Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 65. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrály snímky Sauna Day a Chata

65. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrály snímky Sauna Day a Chata

65. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrály snímky Sauna Day a Chata

Mezinárodní porota ve složení David Bonneville, Jelena Maksimović a Afsun Moshiry udělila hlavní cenu 65. BRNO16 snímku Sauna Day: „Prostorová intimita, interakce těla a lidské vztahy zanechávají pod naší kůží nezaměnitelný pocit. Jemná, ale podvratná emocionalita je nám představena v rituální kultuře s nádechem historie, která odkrývá nejednoznačnou povahu postupně se odhalující mužské touhy. Pečlivě zpracovaný filmový jazyk a zářivá kamera zanechala stopu v našem filmovém vědomí. Cena za nejlepší film jednomyslně putuje filmu Sauna Day od Anny Hints a Tushara Prakashe.“

I v letošním roce udělila tříčlenná porota čestná uznání, a to snímku Citrónovník režisérky Rachel Walden a krátkému filmu 3MWh Marie-Magdaleny Kochové. Ta navíc obdržela čestné uznání i od poroty Československé 16. Gyula Gazdag, Lenka Tyrpáková a Kristína Žilinčárová také vyhlásili vítězný snímek soutěže Československé 16: „Porota Československé 16 2024 uděluje cenu fiktivnímu krátkému filmu, který citlivě zobrazuje vnitřní život mladé protagonistky a zachycuje její krizi citlivě a jemně. Cenu udělujeme snímku Elišky Přádové s názvem Chata.“

Vyhlášena byla také Cena studentské poroty FAV, ve které v letošním roce usedli Jan Kryštof Kux, Mariia Ivanova a Zbyšek Plaňanský. „Studentská porota uděluje cenu filmu Podivuhodná dobrodružství Claude Conseilové. Zasáhl nás lidský příběh o každodenním životě starší paní, která se věnuje ornitologii se svým manželem. Film v sobě propojuje všední život nadšenců do zvuků opeřenců s výpovědí o tom, jak senioři mohou vnímat sociální sítě. Protagonistka na ně reaguje s roztomilou dávkou naivity, která nakonec dá za vznik nezapomenutelné hudební spolupráci. Film nás obveselil a příjemně překvapil nadějí, že ne každý slavný zpěvák myslí jen na sebe. Hřejivost filmu by si zasloužila rozšíření i na celovečerní verzi,“ komentuje porota svůj výběr.

Diváci prostřednictvím hlasování udělili cenu krátkému snímku Buď někdo polského režiséra Michala Toczeka. Ten festivalové publikum nadchl už v loňském roce filmem Mrtvé manželství, a odnáší si tak Diváckou cenu BRNO16 dva roky po sobě.

66. ročník Mezinárodního filmového festivalu BRNO16 proběhne v příštím roce opět na začátku října v Kině Art a dalších festivalových místech. BRNO16 pořádá TIC BRNO, příspěvková organizace, jmenovitě Kino Art.

Další informace: www.brno16.cz | www.facebook.com/BRNO16festival

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 978

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru