Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jak vzniká obraz reality? Dobrodružství vzniku dokumentárního filmu v jedné knize

Jak vzniká obraz reality? Dobrodružství vzniku dokumentárního filmu v jedné knize

Jak vzniká obraz reality? Dobrodružství vzniku dokumentárního filmu v jedné knize

Žádná česká publikace nenabízí tak hluboký vhled do tvůrčího procesu vzniku dokumentárního filmu jako kniha Jak se dělá dokument. V průběhu čtyř let sledujeme projekty předních českých a slovenských dokumentárních tvůrců a tvůrkyň. Přinášíme analytické rozhovory ze všech fází natáčení. Debatujeme o metodách zachycení reality a ukazujeme různorodé postupy natáčení.

O čem bude film? To je otázka, která nás trápí nejvíc. Jsme úplně na začátku.“

V lednu 2018 jsme se poprvé sešli s filmařkami a filmaři a proběhla první kola rozhovorů o jejich projektech. Během následujících čtyř let v rozhovorech pokračujeme, hledají se postavy, vybírají se lokace, podávají se žádosti o finance, začíná se točit, přicházejí první překážky. Sledujeme často peripetický proces natáčení a do toho vstupuje koronavirová krize. Kniha sama se stává dokumentem o nestálé době. Jak reagují tvůrci a tvůrkyně na epidemii a jaký je její otisk v připravovaných dokumentech?

Veronika Jančová, Martin Svoboda a Martin Šrajer se ptají. Lucie Králová, Martin Mareček, Martin Ryšavý, Zuzana Piussi a Vít Janeček odpovídají.

Andrea Slováková vede rozhovor s Peterem Kerekesem a ten vede rozhovory s Robertem Kirchhoffem, Martinem Kollárem a Márií Rumanovou.

„Takto jsme vyzkoušeli i různé podoby rozmlouvání: jak dialog kritika či teoretika s tvůrkyněmi a tvůrci, tak rozpravy mezi filmařkami a filmaři,“ píše editorka Andrea Slováková v úvodu knihy. „Se spolueditorem Peterem Kerekesem nás zajímalo sledovat, jak dokumentaristi a dokumentaristky pracují, kdy a jaká tvůrčí rozhodnutí dělají, jak se proměňuje představa o filmu během jeho vzniku. V jednom případě například vidíme, jak se ze záměru na hraný film stává observační dokument. Jsou to fascinující příběhy filmů, dodává editorka.

 

Jak vzniká obraz reality? Co a jak se na něm může režírovat?

Vydejte se s Martinem Marečkem na cestu po Rusku v dokumentu Dálava (2019). Nahlédněte s Robertem Kirchhoffem do archivů instruktážních filmů pro StB při přípravách dokumentu o Dubčekovi. Zjistěte, jak Lucie Králová přemýšlela o dokumentární opeře ve filmu Kapr (2022).

Sledovali jsme osud dokumentů od prvotní myšlenky až po uvedení do distribuce, projekty, které se rozpracovávaly, ale nebyly dokončeny, filmy, které ještě pořád vznikají. Rozhovory nabízí také svědectví o vlivu koronavirové krize na dokumentární tvorbu. Nahlédněte do zákulisí produkce, financování, rozhodování na place i ve střižně.

Publikaci vydává Nová beseda, nezávislé nakladatelství, které zkoumá a zviditelňuje souvislosti mezi specializovanými oblastmi poznání. Kniha je dostupná v e-shopu nakladatele https://novabeseda.cz a v kvalitních knihkupectvích.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru