Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 64. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrál snímek Electra

64. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrál snímek Electra

64. Mezinárodní filmový festival BRNO16 vyhrál snímek Electra

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu BRNO16, který se konal od 18. října v Kině Art na Cihlářské, Studiu Marta a Kině CIT na Radnické, před několika okamžiky oznámil své vítěze. Tříčlenná mezinárodní porota udělila hlavní cenu snímku Electra režisérky Darii Kashcheevy.

Mezinárodní porota ve složení Sameh Alaa, Julie Marková Žáčková a Magdalena Żelasko zvolila jako vítěze snímek Electra: „Mistrně pojaté, velmi silné téma. Pocta velikánům české animace, která zároveň otevírá současné otázky. Zkoumá naši společnost a lidskou potřebu někam patřit a být milován, provokuje nás k přemýšlení. Film z osobního úhlu pohledu vypráví o rodinných poutech a okouzlí nevšedním obrazovým pojetím.” 

Kromě hlavní ceny porota tradičně udělila také čestná uznání, a to krátkým filmům Kouř v tvých očích, Deniska umřela, Takové zázraky se dějí, Chléb náš vezdejší a Podíváš se na mě?

Mezinárodní soutěž hodnotila také Studentská porota FAV, ve které letos usedly Marie Jedličková, Alexandra Kubicová a Kristýna Vodáková. Svoji cenu udělila španělskému snímku Když uděláš pop: „Vybraly jsme snímek ‚Když děláš pop‘ pro jeho osobité zpracování příběhu. Ocenily jsme jeho práci s tempem a využitím času, kdy jsme na šestnácti minutách prožily spektrum emocí. Zároveň exceluje ve spojení narativních i vizuálních atributů, což nás v kombinaci s humornými prvky a hudbou zaujalo. Tyto aspekty vytvořily unikátní divácký zážitek, díky kterému film vystoupil z řady a zajistil si cenu studentské poroty.” 

Cenu Poroty Československé 16 udělili Mathieu Janssen, Veronika Kührová a Monika Lošťáková animovanému filmu Deniska umřela. Ocenění převzal režisér Philippe Kastner: „Film oceňujeme za to, že k tématu přistoupil velmi citlivým způsobem a nepotlačoval smutek, který k němu přirozeně patří. Film považujeme za hodnotný pro dětského i dospělého diváka. Překrásná animace a silné vizuální vyprávění povyšuje osobní zkušenost na univerzální příběh. Náš pejskařský festival zkrátka film Deniska umřela ocenit musel.” 

Svoji cenu udělili také festivaloví diváci, kteří hlasováním jednoznačně zvolili polský snímek Mrtvé manželství. 

„Jsme velmi rádi, že se festival letos rozšířil o další projekční místo, kterým se stala divadelní scéna JAMU, Studio Marta. Promítaly se zde nejen soutěžní filmy, ale také zde proběhl warm-up Hush v podobě projekce němých snímků s živou hudbou,” komentuje Milan Šimánek, ředitel BRNO16.

BRNO16 vyhlášením a předáním cen nekončí, mezinárodní soutěž i blok vítězných filmů mohou diváci navštívit i v neděli 22. října v Kině Art.

65. ročník festivalu proběhne příští rok v říjnu v Kině Art a na dalších festivalových místech. BRNO16 pořádá TIC BRNO, příspěvková organizace, jmenovitě Kino Art a Galerie TIC.

Další informace: www.brno16.cz | https://www.facebook.com/BRNO16festival

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 972

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru