Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festivalové tipy: Jeden svět doporučuje

Festivalové tipy: Jeden svět doporučuje

Festivalové tipy: Jeden svět doporučuje

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět se kvůli epidemické situaci tento rok poprvé přesunul do online prostředí. Na tradiční společné projekce a doprovodné akce tak sice budeme muset počkat až na Letní festivalové dny, všechno zlé je ale k něčemu dobré. Díky nové videotéce a online projekcím si totiž můžete všechny letošní filmové pecky vychutnat už nyní klidně přímo u vás v obýváku. Které z titulů byste rozhodně neměli minout, doporučuje David Král z festivalového týmu.

„Vypadáváš“ je nejen ústředním mottem Jednoho světa pro tento rok, ale také názvem hlavní tematické kategorie. Nerovnost v přístupu k online informacím, závislost na internetu nebo manipulace ve virtuálním prostředí. To je výčet pouze několika problémů dnešní „online doby“, kterými se filmy z této kategorie zabývají

Díky dokumentu Bílý šum debutujícího režiséra Daniela Lombrosa tak můžeme proniknout do srdce krajně pravicového nacionalistického hnutí v USA, jež do tamní společnosti zasévá nenávist a strach. To vše s výraznou pomocí internetu.

Sociální sítě a vztahy, které na nich vznikají, poté zkoumá časosběrný dokument Kateřiny Hager a Asada Faruqiho Manželství, jenž festival uvede v evropské premiéře. Snímek sleduje osudy páru, který se potkal při hraní počítačové hry FarmVille a pět let žil svůj vztah především online.

Jeden svět ale rozhodně není jen o moderních technologiích. Kategorie Staří vpřed! a dokument Tajný agent nás zavedou na místo technickým vymožnostem na hony vzdálené, až do chilského domova seniorů. Svérázná špionážní mise třiaosmdesátiletého elegána Sergia vynesla režisérovi Maitemu Alberdimu oscarovou nominaci.

A špionážní zápletku nabízí také účastník letošní Mezinárodní soutěžní kategorie snímek Krtek. Mrazivý dokument Madse Brüggera mapuje napínavý příběh vysloužilého dánského kuchaře, kterému se podaří proniknout až ke špičkám diktátorského režimu v Severní Koreji.

Diktátor, tentokrát východoevropský, figuruje i v dalším soutěžním filmu. Loňské protesty proti běloruskému prezidentovi Lukašenkovi zachytil ve filmu Kuráž režisér Aliaksei Paluyan.

V České soutěžní kategorii na sebe strhává pozornost Nová šichta, příběh propuštěného horníka Tomáše, který se vrhá vstříc nové pracovní výzvě jako programátor. Režisér Jindřich Andrš obdržel za svůj film Cenu české filmové kritiky v kategorii objev roku.

Mrazivé výpovědi v časosběrném dokumentu Tomáše Hlaváčka Bydlet proti všem pro změnu odhalují fatální problémy s bydlením, s nímž se musí potýkat tisíce Čechů.

Všechny zmíněné snímky a mnoho dalších najdou zájemci ve zbrusu nové videotéce na webových stránkách festivalu. Na stejné adrese lze zhlédnout také živé online projekce, doplněné o debaty s tvůrci a dalšími hosty.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru