Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Muž se zaječíma ušima včera zahájil Kino na hranici

Muž se zaječíma ušima včera zahájil Kino na hranici

Muž se zaječíma ušima včera zahájil Kino na hranici

Sto třicet šest filmů, desítky besed s filmaři, deset literárních diskusí, pět koncertů a celá řada dalších doprovodných akcí. V pátek 30. července začal 23. ročník filmové přehlídky Kino na hranici v polském Těšíně a Českém Těšíně.

Festival zahájilo promítání filmu Muž se zaječíma ušima s plejádou českých a slovenských herců, a to za účasti režiséra Martina Šulíka a scénáristy Marka Leščáka. V programu festivalu budou rovněž tematické retrospektivy a tradičně i nové filmy z Polska, České republiky a Slovenska.

Přehlídka Kino na hranici je jedinou kulturní akcí tohoto typu, která probíhá na polsko-českých hranicích. A to vše v krásném interiéru divadla, který si kdysi zahrál ve filmu Země zaslíbená Andrzeje Wajdy. Účastníci festivalu si také velice chválí možnost živého kontaktu s lidmi z filmové branže – přehlídku totiž každoročně navštěvují hvězdy a vrcholní představitelé středoevropské kinematografie.

K nejočekávanějším hostům letošního ročníku filmové přehlídky patří Janusz Gajos, jehož filmy se budou promítat v rámci speciální herecké retrospektivy. V režisérských sekcích pak budou mít diváci příležitost zhlédnout filmy Andrzeje Żuławského a Miloše Formana. Pozornost si zaslouží i cyklus filmů věnovaný umělci a politikovi Václavu Havlovi, jednomu z nejznámějších Čechů na světě, který zemřel před desíti lety. Do festivalového programu byl zařazen dokonce i jeden film, který osobně režíroval – jedná se o snímek Odcházení z roku 2011. Zájemci se budou moci navíc zúčastnit i večeře, připravené podle oblíbených Havlových receptů.

Sérií filmových projekcí odkazujících k dějinám této části Evropy pořadatelé oslaví nejen 90. výročí vzniku proslulých filmových studií na Barrandově, označovaných jako český Hollywood, ale také 30 let od vzniku Visegrádské skupiny, tedy sdružení čtyř středoevropských států – Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska.

Festivaloví diváci se jako každoročně budou moci zúčastnit i literárních besed. Jejich letošním zastřešujícím tématem je Visegrád non-fiction. Svou účast v cyklu desíti debat již přislíbili mimo jiné Wojciech Tochman, Mariusz Szczygieł, Wojciech Jagielski, Paweł Smoleński, Justyna Sobolewska a Andrzej S. Jagodziński, ale také celá řada vynikajících literátů a reportérů z České republiky, Slovenska a Maďarska.

Součástí filmové přehlídky Kino na hranici bude taktéž, jak už se to stalo tradicí, cyklus komorních klubových koncertů. Početnější obecenstvo pořadatelé srdečně zvou na venkovní koncerty v sobotu 31. července, kdy na náměstí v polském Těšíně zahraje formace Pablopavo i ludziki a následně česká skupina Jablkoň.

Organizátoři připravili i program pro děti. Oceňované polské herečky Bożena Stachura, Jowita Budnik, Gabriela Muskała, Grażyna Błęcka-Kolska, Barbara Jonak a Magdalena Celmer jim přečtou své oblíbené knihy. Tato setkání nejmladších účastníků s literaturou se budou konat každý den v malebném parku Míru (Park Pokoju) v polském Těšíně. V neděli 1. srpna se naskytne příležitost ke zhlédnutí filmu Černý mlýn (Czarny młyn) režiséra Mariusze Paleje – snímku, který staví most mezi zdravými a nemocnými lidmi, učí vzájemné úctě a empatii a nabádá ke vzájemné péči, k vytváření vztahů založených na starostlivosti a pochopení. Děti, které budou na film doprovázet dospělé, budou mít na jeho promítání vstup zdarma.

Více informací k programu najdete na festivalovém webu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru