Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Cinergy chystá rozbor filmu Rubena Östlunda Vyšší moc

Cinergy chystá rozbor filmu Rubena Östlunda Vyšší moc

Cinergy chystá rozbor filmu Rubena Östlunda Vyšší moc
Legendární lavinová scéna, mrazivá studie moderní rodiny, bílé alpské svahy v kontrastu s Vivaldiho Létem… to všechno je slavné satirické existenciální drama Rubena Östlunda Vyšší moc (Force Majeure, 2014).
Přijďte si scénu po scéně rozebrat dílo oceněné na festivalu v Cannes Cenou poroty sekce Un Certain Regard a celou řadou švédských cen Guldbaggen, jehož cílem dle režisérových slov bylo: „Snížit počty turistů v Alpách, zvýšit rozvodovost a natočit nejpompéznější lavinovou scénu v historii“.
Analýzu povedou tvůrci Šimon Holý a Tomáš Pavlíček.

BIO | OKO, pondělí 23. 9., 21:00
►Vstupenky: bit.ly/Cinergy_Ostlund
►Film bude promítán ve švédském znění s českými titulky, rozbor bude probíhat v češtině. Předpokládaná doba trvání je 150 minut (moderátoři budou film komentovat v jeho průběhu, na některých místech bude projekce zastavena a scéna rozebrána podrobněji).

VYŠŠÍ MOC
Švédsko / Francie / Norsko / Dánsko, 2014, 120 minut
Čtyřčlenná švédská rodina cestuje do francouzských Alp, aby si při lyžovaní oddychla a nerušeně spolu strávila pár vzácných volných dní. Dovolenkovou idylu s hřejivým sluncem a zasněženými velkolepými horami však naruší mohutná lavina, řítící se během oběda na otevřenou restauraci na terase. Ebba chrání své vyděšené děti a zoufale volá na svého manžela Tomase, který však v panickém strachu utíká do bezpečí. Lavinová katastrofa se nakonec nekoná, avšak ze vzniklé sněžné mlhy se postupně vynořuje zahanbení, nejistota a výsměch. Manželství Tomase a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnitřně bojuje s vlastním selháním a všemožně se snaží obnovit svou napjatou úlohu otce.

ŠIMON HOLÝ (1994) je absolventem Katedry Režie na FAMU. Natočil krátkometrážní a středometrážní filmy Málo lásky, Všechno nebo Tam kde je tma. V současné době potom připravuje celovečerní debut Mít rád Davida. Kromě režie pracuje v Českém rozhlase Radio Wave jako moderátor proudového vysílání a popkulturního pořadu Kompot. Dále se podílel, jako filmový skladatel na filmech Parádně pokecal, Rodinný film, či Všechno Bude, za který společně s Monikou Omerzu Midriakovou a Pawlem Szamburskim získal nominaci na cenu Český lev.

TOMÁŠ PAVLÍČEK je režisér a scenárista, absolvent pražské FAMU, kde momentálně přednáší. Jeho studentské snímky (mj. Čerpací stanice, 2009, Pravidelný odlet, 2010) byly opakovaně uváděny na domácích i zahraničních přehlídkách, bakalářský snímek Nejrychlejší Matěj na světě (2011) pak získal jednu z cen na festivalu Novoměstský hrnec smíchu. Je doma v žánru konverzačních komedií. Jeho debut Parádně pokecal byl vybrán do soutěže Fórum nezávislých na MFF KV 2014 a o čtyři roky později se opět v programu MFF KV, tentokrát v soutěži Na východ od Západu, objevil jeho druhý snímek Chata na prodej, s nímž posléze získal výroční Cenu české filmové kritiky za nejlepší scénář.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru