Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Hurá na PAF!

Hurá na PAF!

TZ: 18. ročník Přehlídky filmové animace a současného umění PAF Olomouc (5.–8. 12. 2019, Olomouc) –

Audiovizuální performance v husitském kostele, klubová noc v bunkru, představení pro jednoho diváka a desítky dalších projektů: PAF Olomouc začíná už za týden.

Festival PAF Olomouc je jednou z nejprogresivnějších českých přehlídek současného vizuálního a zvukového umění. Letošní ročník se koná od 5. do 8. prosince, zúčastní se ho více než 100 hostů z 12 zemí, program čítá více než 80 programových bloků a odehraje se v 11 lokalitách napříč historickým centrem Olomouce. Tématem letošního PAFu je portrét – žánr, který s nástupem digitálních platforem zažívá nebývale dynamickou proměnu. Program přiblíží mj. fenomény zobrazování lidských i nelidských obličejů v současném umění nebo vztahu umělecké identity a anonymity tvůrců, a to nejen optikou světa současné vizuální a klubové kultury a teorie, ale také skrze výrazná díla experimentálního a animovaného filmu.

V rámci společného programu PAFu a Společnosti Jindřicha Chalupeckého bude uvedený projekt Sospiri Lukáše Hofmanna, laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého 2018.

Dramaturgie festivalu se dlouhodobě soustředí na projekty a umělce, kteří v Čechách doposud nevystoupili a kteří překračují hranice mezi různými sférami audiovizuálního umění. V tuzemské premiéře se představí kolektiv CURL, který chystá rozsáhlou živou performanci ve složení Mica Levi, Coby Sey, Brother May, dva koncerty odehraje britská pianistka Eliza McCarthy a poprvé se zde objeví také tvorba Zh Feveka, kanadského tvůrce bizarního světa lesklých amorfních objektů–bytostí. Fevekova výstava, kterou PAF představí v Galerii U Mloka, je jeho první evropskou instalací vůbec a na programu je i jeho nejnovější krátký film věnovaný rituálům banality neoliberálního kyberprostoru. Přednášku na akutní téma provázanosti digitálních technologií a čínské státní správy chystá filmová teoretička Olga Bobrowska, která přiblíží strategie indoktrinace a kontroly tamních obyvatel skrze sociální sítě a vizuální kulturu. Výjimečný projekt Insider, zkoumající chování lidského těla na hranici virtuální reality a fyzické přítomnosti, připravil pro PAF tým mexické multidisciplinární umělkyně Cristiny Maldonado a této mimořádně intimní performance se může vždy zúčastnit jen jeden divák. V průběhu festivalu bude fungovat nepřetržitá Herní zóna Já, portrét – prostor, jehož koncepci vytvořil Vojtěch Vaněk z brněnské FaVU VUT s Bohdanem Heblíkem, který pod přezdívkou Hranostajl patří mezi nejvýraznější postavy české scény okolo streamovací platformy Twitch. Zóna je kombinací živého herního studia a prostoru pro přednášky, mj. na téma fenoménu herních portrétů-avatarů, a diváci do ní budou moct vstoupit kdykoliv v průběhu otevírací doby festivalového centra. Umělkyně z New Yorku Carla Gannis přijíždí na PAF s několika projekty, představí například svou paralelní identitu C.A.R.L.A. G.A.N. a chystá také instalaci pro Galerii Véčko.

Kanadský umělec Zh Fevek působí pod pseudonymem Kid Xanthrax, v rámci PAFu proběhne jeho první samostatná evropská výstava. Foto: archiv umělce

Cena Jindřicha Chalupeckého poprvé na PAFu

Slavnostní ceremoniál Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019 je letos součástí programu festivalu PAF Olomouc a poprvé se odehraje mimo osu Praha-Brno. Vyhlášení proběhne v pátek 6. prosince od 20:00 v kině Metropol a ještě v průběhu večera jeho záznam odvysílá Česká televize na kanálu ČT Art. O prestižní cenu pro umělce do 35 let letos soutěží Andreas Gajdošík, Baptiste Charneux, Marie Lukáčová, Pavla Malinová a umělecká skupina Comunite Fresca. Koncepci ceremoniálu připravili kurátoři PAFu společně s umělcem Michalem Pěchoučkem a filmovým režisérem Bohdanem Bláhovcem. Součástí společného programu PAFu a Společnosti Jindřicha Chalupeckého je také uvedení dokumentace projektu Sospiri laureáta CJCH 2018 Lukáše Hofmanna a projekce filmů umělkyně Tai Shani, která je v letošním roce nominovaná na cenu Turner Prize.

Francouzská umělkyně Julie Béna představí na PAFu několik projektů, mj. českou premiéru performance Have You Seen Pantopon Rose? Foto: archiv umělkyně

Socialistické plastiky v Husově sboru a klubová noc v bunkru

Důležitou součástí PAFu je oživování zapomenutých prostor ve struktuře města. Velkolepá zahajovací audiovizuální performance se odehraje ve čtvrtek 5. prosince v neoklasicistním trojlodním kostele Husova sboru. Duo Lišaj & Kolouch (hudebník Mikuláš Odehnal a ilustrátor Jan Šrámek) vystoupí s projektem Special Circumstances II, v němž se hutná abastraktní hudba Odehnala setkává s živě promítanými Šrámkovými vizualizacemi dnes již neexistujících soch a výtvarných objektů z doby reálného socialismu. Interdisciplinární umělec Matt Carter následně představí impozantní audiovizuální performance OUR EYES ON. Páteční klubová noc se odehraje v Krytu civilní obrany, vystoupí zde americký DJ Total Freedom, který svým eklektickým přístupem v průběhu uplynulých let radikálně překalibroval svět klubové hudby, se živým setem vystoupí objev elektronické scény posledních měsíců – jednočlenný projekt Evil Medvěd, dále rezident milánského klubového prostoru Macao Sense Fracture a DJ Levi. Jedna z dalších událostí festivalu diváky zavede do designového hostelu Long Story Short, kde bude promítnut snímek Dcera. Za něj jeho režisérka Daria Kashcheeva získala studentského Oscara.

Jiné vize Laury Amann

Jediná Soutěžní sekce PAFu Jiné vize CZ se v průběhu let emancipovala v nejvýznamnější přehlídku současného českého umění pohyblivého obrazu. Soutěž je specifická procesem výběru finalistů – ty z přihlášených děl vždy vybírá hostující kurátor či kurátorka. Desítku finálních videí letos vybírala Laura Amann, kurátorka a architektka žijící ve Vídni. Amann je také kurátorkou skupinové výstavy finalistů, která se uskuteční v rámci PAFu v prostoru Atria ve Festivalovém centru. Finalisty a finalistkami Jiných vizí CZ 2019 jsou BCAAsystem, Veronika Čechmánková, Tereza Darmovzalová, Dalibor Knapp, Marie Lukáčová a Anna Remešová, Markéta Magidová, Alexandra Fabiana Mertová, Vojtěch Rada, Zbyšek Semelka a Ladislav Tejml. Kromě skupinové výstavy budou jejich díla uvedena v lineárním projekčním pásmu v kinosále.

Pohled do instalace v Galerii U Mloka na minulém ročníku festivalu PAF Olomouc. Foto: PAF

Výstavy

Kromě již zmíněných Jiných vizí, Zh Feveka a Carly Gannis se na PAFu objeví také instalace videa vytvořeného avatarem/kou LaTurbo Avedon (9:16pm gallery), pro Galerii Monitor připravuje výstavu
v londýně usazená španělská umělkyně Claudia Maté, v uliční galerii Vitrína Deniska bude instalován projekt vítězky Jiných vizí 2016 Lucie Rosenfeldové a dvoupatrový prostor Galerie XY ovládne fotografka a finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 Lucia Sceranková. Novinkou letošního ročníku PAFu je komentovaná procházka po všech výstavách PAFu, která proběhne v sobotu
7. prosince od 15:00.

Akreditace a vstupenky

Diváci si mohou zakoupit čtyřdenní a jednodenní akreditace a samostatné vstupenky na jednotlivé programové bloky. Čtyřdenní akreditace umožňuje vstup na všechny akce probíhající v rámci festivalu od 5. do 8. prosince 2019, jednodenní akreditace umožňuje vstup pouze na akce probíhající v rámci PAF Olomouc 2019 v průběhu konkrétního dne. Akreditace je možné koupit online v předprodeji přes GoOut a také v průběhu festivalu ve festivalovém centru, kde bude možné zakoupit i vstupenky na samostatné programové bloky za jednotnou cenu 100 Kč.

Kompletní program festivalu včetně časového harmonogramu a profilu zúčastněných a uvedených umělců je k dispozici na 2019.pifpaf.cz

 Odkazy
+ facebooková událost PAF Olomouc 2019
+ seznam hostů na webu
 + programové schéma na webu + předprodej vstupenek přes GoOut
+ webové stránky platformy PAF
+ PAF na Instagramu
+ PAF na Facebooku

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru