Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Piano na Křižovatce ukazuje, jak hudba pomáhá překonávat těžká období

Piano na Křižovatce ukazuje, jak hudba pomáhá překonávat těžká období

Piano na Křižovatce ukazuje, jak hudba pomáhá překonávat těžká období

Do kin právě přichází snímek Piano na Křižovatce režiséra Jana Senia a producenta Jakuba Zahradníka. Sami tvůrci ho vtipně označují za „němý hudební“ film. Dialogy tu chybí, jednoduchý děj je pochopitelný i bez nich. Zato tu zní hodně krásné hudby.

Ústředním místem děje filmu se stal bývalý kostel, dnes významné kulturně-společenské místo zvané Pražská křižovatka. Odtud i název Piano na Křižovatce. Střídají se zde také zajímavá a obrazově vděčná prostředí – vedle Pražské křižovatky prázdná Kavárna Slavia, opuštěný klub Jazz Dock, zavřený obchod s klavíry, vylidněná Praha. Hudba tu podle prostředí zní nejen klasická, ale i jazz.

Ve filmu vystupují naši přední klavíristé Jitka Čechová, Karel Košárek, Martin Kasík, Tomáš Víšek a Igor Ardašev. „Nebýt covidu a praktického zastavení kulturního života, nikdy by se nám nepodařilo dát dohromady tak silnou sestavu na jednom místě,“ vysvětluje Jakub Zahradník. Současně si pochvaluje spolupráci s režisérem Janem Seniem, kameramanem Janem Kebrdlem a zvukaři Jakubem Tršem a Kryštofem Pobořilem. „Zjistilo se, že mají obrovský cit pro zaznamenání klavírní hry, kterou neilustrují nějakými prolínačkami nebo prostřihy na památky a podobně, a daří se jim každou skladbu sejmout trochu jinak, a tím udržovat napětí celých sedmdesát minut.“

Vedle uměleckého zážitku nabízí snímek i osobitý humor. „Groteskní situace vznikaly spíše ve druhém plánu, nebyly připravené, ale vyplynuly z konkrétních okamžiků, němý film si je přitáhl sám, takže si divák i hezky oddychne, než dostane další nálož v podobě virtuozního hraní“, upozorňuje režisér Jan Senius na veselé okamžiky filmu. Zmínění pianisté přitom překvapí i přesvědčivými, jemně humoristicky laděnými hereckými výkony – například Igor Ardašev v roli bezradného hledajícího, nebo Tomáš Víšek coby barman.

Film se natáčel v době, kdy se zastavil celý svět. I proto se filmaři dostali do míst, která by za normální situace byla těžko přístupná. „Mít k dispozici Pražskou křižovatku, Jazz Dock, nebo kavárnu Slavia nám filmařsky velice pomohlo,“ libuje si režisér Jan Senius. Ten také Zahradníkovi přiřkl roli mlčenlivého průvodce dějem, muže s kloboukem… „Hraje sám sebe, je sice neherec, ale nebál se toho a působí autenticky.“ Stejně se vyjádřil i David Ondříček. Jemu a a Tomáši Vorlovi dali realizátoři svůj film k posouzení. „Oba slavní režiséři nám moc pomohli. První nám poradil, co z filmu vystříhnout a druhý co do něho ještě dodat…“ doplňuje Zahradník.

Poetický hudební film je poctou české hudbě, vynikajícím klavíristům, klavíru jako hudebnímu nástroji, Pražské křižovatce i jazzu. A říká, že ani v těch nejtěžších dobách nás hudba nezklame.

Piano na Křižovatce se po premiéře v pražské Lucerně 4. dubna 2023 vydává na cestu do kin. 18. dubna a 3. května bude k vidění v pražském kině Pilotů, následovat bude vždy beseda s jeho tvůrci. V jednání jsou projekce v dalších městech, na festivalech, netradičních místech a promítání pro školy.

Synopse:

Jakub je kvůli covidu nucen zavřít svoji Pianotéku, která je současně prodejnou klavírů a malou koncertní síní. Přichází poslední návštěvník… Je jím klavírista Igor Ardašev. Jakub ho posílá vyhledat kostel v centru Prahy, kde má připravené mimořádné koncertní křídlo. Tím se začne odvíjet děj, v němž se postupně objevuje pět klavírních virtuosů, kteří v opuštěném kostele hrají bez publika, sami pro sebe. Kolem je vyprázdněné velkoměsto, tajemná atmosféra. Na místo je přivádí muž s kloboukem – průvodce dějem – jímž je Jakub Zahradník. Propojovací situace jsou lehce humorné, až na hranici grotesky, film tak za podpory hudby směřuje k poměrně překvapivému závěru.

Piano na Křižovatce

podtitul: němý hudební film
Scénář, režie, střih: Jan Senius
Kamera: Jan Kebrdle
Zvuk: Jakub Trš a Kryštof Pobořil
Prodcent a scenář: Jakub Zahradník
Distribuce: OSCAR music, spol. s r. o.
Hrají: Jitka Čechová, Martin Kasík, Tomáš Víšek, Igor Ardašev, Karel Košárek, Jakub Zahradník
Premiéra: 4. dubna 2023, kino Lucerna Praha

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru