Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Světově uznávaná koordinátorka intimity Ita O’Brien míří do Prahy

Světově uznávaná koordinátorka intimity Ita O’Brien míří do Prahy

<strong>Světově uznávaná koordinátorka intimity Ita O’Brien míří do Prahy</strong>

Průkopnice role koordinátorky intimity na filmových natáčeních Ita O’Brien míří do Prahy. Se zástupci a zástupkyněmi českého filmového průmyslu bude sdílet své zkušenosti a znalosti – nejprve na veřejně přístupné přednášce, která se uskuteční ve čtvrtek 30. 3. ve Studiu Hrdinů, a den poté na uzavřeném workshopu určeném pro režiséry/režisérky, herce/herečky a choreografy/choreografky.

Ita O’Brien rozvíjí od roku 2014 osvědčené postupy při práci na scénách se sexuálním a intimním obsahem a nahotou ve filmu, televizi a divadle. Mezi její dosavadní práce patří tituly jako Normal People, Sex Education, I May Destroy You, Carnival Row, Lady Chatterley’s Lover nebo Magic Mike’s Last Dance. Přednášku a workshop Ity O’Brien organizují filmová vzdělávací platforma Cinergy spolu s platformou Girls in Film: Prague.

Ita O’Brien v Praze absolvuje dvoudenní program. Ve čtvrtek 30. 3. od 18:00 se ve Studiu Hrdinů uskuteční veřejně přístupná přednáška, při které bude Ita O’Brien hovořit o pravidlech pro natáčení sexuálních scén, o tom, jaké role během nich mají různí/různé členové/členky štábu, okolnostech, při kterých je možné intimní scény natáčet, a o dalších souvisejících tématech. Večer je otevřen všem zástupcům místního filmového průmyslu a zájemcům/zájemkyním z řad veřejnosti. Vstupenky na přednášku lze zakoupit skrz server GoOut.cz.

Na přednášku naváže v pátek 31. 3. workshop, pořádaný od 10:00 do 17:00 v Kampusu Hybernská, který je určený výhradně hercům/herečkám, režisérům/režisérkám, choreografům/choreografkám s předchozími zkušenostmi z profesionálního filmového natáčení, jež mají zájem prozkoumat zásady a pravidla při práci s intimitou na plátně. Tento workshop poskytne důkladný úvod do práce s intimními momenty a účastníci získají praktické zkušenosti s tím, jak uplatňovat pokyny pro intimitu na scéně a jak začlenit získané poznatky do své vlastní praxe. Přihlášení do workshopu je možné do 20. března skrz formulář na www.cinergy.cz. Na workshop naváže veřejná prezentace výstupů z workshopu.

30. 3. / 18:00–21:00 / Studio Hrdinů / přednáška přístupná veřejnosti, vstupenky zde.

31. 3. / 10:00–17:00 / Kampus Hybernská / uzavřený workshop pro vybrané účastníky/ice, registrace zde.

31. 3. / 18:30–20:00 / Kampus Hybernská / prezentace výstupu z workshopu, veřejnosti přístupné, vstup volný

Role koordinátora/ky intimity se stává běžnou součástí samotných filmových natáčení a hereckých zkoušek, a tato pozice se prosazuje i na produkcích předních streamovacích platforem jako jsou HBO, Netflix a BBC. „Koordinátor/ka intimity je člověk, který do choreografie intimních scén v televizi, divadle a filmu přináší procesy a jasnou strukturu,popsala Ita svou roli pro deník Guardian. Osvědčené postupy, jak při natáčení intimních scén postupovat, shrnula v dokumentu „Intimacy On Set Guidelines“. Jejich využívání se na natáčeních stává běžnou praxí.

Ita O’Brien má za sebou již desítky projektů, na kterých se jako koordinátorka intimity podílela, jedním z nich i oceňovaný seriál I May Destroy You. Když režisérka, scenáristka a představitelka hlavní role Michaela Coel za svůj herecký výkon obdržela cenu BAFTA, věnovala ji právě Itě O’Brien. „Děkuji ti, že ve filmovém průmyslu existuješ, za to, že vytváříš bezpečný prostor pro vytváření fyzických, emočních a profesních hranic a my tak můžeme vytvářet díla o zneužívání, ztrátě respektu a zneužití moci, bez toho, abychom při tom byli sami zneužíváni a vykořisťováni,řekla Coel ve své děkovné řeči.

Cinergy Prague je česká vzdělávací platforma založena roku 2015. Jejím cílem je rozvoj talentu a znalostí mladých filmařů/ek a filmových profesionálů/ek prostřednictvím série diskuzních panelů a přednášek na témata související s filmovou tvorbou nebo prací zahraničních hostů. Cinergy v průběhu celého roku přináší pravidelnou sérii masterclass, seminářů, diskusních workshopů. V této souvislosti zve producenty, režiséry/ky, scenáristy/ky, kameramany/ky, scénografy/ky, střihače/ky nebo zvukaře/ky, aby se podělili o své zkušenosti. Koncepce akcí Cinergy je navržena podle zaměření jednotlivých hostů.

Girls in Film je platforma podporující prezentaci začínajících žen, trans* a nebinárních osob ve filmovém průmyslu, která vznikla původně v Londýně. V Praze její pobočku založily a vedou producentky Julie Žáčková a Dagmar Sedláčková. Skrze kurátorované akce, jako jsou projekce, přednášky a networkingové příležitosti poskytuje Girls in Film prostor pro prezentaci a setkávání. Pražská pobočka v minulosti spolupracovala s Karlovarským filmovým festivalem, Febiofestem (kde tři roky po sobě kurátorovala vlastní Girls in Film filmovou sekci), Letní filmovou školou a dalšími akcemi a institucemi. V roce 2021 iniciovala mentoringový program GiF Shadowing, který umožňuje aspirujícím filmařkám účastnit se filmových natáčení pod vedením profesionálů/ek. Girls in Film momentálně působí v Londýně, Amsterdamu, Johannesburgu a v Praze.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru