Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Severská filmová zima zaostří na Finsko

Severská filmová zima zaostří na Finsko

Severská filmová zima zaostří na Finsko

Severský filmový klub pořádá již podesáté tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí. Jubilejní ročník festivalu Severská filmová zima zavítá v průběhu února a března do 20 českých a moravských kin. Opět přináší atraktivní nabídku snímků z Finska, Švédska, Dánska, Norska, Islandu a Litvy. Devět snímků bude v České republice uvedeno poprvé.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 13. 2. v 18 hodin v pražském kině Lucerna. Bude spojeno s projekcí finského dramatu Role člověka, snímku Juhy Lehtoly, natočeného na motivy stejnojmenné knihy Kariho Hotakainena. Pekka tvrdí svým rodičům a sestrám, že je úspěšný businessman, ale přitom u cizích lidí žebrá o peníze a zbytky jídla. Co se stane, když rodiče přijedou navštívit své děti?

Do Finska nás zavede i hvězdně obsazený snímek Nicota. Komediální drama vypovídá o milostných vztazích doby, ve které žijeme. O tvorbě, umělcích a ceně, kterou platí v soukromém životě, o konfliktech mezi opravdovým uměním a komerčním kýčem. Drama Time Out se zabývá proměnami problematického vztahu otce a syna. Země nadějí je milostný příběh, odehrávající se ve Finsku v letech 1945-1952. Snímek popisuje vliv žen při obnově země během války i po ní. Romantická komedie Psi nenosí kalhoty z prostředí sado-maso salónu je filmem o tak trochu jiné lásce, ve kterém si zahrála i česká herečka Ester Geislerová. Snímek uvádíme ve spolupráci s distribuční společností PILOT FILM.

Nicota

Novinkou z dánské dílny je absurdní komedie s humornými hororovými prvky Mrtvé nechte spát. Příběh podivného satanisty Jimmyho, jeho přátel ze střední a jednoho dlouho mrtvého Nekromancera. Ochrana před armádou zombie může být stejně problematická, jako začátek středoškolského románku. 

Pozornosti by neměl uniknout norský historický snímek Králův nesouhlas. Životopisné drama, inspirované skutečnými událostmi, popisuje tři dny v dubnu 1940, kdy dostane norský král od německých ozbrojených sil ultimátum: vzdá se, nebo zemře. Královská rodina prchá z města s nacistickými vojáky v patách.

Švédský thriller Videoman vypráví příběh dvou alkoholiků se zájmem o videokazety a zoufalém honu na zloděje vzácné videonahrávky. Fénix je rodinným dramatem o mentálně nestabilních příbuzných a tragédii, kterou je třeba uchovat v tajnosti.

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým znevýhodněním. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, vhodnými pro neslyšící. Organizátoři nezapomínají ani na cizince, při promítání v Praze, Brně a Ostravě budou filmy navíc opatřeny titulky anglickými.

Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz


Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru