Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » SUNDANCE 2022: Soutěž světových hraných filmů

SUNDANCE 2022: Soutěž světových hraných filmů

SUNDANCE 2022: Soutěž světových hraných filmů

2. ZPRÁVA o Sundance Film Festivalu (20.–30. 1. 2022) – JANA BÉBAROVÁ

31 dní zbývá do začátku Sundance Film Festivalu, který se v lednu 2022 odehraje tradičně v Park City, Salt Lake City a Sundance Mountain Resort v Utahu, ale i online na platformě festival.sundance.org a na imerzivní platformě The Spaceship. Během druhého festivalového víkendu (od 28. 1. do 30. 1.) pak proběhnou v sedmi nezávislých artových kinech po celých Spojených státech satelitní projekce osmi vybraných snímků.

1. zpráva o Sundance Film Festivalu 2022 je zde.

Pořádající Sundance Institut má velmi rád statistiky, tak se na některé z nich podívejme: line-up zveřejněný v první půli prosince čítá 82 celovečerních snímků z 28 zemí, přičemž 39 z 92 (42 %) jejich režisérů a režisérek jsou debutanti a debutantky. 15 z těchto oznámených celovečerních filmů a projektů podpořil Sundance Institut při jejich vývoji prostřednictvím přímých grantů nebo rezidenčních laboratoří. 75 titulů (tedy 91 %) bude mít světovou premiéru.

Bohatý soutěžní program krátkých filmů představí 59 titulů, přičemž dalších 40 v rámci výběrové kolekce Sundance Institutu, od jehož založení letos uběhlo 40 let. Všechny filmy byly vybrány ze 14 849 přihlášených, z toho 3 762 celovečerních (z těch jich 1 652 pocházelo z USA a 2 110 bylo mezinárodních).

V soutěži světových hraných filmů se představí britský debut Jima Archera Brian and Charles o dvojici podivínů žijících ve velšském údolí. Nápaditá hřejivá komedie o osamělém čtyřicátníkovi Brianovi, který z nalezené hlavy figuríny vyrobí robota Charlese, je celovečerním rozpracováním režisérova stejnojmenného krátkého snímku z roku 2017. Na scénáři se podílel britský herec David Earl, představitel Briana, který si zopakoval svou roli z původního kraťasu stejně jako Chris Hayward schovaný pod maskou neohrabaného androida, jenž v mnohém připomíná Franskensteinovo monstrum.   

Gentle maďarské režisérské dvojice Anny Eszter Nemes a Lászlóa Csuji se zaměří na život kulturistky Ediny, která pod neúnosným tlakem trenérského „bičování“ jejího partnera před blížícím se mistrovství světa uniká k práci společnice. V ústřední roli se představí neprofesionální herečka Eszter Csonka, která – jak uvádí festivalový program – „podává v roli Ediny silný tělesný výkon a využívá své robustní postavy k tomu, aby jemně evokovala Edinin vnitřní boj mezi upevňováním odkazu světové šampionky a opuštěním všeho, aby se zachránila.“

Finský snímek Girl Picture bude na pozadí příběhu dvou nerozlučných, charakterově odlišných kamarádek pojednávat o zkoumání obav a zmatků při objevování vlastní identity a sexuality. Podle scénáře Daniely Hakulinen a Ilony Ahti jej natočila Alli Haapasalo, někdejší absolventka prestižní NYU Tisch School of the Arts. Jedná se o její třetí celovečerní počin, ve kterém opět dává průchod své vášni vyprávět silné ženské příběhy.

Do Makedonie 19. století publikum zavede celovečerní debut You Won’t Be Alone australsko-makedonského scenáristy a režiséra Gorana Stolevskiho. V čarodějnickém příběhu, v němž se v rámci hlavní role vystřídá hned několik hereček (Noomi Rapace, Alice Englert, Carlota Cotta a Sara Klimoska), se spojuje duchařský horor s poetickou pohádkou a „přináší smyslovou meditaci o životě, která je nečekaně emotivní a hluboce lidská.“

Posledním evropským zástupcem je Klondike odehrávající na vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny nedaleko ruských hranic, sporném území v prvních dnech války v Donbasu v roce 2014. Skrze postavy nastávajících mladých rodičů diváky a divačky do válečné zóny zavede ukrajinská scenáristka a režisérka Maryna Er Gorbach.

Mexický filmový režisér Juan Pablo González na Sundance představí další ze svých snímků odehrávajících se v jeho rodném městě Atotonilco el Alto v Jaliscu. Příběh Des Estaciones situuje do kdysi majestátní továrny na výrobu tequily – rodinného podniku, který se snaží zachránit jeho dědička Maria (Teresa Sánchez).

Na okraj velkého brazilského města nahlédneme s filmem Gabriela Martinse Marte Um (Mars One), který pojednává o černošské rodině z nižší střední třídy pociťující napětí nové reality po neúspěšné inauguraci krajně pravicového extremistického prezidenta. Programová anotace film komentuje jako „něžnou a povznášející tapisérii brazilské rodiny, jejíž vzájemná náklonnost je cítit v každém záběru, která těží z autentických hereckých výkonů překypujících humorem a šarmem“.

Na jihu Chile je situovaný debut The Cow Who Sang a Song Into the Future, za nímž stojí absolventka Columbia University Francisca Alegría. Na Sundance nebude poprvé – v roce 2017 získal Cenu poroty její krátký film And the Whole Sky Fit in the Dead Cow’s Eye, v němž otevřela zkoumání ekologické tragédie, obnovy a vzkříšení. To prohloubila v celovečerním filmu o dávno zesnulé ženě, která spolu s uhynulými rybami vyplave na hladinu znečištěné řeky, aby s sebou přinesla vlnu rodinných tajemství. Jak drama s dotekem magického realismu anoncuje, „mrtví se vracejí, když je jich nejvíce potřeba“.

Téma spjaté s ekologickou krizí rozvíjí ve svém debutu i bolivijský filmař Alejandro Loayza Grisi. Utama je pojednáním o starším kečuánském páru vedoucím skromný život na rozpraskané suché půdě bolivijského Altiplana, kam za nimi přijíždí jejich vnuk a přesvědčuje je, aby se přestěhovali do města. Pomalu plynoucí univerzální příběh epických rozměrů láká na silné herecké výkony a působivou kameru Bárbary Alvarez.

Jediným asijských zástupcem bude filipínský snímek Leonor Will Never Die, který je debutem režisérky Martiky Ramirez Escobar, jež ve své dosavadní tvorbě trvale reflektuje svůj vztah ke kinematografii. Nejinak je tomu i v jejím prvním celovečerním počinu s ústřední postavou Leonor Reyes, kdysi významné osobnosti filipínského filmového průmyslu, v současnosti bojující s tvůrčí i finanční krizí. Prostřednictvím neuctivé formy a okouzlujícího výkonu Sheily Francisco v hlavní roli film v sérii bláznivých příhod vyjadřuje radostnou lásku ke kinematografii.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru