Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Ostrov svobody míří na obrazovky České televize

Ostrov svobody míří na obrazovky České televize

Ostrov svobody míří na obrazovky České televize
Necelého třičtvrtě roku od celosvětového premiérového uvedení na Mezinárodním filmovém festivalu v Tiraně, které odstartovalo jeho úspěšný let napříč světem, bude Cenou české filmové kritiky ověnčený krátkometrážní snímek Ostrov svobody v režii Petra Januschky a produkci Františka eF. Horváta premiérově k vidění i na televizních obrazovkách. V sobotu 3. června jej od 20:15 uvede Česká televize, která je koproducentem filmu.

Konverzační drama odehrávající se kompletně na palubě letadla, kde se při letu z Prahy na Kubu v roce 1981 po letech setkají dávné lásky z dětství, nyní třicátníci Jindřich (Jiří Mádl) a Eva (Judit Bárdos), se po uvedení na filmových festivalech v Albánii, Kanadě či Austrálii a opakovaně ve Spojených státech amerických na jaře tohoto roku dočkalo dalších festivalových vavřínů.

Jako nejlepší krátký film byl Ostrov svobody zvolen na Oakland Film Festivalu (USA) za Nejlepší studentský film získal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Košicích. V neposlední řadě získal další tři ceny i na domácí půdě: z 10. ročníku Mezinárodního festivalu studentských filmů Opavský Páv si v polovině května odvezl cenu za Nejlepší hraný film a zároveň i Hlavní cenu festivalu, přičemž kameraman snímku Filip Blažek si od Marka Jíchy převzal Cenu Asociace českých kameramanů. O další cenu bude tento týden rovněž usilovat na Zlín Film Festivalu, kde bude v uvedený v rámci soutěže studentských filmů Zlínský pes.

Snímku z produkce ateliéru Audiovizuální tvorby při FMK UTB ve Zlíně se nyní dočkají i diváci a divačky České televize, která Ostrov svobody jako vůbec první film v historii ateliéru Audiovizuální tvorby koprodukovala. Naganský expres z Leteckého muzea v Kunovicích, kde se snímek podle scénáře a v režii Petra Januschky natáčel, na obrazovky veřejnoprávní televize doletí už tuto sobotu 3. června. Ve 20:15 bude k vidění na kanálu ČT Art a posléze bude ještě měsíc dostupný v rámci iVysílání.

O filmu:
Krátký film o lásce a svobodě. Píše se rok 1981 v komunistickém Československu a mladý muž Jindřich (Jiří Mádl) se na palubě charterového letu na Kubu překvapivě setkává se svou láskou z dětství Evou (Judit Bárdos). Okamžitě navážou rozhovor a s každou odpovědí, s každým zábleskem či nechtěným dotykem staré pouto znovu ožívá.  Netuší, že brzy budou stát před možná nejtěžším rozhodnutím svého života.

Ostrov svobody / Island of Freedom

režie a scénář: Petr Januschka
výkonný producent: František eF. Horvát
kamera: Filip Blažek
zvuk: Ielyzaveta Nazarenko
VFX: Veronika Bočková
hudba: dné
umělecká maskérka: Linda Šajtarová
kostýmní výtvarnice: Katarína Chválová
grafika: Hana Pokorná
fotografové: Adam Mráček, Tanasis Andoniadis, Darina Kubíková
hrají: Jiří Mádl, Judit Bárdos, Tereza Dočkalová a další
stopáž: 27 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru