Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Varda podle Agnés: V posledním díle představuje francouzská režisérka sebe samu

Varda podle Agnés: V posledním díle představuje francouzská režisérka sebe samu

Varda podle Agnés: V posledním díle představuje francouzská režisérka sebe samu
Režisérka, scenáristka, dokumentaristka. Jedna z předchůdkyň i klíčových osobností francouzské filmové nové vlny. Experimentátorka. Těmito přívlastky lze doprovodit jméno Agnés Varda, tvůrkyně řecko-francouzského původu, která svým dílem zásadním způsobem ovlivnila kinematografii druhé poloviny 20. století. Její filmový autoportrét nazvaný Varda podle Agnés představí 28. června od 20.30 ve velkém sále kina Světozor jako jedinou českou projekci společně platforma Fresh Eye, cyklus Dokumentární pondělí a projekt ArtMap. Snímek uvede krátkou uměleckou performancí výtvarná umělkyně Adéla Součková.

V roce 1955 představila Agnés Varda svůj režijní debut, drama La Pointe courte (1955), které je dnes pokládáno za předzvěst francouzské nové vlny. Snímky této režisérky hraných filmů a osobitých dokumentů hned od počátku poutaly pozornost nejen vytříbenou vizuální stránkou, ale hlavně náměty, jejichž zpracováním Varda nabourávala některá sociální tabu týkající se například rodinných a partnerských vztahů nebo ženské role ve společnosti.

Ani desítky let od jejich vzniku filmy Agnés Varda, jakými jsou např. Štěstí (1965) či Bez střechy a bez zákona (1985) neztrácejí svou aktuálnost.

„Vzpomínám si na společný rozhovor Agnes s režisérkou a teoretičkou fotografie Susan Sontag, který proběhl na New York Film Festival na konci šedesátých let. Obě během něho pojmenovávaly svůj zájem o prolínání dvou světů: politického světa, který se v daných letech dostával do obýváků lidí cestou televizního vysílání, a života osobního. Sami víme, že toto propojení je v dnešní době ještě mnohem intenzivnější,“ říká Diana Tabakov, výkonná ředitelka Dafilms.cz a dramaturgyně Dokumentárního pondělí.

Posledním dílem Agnés Varda se stal její autoportrét – Varda podle Agnés (2019). Jeho jedinou českou projekci budou diváci moci zhlédnout v pondělí 28. června od 20.30 ve velkém sále kina Světozor jako součást filmového cyklu Kulturní války, v němž platforma Fresh Eye, cyklus Dokumentární pondělí a projekt ArtMap společně představují portréty výjimečných osobností, které utvářely podobu vizuální kultury 20. a 21. století

Film bude promítán ve francouzském znění s anglickými titulky. Předcházet mu bude performance vizuální umělkyně a v roce 2018 také finalistky Ceny Jindřicha Chalupeckého Adély Součkové. Vstupenky na projekci je možné zakoupit přes online systém kina Světozor.

Aktivity platformy Fresh Eye je možné dále sledovat na:

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru