Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Bydlet proti všem

Bydlet proti všem

Bydlet proti všem
REFLEXE: Bydlet proti všem (režie: Tomáš Hlaváček, 2021) – IVETA ZDAŘILOVÁ

Plesnivějící byty v předražených ubytovnách se staly jejich domovem. Mrazivé výpovědi v časosběrném dokumentu Tomáše Hlaváčka odhalují problém, jenž se dotýká několika desítek tisíc Čechů. Snímek Bydlet proti všem můžete do 6. 6. zhlédnout online na Jednom světě.

Bydlet proti všem sleduje počínání skupiny aktivistů z hnutí Žít Brno, kteří se lidem bez stabilního domova snaží pomoci díky projektu Housing First (Bydlení především). Ve své snaze se však aktivisté potýkají nejen s odmítnutím ze strany politiků, ale i s nepochopením části společnosti. Někteří inciativu kritizují s tím, že v Brně vznikne doupě pro uprchlíky a narkomany. Jiní za aktivitou vidí jen touhu zbohatnout na neziskovém sektoru. I přesto aktivisté dál neúnavně obcházejí městské části Brna a snaží se pro svůj projekt získat padesát bytů, které pomohou lidem s dětmi v nevyhovujícím bydlení k normálnímu životu.

Dokument upozorňuje nejen na problematiku důstojného bydlení, ale i na řadu dalších sociálních problémů moderní doby, které s bydlením úzce souvisí. Otevření bolavých témat jako je chudoba, nezaměstnanosti či diskriminace menšin nenechá diváka chladným. Vedle hloubky samotného sdělení na tom má neoddiskutovatelný podíl také zpracování, které režisér Tomáš Hlaváček zvolil. Sugestivní scény vzbuzují zájem o problému uvažovat a opouštět případné stereotypy a předsudky. Vyobrazené individuální případy tvůrci zároveň doplňují o přesná data a čísla, jež podávají důkaz o celospolečenském rozměru celého problému.

Dlouhodobé a pečlivé dokumentaci věnovali filmaři půl desetiletí. Díky tomu může divák nahlédnout do života lidí, kteří musí každý den fungovat v podmínkách, pro mnoho z nás nepředstavitelných. Jedna věc je tedy jistá. Každý, kdo zhlédne dokument Bydlet proti všem, bude blíž k pochopení toho, co znamená krize bydlení.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru