy z berlínské soutěže

Film Europe veze do českých kin 4 filmy z berlínské soutěže
Porota 69. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně v čele s francouzskou herečkou Juliette Binoche v sobotu 16. února udělila hlavní ceny této prestižní filmové přehlídky. Hned čtyři filmy z hlavní soutěžní sekce uvede do českých a slovenských kin společnost Film Europe Media Company. Čtveřici filmů z hlavní soutěže doplňuje snímek ze sekce Panorama. Všechny berlínské tituly budou uvedeny v kinech v průběhu roku a na podzimním festivalu Be2Can.

„Filmy, které z Berlinale přinášíme, provokují. Tématem, kvalitou, zpracováním. Berlinale ani Be2Can nejsou festivalový mainstream,“ říká ředitel Be2Can a Film Europe Ivan Hronec. „Na Be2Can dostává český a slovenský divák možnost porovnávat a přemýšlet o smyslu a postavení filmu ve světě, ale i o kvalitách českého a slovenského filmu. Misí Be2Can je takový prostor pro diskusi vytvořit, nabídnout a udržet,“ dodává Hronec.

Sbohem, synu
(orig. titul: Di jiu tian chang / anglický název: So Long, My Son) režie: Wang Xiaoshuai (Čína) 
Čínský snímek Sbohem, synu je pečlivě vystavěná, tříhodinová rodinná sága zachycující několik desetiletí z nedávné čínské historie prostřednictvím příběhu manželského páru postiženého osudovou tragédií. Film uznávaného režiséra Wanga Xiaoshuaie reflektuje skrze osobní lidské drama odvrácenou stránku čínské kulturní revoluce a zejména politiky jednoho dítěte, a mimo jiné dokazuje, že velké city nepotřebují velká filmová gesta.
Oba představitelé hlavních rolí – herec Wang Jingchun a herečka Yong Mei – byli oceněni Stříbrnými medvědy za nejlepší herecké výkony.

Narušitel systému (Systemsprenger)

Narušitel systému
(orig. titul: Systemsprenger / anglický název: System Crasher) režie: Nora Fingscheidt (Německo) 
Emotivní drama o devítileté dívce s problémovým chováním a tváří anděla natočila jako svůj debut německá režisérka Nora Fingscheidt. Strhující příběh dítěte, jehož matka nezvládá péči o něj a rady si nevědí ani sociální pracovníci, je dechberoucím svědectvím o neutišitelném vzteku i touze po lásce. V hlavní roli filmu ubíhajícím v tempu podobně intenzivním jako hrdinčiny emoce podává autentický výkon Helena Zengel.
Film získal Stříbrného medvěda – Cena Alfreda Bauera pro film, který otevřel filmové tvorbě nové perspektivy.

U Zlaté rukavice (Der Goldene Handschuh)

U Zlaté rukavice
(orig. titul: Der Goldene Handschuh / anglický název: The Golden Glove) režie: Fatih Akin (Německo, Francie)
Za rukavici hozenou do tváře diváků označili někteří kritici asi nejvíce diskutovaný film letošního festivalu – naturalistické drama U Zlaté rukavice režiséra Fatiha Akina. Německý režisér, jehož uhrančivý thriller Odnikud byl loni nominován na Oscara, se tentokrát ponořil do zcela jiných vod. S dokumentaristickou pečlivostí zpracoval skutečný příběh masového vraha Fritze Honky, který v 70. letech minulého století brutálně vraždil prostitutky a staré ženy v hamburské čtvrti St. Pauli. Snímek vyvolal silné reakce a je označovaný za „jeden z nejodpornějších filmů o masovém vrahovi, který byl kdy natočený“ (IndieWire).

Antologie města duchů (Répertoire des villes disparues)

Antologie města duchů
(orig. titul: Répertoire des villes disparues / anglický název: Ghost Town Anthology) režie: Denis Côté (Kanada)
Do zapadlé vesnice kdesi na kanadském venkově situoval své temné drama s hororovými prvky režisér Denis Coté. Postarší manželský pár se nedokáže smířit se smrtí syna, který spáchal sebevraždu, a zdá se, že čas pro ně ztratil smysl. Na 16mm filmový materiál natočený snímek přináší zneklidňující úvahy o smrti a osudu.

Všechny moje lásky (All My Loving)

Všechny moje lásky
(orig. titul: All My Loving) režie: Edward Berger (Německo)
Pátým filmem, který Film Europe přinese letos z Berlinale do českých kin, je německé drama Všechny moje lásky, které bylo uvedeno v sekci Panorama. Příběh režiséra Edwarda Bergera je portrétem tří dospělých sourozenců hledajících lásku a své místo ve světě.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru