Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Emotivní drama Budiž světlo o tradiční rodině v realitě současného Slovenska míří do českých kin

Emotivní drama Budiž světlo o tradiční rodině v realitě současného Slovenska míří do českých kin

Emotivní drama Budiž světlo o tradiční rodině v realitě současného Slovenska míří do českých kin

Ve čtvrtek 10. října vstupuje do českých kin emotivní drama o tradiční rodině v realitě současného Slovenska Budiž světlo (2019). Slavnostní premiéru v kině Světozor doprovodí v úterý 8. října herecká a tvůrčí delegace v čele s režisérem Markem Škopem.

Film se už českým divákům představil v hlavní soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, odkud si odvezl cenu za mužský herecký výkon pro Milana Ondríka, zvláštní uznání ekumenické poroty a umístil se v TOP 10 divácké ceny. Snímek získal i dvě ceny Grand Prix na festivalech v Almatě a Batumi a je slovenským zástupcem v bojích o Oscara.

Budiž světlo s nebývalou hloubkou a autorskou suverenitou zpracovává palčivá témata, se kterými se aktuálně vypořádává slovenská společnost. Hlavní hrdina Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí.

„Zajímá mě téma běžného člověka, člověka milion, který se svou nevědomou částečkou podílí na masové xenofobní duši a je s dopady nenávisti konfrontovaný přímo ve své rodině. Zdá se mi, že existuje jen tenká hranice mezi „patřit k těm našim“, k těm, kteří jsou stejní jako já, a naopak zůstat sám s rozbitým nosem od těch stejných lidí v momentě, kdy s nimi přestanu souhlasit. Chci se pokusit ukázat zlo a chyby, které k tomu v naší vratké existenci mohou vést,“ řekl režisér filmu Marko Škop.

„Budiž světlo je film fungující na mnoha úrovních, film otevírající řadu zásadních témat, film, který české kinematografii tak zoufale chybí. Proto jsme šťastní, že v českých kinech můžeme ukázat alespoň tento slovenský klenot, ostrý a bodající…,“ řekl koordinátor distribuce AČFK Jan Jílek.

České kritiky hovoří o záslužném snímku (E15), nadstandardním kompaktním pohledu na morálku a problémy soudobé slovenské společnosti (Moviezone.cz), důležitém a odvážném snímku (Aktuálně.cz). Slovenská média píší o obrovském společenském dramatu převyprávěném s nesmírným citem pro slovenskou současnost (Pravda), prudké kritice Slovenska (sme.sk) a hereckém koncertu Milana Ondríka (Kinema.sk).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru