Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Podcasty Inspiračního fóra zvou na klimatickou krizi, migraci i Čínu

Podcasty Inspiračního fóra zvou na klimatickou krizi, migraci i Čínu

Podcasty Inspiračního fóra zvou na klimatickou krizi, migraci i Čínu

Inspirační fórum dokumentární Ji.hlavy otvírá novou podcastovou sérii Screenshot. Jejím průvodcem je Ivo Bystřičan, který jednou za dva týdny představí výjimečnou osobnost minulého ročníku Inspiračního fóra. Screenshot zahajuje tento týden: epizodou věnovanou americkému environmentalistovi Billu McKibbenovi, který přes tři dekády bojuje proti změnám globálního klimatu.

Ekologický aktivista a spisovatel Bill McKibben, norský sociolog a odborník na čínskou politiku Stein Ringen a bývalý člen americké pohraniční stráže Francisco Cantú – to jsou hosté prvních tří dílů ji.hlavského Screenshotu. 

„Z hostů loňského Inspiračního fóra, které proběhlo na dokumentární Ji.hlavě podeváté a během šesti festivalových dnů otevřelo šest zásadních společenských témat, jsme do podcastové série vybrali takové osobnosti, které mění svět k lepšímu. Třeba tím, že se snaží rozšiřovat pole svobody a důstojnosti pro co nejvíc lidí,“ přibližuje nový podcast dramaturgyně Tereza Swadoschová. 

A režisér podcastů Ivo Bystřičan pokračuje: „Screenshot Inspiračního fóra, nad rámec záznamů přednášek nebo rozhovorů, pracuje prostřednictvím editace a komentářů se sdělením a utváří z něj nový tvar, který posluchače zasvětí do kontextu a představí osobnost, její zkušenosti a myšlenky, co nejkomplexněji.“

Autoři Screenshotu vybírali z více než stovky hostů Inspiračního fóra, kteří se představili loni v říjnu ve třiceti debatách, panelových diskusích nebo moderovaných rozhovorech. A k některým z diskusí se mohou nyní posluchači díky Screenshotu vrátit. Jednotlivé epizody podcastu doplní bonusové materiály ve formě záznamů vybraných debat. V nabídce bude například diskuse s ekologickou ekonomkou Naďou Johanisovou o významu technologií pro přežití lidstva či povídání s Tomášem Halíkem o tom, jak se zbavit strachu.

 „Inspirační fórum obohacuje Ji.hlavu o živé diskuse plné postřehů a odvážných myšlenek mimo schémata. Mám velkou radost, že se prostřednictvím podcastu podaří některé z hostů představit i mimo festival a dostat jejich inspirativní zkušenost a postoje k dalším lidem,“ dodává ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Marek Hovorka.

Screenshot Inspiračního fóra bude vycházet jednou za dva týdny na webu www.inspiracniforum.cz/podcasty a na podcastových platformách Apple Podcast, Google Podcast a Spotify.

Epizoda Bill McKibben: Využít energii protistrany, vyjde 12. února.
Americký environmentalista Bill McKibben označuje klimatickou krizi za největší kolektivní dílo všech dob. V knize Konec přírody předznamenal v osmdesátých letech minulého století dnešní stav klimatu. A už třicet let hledá způsob, jak zastavit setrvačnost v produkci oxidu uhlíku, která za krizí stojí. Nepředpokládá však, že se vlády a průmysl promění samy od sebe. Proto se soustředí na řešení a společenské mechanismy, které mohou vést k pozitivní proměně. S ohledem na fungování moci a financí ve světě korporací a politiky využívá McKibben jejich vlastní zbraně a nabízí způsoby, jak se o změnu může zasadit každý jedinec, komunita a hnutí.

Epizoda Stein Ringen: Nová chytrá diktatura, vyjde 26. února.
Norský sociolog, politolog a autor knihy Perfektní diktatura: Čína ve 21. století Stein Ringen zkoumá čínský politický systém a technologické nástroje, které používá k dohledu nad svými občany. Zajímá ho, jak je motivuje a ovládá systém sociálního kreditu a čím si režim získává loajalitu svého lidu. A zároveň demaskuje skutečnou podobu zdejšího ekonomického růstu.

Epizoda Francisco Cantú: Hranice slov, vyjde 11. března.
Bývalý člen americké pohraniční stráže Francisco Cantú napsal knihu The Line Becomes A River, která zachycuje nejen jeho angažmá u polovojenských jednotek, ale také příběh kamaráda mexického původu chyceného v systému pohraniční mašinerie. Cantú nadále hledá odpovědi na otázky: jakou roli v systému hraje jedinec? Jaké kroky by mohly proměnit nefunkční migrační systém, který má za následek systematizaci násilí? A jakou roli ve vnímání migrantů a žadatelů o azyl hraje jazyk, kterým o nich mluvíme.

Ivo Bystřičan
Nezávislý producent a filmař, v minulosti šéfredaktor časopisu Nový Prostor, sociolog a analytik. Ve své tvorbě se zaměřuje na sociální, environmentální a historická témata. Je autorem několika nezávislých snímků a televizních dokumentů.

Martin Tvrdý
Hudebník a producent, ze sólových projektů je známý jako rapper Bonus. Za svou tvorbu získal několik ocenění, včetně ceny Apollo nebo Anděl. Dlouhodobě se věnuje scénické hudbě a sound designu, a to jak v divadle, tak ve filmu a v televizi. 

Screenshot Inspiračního fóra
Dramaturgie a produkce: Ivo Bystřičan, Iveta Černá a Tereza Swadoschová, znělka a sound design: Martin Tvrdý, český hlas hostů: Ivan Lupták.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru