Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festival Film a architektura oslaví 10. ročník

Festival Film a architektura oslaví 10. ročník

Festival Film a architektura oslaví 10. ročník

Ve dnech 30. 9. – 4. 10. proběhne ve třinácti českých a slovenských městech již podesáté festival Film a architektura. Jubilejní ročník s podtitulem “Spojení” poukáže na důležitou roli architektury při propojování lidí, míst a kultur, a představí výběr těch nejzajímavějších filmů mezinárodní produkce se zaměřením na kvalitní architekturu nebo architektonické přístupy nejen ke společenským problémům.

„Výběr filmů je jako každý rok tím nejaktuálnějším, co za poslední rok vzniklo v zahraničí i u nás. Jedná se o výjimečné snímky, které budou promítány převážně poprvé a pro svou specializaci častokrát i naposledy, “ říká kurátorka programu Karolína Vacková.

Diváci po celé republice si budou moci vybírat z téměř dvou desítek z USA, Kanady, Švédska, Německa, Belgie, Švýcarska i České republiky.

„U příležitosti 150. výročí narození Jana Kotěry, zakladatele moderní české architektury, vznikne přímo pro festivaly Den architektury a Film a architektura také speciální série krátkých filmů o Kotěrových stavbách z dílny několika českých filmařů,“ dodává Vacková.

Festival zahájí ve čtvrtek 30. 9. v pražském Kině Světozor netradiční snímek Spaceship Earth popisující futuristický příběh simulace života na kosmické kolonii. Mezi výrazné festivalové snímky patří umělecká cesta do sakrálního díla uznávaného švýcarského architekta s názvem Mario Botta: The Space Beyond, Body-buildings, vizuálně poutavé propojení tance, architektury a filmu v unikátních architektonických lokacích v Portugalsku nebo Inside Prora přibližující pohnutou historii nejdelší stavby na světě, která vznikla jako letní letovisko Třetí říše, byla přeměněna na kasárna NDR a po letech degradace a zápisu na seznam kulturního dědictví se konvertuje na luxusní hotely a rekreační apartmány na březích Baltského moře.

Festival Film a architektura i Den architektury pořádá spolek Kruh, věnující se již dvacet jedna let propagaci architektury. Cílem je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu, otevřít ji pro smysluplnou diskusi a umožnit dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí.

„Architekturu se snažíme se spolkem Kruh již přes dvacet let zprostředkovávat různými formáty. Jedním s nejosvědčenějších je právě architektura ve filmu. Od prvního ročníku festivalu Film a architektura roku 2002 se snažíme vozit to nejzajímavější premiérové filmy z mezinárodní produkce a ukazovat filmem převážně současnou kvalitní architekturu, ale i problémy měst a krajiny,“ přibližuje ředitelka festivalů Film a architektura a Den architektury, Marcela Steinbachová.

Festival Film a architektura probíhá paralelně se Dnem architektury. Od pátku 1. 10. do čtvrtku 7. 10. čeká na účastníky bohatý a zdarma přístupný program několika set akcí po celé republice i na Slovensku, výpravy za architekturou známou i neznámou, pěšky, na kole, vlakem či lodí, a to vždy s odborným výkladem.

Více informací na filmarchitektura.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru