Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Finále studentských Oscarů letos okouzlí český animovaný film Dcera

Finále studentských Oscarů letos okouzlí český animovaný film Dcera

Finále studentských Oscarů letos okouzlí český animovaný film Dcera

Jen krátce po své celosvětové premiéře, kdy snímek Dcera získal nejvyšší ocenění Křišťál na francouzském festivalu v Annecy a tento týden hlavní cenu na festivalu v australském Melbourne MIFF, míří toto loutkové drama do Los Angeles na finále studentských Oscarů. Dcera se do trojice nejlepších snímků dostala v konkurenci 1615 filmů z celého světa a v případě výhry naváže na úspěch českého režiséra Jana Sasky, který byl v roce 2016 nominován do užšího výběru na Oscara za nejlepší krátký animovaný film.

Česká kinematografie má šanci navázat na 30 let starý úspěch Jana Svěráka s filmem Ropáci, který byl v roce 1989 oceněn Americkou filmovou akademií. „Je to velká pocta pro FAMU, pro Českou republiku a samozřejmě pro mě. Tento úspěch pro tvůrce nastavuje laťku vysoko a povzbuzuje mě pracovat s ještě větším nasazením,“ říká režisérka snímku Daria Kashcheeva. „Gratuluji celému týmu, který se podílel na výrobě filmu a děkujeme všem, kteří nás při jeho vzniku podpořili. Být ve finále je pro nás obrovská čest a splněný sen,“ dodává výkonná producentka Zuzana Roháčová z pražské FAMU.

Katedra animované tvorby FAMU dlouhodobě potvrzuje vysokou kvalitu svých studentů. Do letošního semifinále studentského Oscara se společně s Dcerou probojoval druhý dětský loutkový film s názvem Pouštět draka, který vytvořil Martin Smatana. Děkan FAMU Zdeněk Holý k úspěchu dodává:

Jsem velmi pyšný na úspěchy Katedry animované tvorby. Toto je vyvrcholením jejich dlouhodobého úsilí, které se v posledních letech projevuje úspěchy na filmových festivalech a řadou ocenění. Děkuji skvělému pedagogickému týmu, kterému se podařilo nastavit výborný vzdělávací systém, skvělým studentům, kteří se navzájem inspirují a podporují a samozřejmě Darie, která si úspěch plně zaslouží.

Režisérka Daria Kashcheeva zvolila pro svůj film naprosto unikátní výtvarnou formu, kdy pomocí pohyblivé ruční kamery, což je u loutkového filmu velmi komplikovaná realizace, docílila velmi realistických záběrů.

Mám z Dcery obrovskou radost. Daria v přípravě i natáčení předvedla obrovskou vyzrálost, profesionalitu i talent. Od začátku pracovala s intimním tématem s velkým citem, pochopením a s darem pro filmové vyprávění a originalitu. Věřím, že ji tento už teď obrovský úspěch pomůže nejen při výrobě nového krátkého filmu, který právě připravujeme, ale i v celé její další filmové kariéře. Obzvlášť pokud zůstane tak profesionální a pracovitá, o čemž vůbec nepochybuji,“ vysvětluje Martin Vandas, producent společnosti MAUR film.

Film byl podpořen Státním fondem kinematografie. Na podzim se chystá jeho česká premiéra spojená s výstavou ještě dalších dvou loutkových filmů nazvanou Trojhlas, který je výsledkem spojení tří zajímavých loutkových studentských prací. Ty vznikaly souběžně na třech českých uměleckých školách – FAMU, UMPRUM a Západočeské univerzitě v Plzni – a producent Martin Vandas zároveň uvažuje i o uvedení do kin v podobě většího animovaného pásma.

Věřím, že i když je to pro českou animaci jako obor jen malý krůček, tak se blýská na lepší časy, neboť je to důkaz, že nám talenty a dobré nápady nechybí a máme světu co nabídnout. Na druhou stranu je to pro FAMU, další filmové školy, profesionály i další hráče v oboru výzva k pokračování v systematické a cílevědomé práci. Protože animace je během na dlouhou trať,“ vysvětluje Martin Vandas.

Ve finále studentské soutěži se Dcera utká s německým krátkým filmem Love Me, Fear Me (Film University Babelsberg KONRAD WOLF) a francouzským The Ostrich Politic (Gobelins, l’école de l’image). Slavnostní vyhlášení proběhne 17. října v Los Angeles.

Soutěž Student Academy Awards usiluje o podporu talentů a jejich propojení napříč kontinenty. Toto ocenění uděluje od roku 1972 americká Akademie filmového umění a věd za nejlepší studentské filmové počiny. V české historii tuto prestižní cenu získal prozatím jen jeden český školní film – mockument (čili fiktivní dokument) Ropáci, absolventský snímek Jana Svěráka. V roce 2017 se do semifinále dostal film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka.

O FILMU: Mladá dívka v sobě schovává vzpomínku na bolestnou událost, kdy jako malá holčička přinesla domů ptáče a otec její pocity a touhu po pochopení v návalu starostí nezaznamenal. Děvče reakce svého otce vnímalo jako lhostejnost a uzavřelo se do svého vnitřního světa plného touhy po otcově lásce a jejích projevech. Od tohoto okamžiku se s otcem stále vzdalovali a jako dospělá už není schopna přijmout projevy jeho lásky. Otec trpící pocitem viny hledá cestu k vlastní dceři a snaží se získat zpět ztracený vztah.

Daria Kashcheeva (1986) se od mala hodně věnovala hudbě a vystudovala Moskevskou hudební konzervatoř v oboru klavír. Po absolvování konzervatoře v roce 2012 získala diplom magistra v oboru hudební režie v Moskevské Hudební Akademii sester Gněsiných. Už jako studentka pracovala jako zvukařka ve významných moskevských divadlech (MCHAT, Satirikon, Modern). V roce 2017 Daria vyhrála mezinárodní soutěž Nespresso Talents. Cenu poroty získala svým autorským filmem To Accept, ve kterém použila kombinaci technik stop motion a pixilace a získala významné ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, ale má za sebou již několik krátkých animovaných filmů nejrůznějšími technikami (kreslená Oáza, anidoc Praha očima cizinců nebo loutkový V popelnici). Momentálně Daria připravuje námět na svůj magisterský film, který by měl vznikat v nadcházejících dvou letech pro její absolutorium na pražské FAMU.

Další informace o Student Academy Awards naleznete zde a podrobný přehled finalistů zde.

Dcera

Režie, scénář, animace: Daria Kashcheeva
Producentka: Zuzana Roháčová (FAMU)
Koproducent: Martin Vandas (MAUR film)
Střih: Alexander Kashcheev
Hudba: Petr Vrba
Zvuk: Daria Kashcheeva, Jan Mesany
Osvětlení: Bargav Sridhar

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru