Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Jak Usagi pošlapal fumi-e

Jak Usagi pošlapal fumi-e

Jak Usagi pošlapal fumi-e

RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Skrytí (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

předchozí recenzi na komiks Usagi Yojimbo s podtitulem Záhady jsem napsal, že králičí ronin buď začal působit jako asistent inspektora Ishidy, anebo je možná Ishida pomocníkem Usagiho. Tato záhada je v dalším svazku s názvem Skrytí rozřešena. Usagi se stal Ishidovým Watsonem, případně Archie Goodwinem, pokud holmesiády vyměníme za detektivky s Nero Wolfem. Každopádně jej Stan Sakai odsouvá na vedlejší kolej a definitivně se přiklání k příběhům s detektivní zápletkou. Ten aktuální má podobu uceleného vyprávění a nedozvíme se v něm žádné další odpovědi na otázky, které zůstaly otevřené po předchozím svazku.

Upřímně řečeno, Skrytí jako čistokrevná detektivka moc nefungují. Vrahové dvou samurajů jsou od začátku známí, jde o to, kam se poděla cizokrajná krabička s tajuplným obsahem a jakým způsobem se k ní Ishida s Usagim dopátrají. Bohužel, obsah krabičky uhodne každý mnohem dříve než naši hrdinové a ani závěrečné „šokující“ odhalení není žádným šokem, protože na něj všechno ukazuje. Jediným překvapivým (a vtipným) momentem je rozsvícení batsignálu, v tomto případě vlastně nezumisignálu, protože Ishida je v jistém okamžiku nucen požádat o pomoc legendárního maskovaného zloděje.
Jinak tentokrát tvůrce hraje na vážnou notu, zápletka je vystavěna kolem křesťanství, jež bylo v době, kdy se příběh Skrytých odehrává, v Japonsku zakázáno a příslušnost k tomuto náboženství se trestala smrtí. Stačí se podívat na nedoceněný film Martina Scorseseho Mlčení (2016) a je jasno.

Dokud byl Usagi na cestách a nehnil na jednom místě, zaplnil Sakai jeho příběhy spoustou zajímavých vedlejších postav. Možná bude dál postupovat jako Mike Mignola, který neustále rozšiřuje hellboyovské universum, pohříchu již bez Hellboye. Může tak vzniknout téměř nekonečné množství spin- offových dobrodružství. Skrytí by v tom případě byly takovou první vlaštovkou, protože když se čtenář zamyslí, Usagi k vyřešení hádanky žádným brilantním nápadem nepřispěl. Funguje tady opravdu pouze jako zdatný šermíř, hlavní roli hraje jednoznačně inspektor Ishida.

Na to, aby se dali Skrytí označit za zklamání, je Sakai pořád velmi dobrý vypravěč a výtečný kreslíř. Jen už málokdy překvapí a žádnou ze scén nelze charakterizovat jako dechberoucí. Trochu se bojím, aby si moje další případná recenze na Usagiho Yojimba nevystačila s dvojverším Petra Fialy: „Pořád tě mám rád, a jinak není o čem psát.“

Stan Sakai
Usagi Yojimbo: Skrytí

Nakladatelství CREW, Praha 2020
200 stran
249 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru