Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » VOD portál FAMU Films představil archivní a prakticky neznámé filmy o hudebních skupinách a interpretech, jako je například Pražský výběr, Stromboli, Hana Hegerová nebo Marta Kubišová

VOD portál FAMU Films představil archivní a prakticky neznámé filmy o hudebních skupinách a interpretech, jako je například Pražský výběr, Stromboli, Hana Hegerová nebo Marta Kubišová

VOD portál FAMU Films představil archivní a prakticky neznámé filmy o hudebních skupinách a interpretech, jako je například Pražský výběr, Stromboli, Hana Hegerová nebo Marta Kubišová

Oficiální VOD platforma pražské FAMU zveřejnila historicky cenné studentské snímky, které pojednávají o československé hudební scéně. Absolventi se dostali do blízkosti Michaela Kocába, Báry Basikové, Moniky Načevy nebo Marty Kubišové.

VOD portál FAMU Films, který byl spuštěný v lednu letošního roku, se každý týden rozrůstá o další filmová díla. Červenec je ve znamení archivních snímků, v kterých dnes již slavní režiséři zobrazovali legendy československé hudby. Výsledkem je kolekce krátkometrážních snímků, které rozmanitými způsoby mapují kulturu od druhé poloviny 60. let do přelomu tisíciletí.

Nejvýraznějším počinem kolekce je Nesmírná únava materiálu (r. Michal Herz, 1984), která pojednává o koncertech a tvůrčím procesu skupiny Pražský výběr. Film se natáčel těsně před zákazem skupiny v roce 1983. Na FAMU Films je k dispozici necenzurovaná verze snímku ve vysoké obrazové kvalitě. O rok dříve natočil režisér a scenárista filmu Michal Herz na škole portrét houslisty a skladatele Otty Sattlera Jak si vyhrát život. I tento snímek je na portálu nově k dispozici.

Předrevoluční kariéra Báry Basikové je předmětem dokumentárního portrétu Milana Tomsy. Film, který je pojmenován po titulní zpěvačce, vznikl v roce 1988 a prezentuje nejen její angažmá ve skupinách Stromboli a Precedens, ale i osobní dilemata.

Zpěvačka a herečka Monika Načeva je na FAMU Films k vidění v barvitém díle Polednice (r. Niké Papadopulosová, 1999). Futuristická adaptace balady Karla Jaromíra Erbena vznikla s použitím různých druhů klasické i počítačové animace.

Atmosféra pražského jara prostupuje dvěma školními snímky z 60. let. Dialog Hana Hegerová a Eda Pergner (r. Zdenek Zaoral, 1967) zachycuje jedinečný rozhovor mezi legendárními osobnostmi české populární hudby. O rok později natočil režisér provokativní film Zlatý slavík depeší Ivo Rožka a Karla Svobody. S výmluvným komentářem Marty Kubišové v něm kritizuje fenomén Zlatého slavíka a mediální kolotoč, který osobnostem ovlivňoval životní styl. 

Zřejmě nejznámějším filmem kolekce je Vynález krásy (r. Marek Najbrt, 1993). Fiktivní dokument ukazuje amatérského vynálezce, který odhalí překvapivou minulost Karla Gotta.

Avantgardní hudbu tematizuje snímek Vojtěch a Irena H. (Ivan Zachariáš, 1992). Tvůrce seriálů Pustina (2016) a Bez vědomí (2019) v něm zachycuje manželskou a autorskou dvojici Vojtěcha a Ireny Havlových.

VOD portál FAMU Films aktuálně nabízí bezmála 350 studentských snímků ke zhlédnutí. Součástí jsou dosud veřejně nedostupné poklady i současná studentská tvorba, která dosahuje mimořádných úspěchů v zahraničí.

Více informací naleznete na stránkách FAMU Films.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru