Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nové technologie a etika… rovná se Hypertenze?

Nové technologie a etika… rovná se Hypertenze?

Nové technologie a etika… rovná se Hypertenze?
Jak určit a podle čeho rozlišit etické a neetické způsoby využití nových technologií? Jak se vývoj umělé inteligence propisuje do stávajícího systému etických norem, jímž se řídíme ve fyzickém světě? Platforma Fresh Eye ve spolupráci s Fotograf Festivalem 2023 přizvala k diskusi o etických aspektech vzniku a používání nových technologií odbornici na oblast digitálních práv Ramak Molavi Vasse´i, filozofku médií Ditu Malečkovou a filozofa Juraje Hvoreckého. Program How (un)fair are new technologies? se uskuteční ve čtvrtek 26. 10. 2023 od 18 hodin v přednáškové dvoraně Veletržního paláce Národní galerie Praha.

Vývoj nových technologií a umělé inteligence zásadně proměnil náš svět. Otázky narušení soukromí a svobody, možné posilování sociálních nerovností a diskriminace strojovým učením, ohrožení zdraví a bezpečnosti lidí i klimatu jsou jen některými problémy, které před nás rapidní vývoj nových technologií postavil. Nutnost nové reflexe etických východisek pro současnou společnost se tak každým dnem jeví naléhavější.

Platforma pro studium vizuální kultury Fresh Eye společně s Fotograf Festivalem proto pořádá diskusi nazvanou How (un)fair are new technologies? o nejaktuálnějších etických výzvách kladených společnosti právě používáním nových technologií a umělé inteligence.

Jako hlavní hostka večera se představí Ramak Molavi Vasse´i, výzkumnice a právnička v oblasti digitálních práv. Molavi Vasse´i působí jako vedoucí právní iniciativy The Law Technologist zaměřené na právní poradenství v oblasti etiky nových technologií. Od roku 2021 také vede výzkumný projekt Meaningful AI Transparency věnovaný etice umělé inteligence, ochraně soukromí a dat a možnostem regulace nových technologií.

Spolu s Ramak Molavi Vasse´i přijde diskutovat filozofka médií Dita Malečková, spoluautorka projektů Digitální filosof a Digitální spisovatel, ve kterých tým výzkumníků na základě textových korpusů natrénoval neuronovou síť, jež následně generovala nové filozofické texty a povídky.

Posledním z trojice přizvaných hostů se stane filozof a etik Juraj Hvorecký z Centra pro environmentální a technologickou etiku – Praha, mezinárodního projektu, který vznikl na konci loňského roku při Akademii věd ČR. Cílem pracoviště je systematický výzkum etických problémů spojených s environmentální krizí, vývojem umělé inteligence a využíváním nových technologií.

Večerem diváky provede antropolog digitální ekonomiky Martin Tremčinský.

Diskusní setkání How (un)fair are new technologies? se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 18.00 v prostorách Veletržního paláce Národní galerie Praha. Celá debata bude probíhat v anglickém jazyce. Vstup na akci je zdarma.

Fotograf Festival 2023

Fotograf Festival se už třináctým rokem zabývá průniky fotografie a současného umění.
Aktuální ročník nese podtitul HYPERTENSION23, a odkazuje tak k tenzi vyvolávané v naší mysli tím, jak technologie vystavují naši pozornost neustálému vizuálnímu tlaku. Název hypertention odkazuje také k obtížnosti sebepoznání ve světě na pomezí fyzického a digitálního prostoru a smývání hranic mezi reálným a smyšleným.

Více informací o projektech:

Aktivity platformy Fresh Eye je možné dále sledovat na:

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 967

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru