Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Celovečerní animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo bude soutěžit na festivalu v Annecy

Celovečerní animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo bude soutěžit na festivalu v Annecy

Celovečerní animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo bude soutěžit na festivalu v Annecy

Malí i velcí diváci se letos mohou těšit na premiéru dobrodružného animovaného filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače. V červnu jej uvede Mezinárodní festival animovaného filmu v Annecy – největší festival animovaných filmů na světě, který jej zařadil do své soutěže v sekci celovečerních filmů „Contrechamp“. Příběh o Tondovi, který od narození svítí, i když nechce, pak přijde do českých kin na konci letošního roku.

Film o jinakosti, přátelství a fantazii

Jedenáctiletý Tonda má jedinečnou vlastnost – od narození svítí. Jeho možná až přespříliš starostliví rodiče se ho snaží držet doma, aby jej ochránili před vnějším světem. To se změní ve chvíli, kdy se před vánočními svátky do jednoho ze sousedních bytů nastěhuje Slávka, tajemná dívka, která mu obrátí svět naruby. Tonda v ní získává první opravdovou kamarádku, před kterou může odhalit fantazijní svět ve svém polštářovém bunkru. Slávka zase Tondovi ukáže zázračnou baterku. Ta svým světlem dokáže z obyčejných věcí vytvářet úžasné obrázky a kouzelné světy, které vidí pouze oni. Tím začíná jejich dobrodružné pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které vysávají z jejich domu sluneční světlo. Tonda, Slávka a kouzelné světlo je film o tom, jaké je to být jiný, příběhem o přátelství a fantazii, o světle a tmě.

„Film o Tondovi a Slávce je vlastně obyčejný příběh, jaký může potkat každého z nás. Je to „pouze“ zpodobnění pohádkové krásy ukrývající se ve všech dobrých skutcích, které vykonáme pro druhé. Tonda ve filmu udělá velké rozhodnutí, pro které jsem na něj pyšný. Navíc v prostředí nádherných ručně vyrobených dekorací, v magickém světle lamp a pod zrakem dokonalé kamery nás zavede do světa plného fantazie a kouzel. Ale nezapomínejme, že každý z nás v sobě nosí alespoň malé světýlko, které může zahořet, kdykoliv projevíme empatii, toleranci či pomůžeme někomu druhému. Kdokoliv z nás se může stát hrdinou velkého příběhu. Jsem vděčný, že se mi dostalo příležitosti tento druh kouzla, kterého jsme jako lidé schopni, aniž bychom si to vždy uvědomovali, ilustrovat filmem,“ říká režisér filmu Filip Pošivač, který má animovaným filmem bohaté zkušenosti.

Je hlavním výtvarníkem oblíbeného animovaného seriálu Mlsné medvědí příběhy nominovaného na Českého lva, jako režisér a výtvarník se spolu s Barborou Valeckou podílel na loutkových filmech Až po uši v mechu a Přes palubu a sám režíroval seriál Živě z mechu. Věnuje se také knižní ilustraci, za kterou získal řadu významných ocenění. Mezi jeho nejlepší knihy patří Kuba Tuba Tatubahn, za kterou získal cenu Zlatá Stuha a byl zapsán na mezinárodní čestnou listinu IBBY – International Board on Book for Young People. Tím se dostal na seznam nejlepších světových ilustrátorů a autorů knih pro děti stejně tak jako například Jiří Trnka nebo Petr Sís. Malí čtenáři znají jeho typické ilustrace i z řady dalších knih, například Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L., Od žežulky k Mikuláši nebo Paví očko, dobrý den.

Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo vznikl ve slovensko-česko-maďarské koprodukci. Produkují jej filmové společnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducenty jsou Česká televize, Rozhlas a televize Slovenska, Kouzelná animace a Filmfabriq. Film finančně podpořili Audiovizuální fond, Státní fond kinematografie, Eurimages, Creative Europe MEDIA, Maďarský národní filmový institut a Zlínský kraj. Do českých kin ho přinese distribuční společnost CinemArt.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru