Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jedinečná možnost vidět africký filmový skvost Timbuktu

Jedinečná možnost vidět africký filmový skvost Timbuktu

Jedinečná možnost vidět africký filmový skvost Timbuktu
V rámci Týdne Afriky 2019 přichystala Česká rozvojová agentura společně s odborem subsaharské Afriky MZV ČR projekci oceňovaného snímku Timbuktu, historicky prvního západoafrického filmu nominovaného na Oscara. Projekce snímku renomovaného mauretánského režiséra Abderrahmana Sissaka, který byl uveden na MFF v Cannes v hlavní soutěži, se uskuteční v pondělí 20. května od 18.00 ve Francouzském institutu v Praze v Kině 35. Vstup na projekci filmu, který bude promítán v originálním znění s českými i anglickými titulky, je zdarma, místo v sále je ale z kapacitních důvodů nutné si rezervovat na stránkách Francouzského institutu. Ve foyer kina bude navíc k vidění výstava fotografií Donwilsona Odhiamba, mladého talentovaného afrického fotografa pocházejícího ze slumu.

Snímek Timbuktu je volně inspirován skutečnými událostmi z roku 2012. Jak název napovídá, film režiséra Abderrahmana Sissaka se odehrává ve městě Timbuktu, ležícím v Mali na břehu řeky Niger a známém pro své hliněné hrobky a budovy. Důvodem umístění děje do jednoho ze sedmi svatých měst islámu byla událost z přelomu června a července roku 2012, kdy došlo k demolici nejméně dvou hliněných svatyní zapsaných na seznam UNESCO ze strany islamistických radikálů. Radikály z města vytlačila po několika týdnech francouzská armáda.

Hlavními postavami filmu jsou Kidane s ženou Satimou, dcerou Toyou a 12letým Issanem, kteří žijí ve stanu v poušti nedaleko Timbuktu. Zdánlivý klid jejich života je narušen ve chvíli, kdy Kidane omylem zabije rybáře Amadoua a musí čelit novým pravidlům zavedeným islámskými radikály. Patří mezi ně např. zákaz kouření, hraní fotbalu či nařízení přikazující obchodnicím na místním tržišti nosit ponožky a rukavice. Po nocích pak ozbrojená komanda objíždí jednotlivá hliněná obydlí a hlídají, zda někdo neporušuje zákaz zpěvu a hry na hudební nástroje.

Režisér filmu Abderrahmane Sissako se sice narodil v roce 1961 v Mauretánii, své dětství ale prožil v sousedním Mali. Vystudoval vysokou filmovou školu VGIK v Moskvě, kde pobyl přes deset let. Následně pobýval ve Francii. Život ve třech adoptivních vlastech ovlivnil jeho vztah k Africe i k vlastní představě o filmu. Po částečně autobiografickém filmu Octobre z roku 1993 na sebe upozornil především snímky Život na zemi (La vie sur terre, 1998) a Čekání na štěstí (Heremakono, 2002), v nichž uplatnil svůj originální styl mísící evropské vlivy a africkou mentalitu. Jeho snímky jsou tak pravidelně uváděny na mezinárodních filmových festivalech, včetně MFF v Cannes. Právě zde byl v hlavní soutěži v roce 2014 s velkým ohlasem představen snímek Timbuktu. Kromě Cannes byl film promítán na celé řadě festivalů včetně MFF Karlovy Vary. V roce 2015 ovládl udělování francouzských filmových cen César, kde získal cenu pro nejlepší film a zvítězil rovněž v šesti dalších kategoriích. Ucházel se také o amerického Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Výstava fotografií ze slumu Kibera

Návštěvníci projekce filmu Timbuktu si budou moci ve foyer Kina 35 ve Francouzském institutu navíc prohlédnout výstavu, která se váže k novému českému dokumentu Kibera: Příběh slumu oceněného diváckou cenou na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Autorem vystavených fotografií je hlavní postava filmu Donwilson Odhiambo, který se narodil do rodiny 13 sourozenců a po smrti matky se jako tennager ocitl na ulici. O životě v Kibeře psal nejdříve blog a pak zde začal fotit. Dnes je novou mladou nadějí africké fotografie a jeho snímky si postupně nacházejí cestu ke globálnímu publiku. V současnosti jsou k vidění např. v New Yorku či Hannoveru.

Akce je součástí Týdne Afriky 2019, organizované Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Součástí této akce je i debata, která se bude konat hned následující den po projekci, a to v úterý 21. května v Langhans Galerii Praha (Vodičkova 37). Jejím tématem budou témata bezpečnosti v oblasti Sahelu a české přítomnosti v Mali. Z těchto programových důvodů byl nakonec změněn titul promítaného filmu a místo původně plánovaného dokumentu Kibera: Příběh slumu bude 20. 5. promítnut právě mauretánsko-francouzský film Timbuktu, který o této oblasti pojednává.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 948

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru