Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Terry Gilliam hlavním hostem Future Gate festivalu

Terry Gilliam hlavním hostem Future Gate festivalu

Terry Gilliam hlavním hostem Future Gate festivalu

Již 24. září začíná v Praze 11. ročník největšího středoevropského filmového festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate, jehož hlavním hostem bude režisér Terry Gilliam. Ten v průběhu slavnostního zahájení v pražském kině Lucerna převezme cenu za přínos žánru sci-fi. Festival následně uvede Gilliamovy filmy 12 opic a Brazil. Festival rovněž přivítá řadu dalších zahraničních filmových tvůrců a hostů z oblasti vědy, kteří zpestří doprovodný program.

„Terry Gilliam patří dlouhá léta mezi nejoblíbenější tvůrce nejen v rámci sci-fi. Každému se samozřejmě jako první vybaví jeho spojení s britskou komediální skupinou Monty Python. Absurdní britský humor, břitké parodie a fantastické dialogy byly to, čím si podmanila celý svět. Do dnešních dnů jsou jejich celovečerní filmy jako Monty Python a Svatý Grál nebo Život Briana promítány ve vyprodaných kinosálech. Gilliamovy pozdější filmy Král rybář, Strach a hnus v Las Vegas nebo Imaginárium Dr. Parnasse vždy vynikají originalitou, neotřelým filmařským přístupem a svou nadčasovostí. Na festivalu uvedeme dva z Gilliamových nejslavnějších kousků. Brazil s Jonathanem Prycem v hlavní roli úředníka v moci byrokracie autokratického režimu a epos 12 opic o záhadné pandemii, proti které bojují Bruce Willis a Brad Pitt,“ uvádí ředitel festivalu Filip Schauer.

TVŮRCI ZAHAJOVACÍHO FILMU DCERA SLUNCE A DALŠÍ ZAHRANIČNÍ HOSTÉ

Festivalu se zúčastní i Ryan Ward, režisér a protagonista zahajovacího snímku Dcera slunce, který do Prahy dorazil ověnčen cenami z různých žánrových festivalů po celém světě. V delegaci ho doplní producentka Mackenzie Leigh, která s Wardem spolupracovala již na jeho debutu Son of the Sunshine. Zároveň je absolventkou prestižního kreativního produkčního programu Women in Film Los Angeles.

Už podruhé festival navštíví španělský režisér Miguel Llansó, který je velkým fanouškem experimentální hudby a svou kariéru nastartoval v Etiopii. Jeho díla byla mimo jiné uvedena na festivalech jako Sundance, Rotterdam a Locarno. V roce 2020 uvedl na Future Gate svůj druhý celovečerní film Ježíš ti ukáže cestu… k dálnici (2019). Letos na festivalu uvede novinku Nekonečné léto, která světovou premiéru měla v červenci na festivalu Fantasia v Kanadě. Řecký režisér Yannis Veslemes v hlavní soutěži Future Gate uvede celovečerní film Květy byly její láskou (2024, premiéra na festivalu Tribeca). Jeho předešlý film Středa 4:45 z roku 2015 měl premiéru na festivalu v Karlových Varech. Veslemes rovněž úspěšně skládá hudbu a soundtracky k filmům.

UMĚLÁ INTELIGENCE, VÝSTAVY I COSPLAY PRŮVOD

Letošní festival se napříč programem bude věnovat umělé inteligenci, zejména ale v neděli 29. září, kdy diváctvo čeká dokumentární film s názvem Konec lidstva. Po filmu jsou na programu dvě velké besedy. Na první, věnující se umělé inteligenci a kyborgům, svou účast přislíbil přední český vědec – profesor Ondřej Bradáč z neurochirurgické kliniky 2. lékařské fakulty. Během druhé besedy věnující se tématu umělé inteligence a umění se představí mj. Petr Salaba, režisér českého, kompletně umělou inteligencí natočeného filmu Scalespace, nebo doktorka práv Alžběta Solarczyk Krausová z Akademie věd ČR. Program o umělé inteligenci bude zakončen projekcí legendárního němého filmu Metropolis (1927) s živým hudebním doprovodem českého talentovaného umělce vystupujícím pod zkratkou HRTL.

Future Gate každoročně představí i tematické dekorace, které reflektují téma ročníku. Návštěvníci budou mít možnost vidět nejnovější počin z dílny umělce Alienjedna, který se zaměřuje na body-painting, velkoformátové projekce a grafický design a na festivalu představí tzv. Datový monolit, který je volně inspirovaný nejen Vesmírnou Odyseou, ale i cyberpunkovým vizuálem z universa Matrix. V kavárně a pasáži budou rovněž k vidění výstavy mladých umělců, pro které festival připravil soutěž na téma „jak si představujete umělou inteligenci“. Patronem soutěže je grafické studio DRAWetc. V pasáži Lucerna návštěvníci dále uvidí výstavu filmových plakátů z dílny Terryho ponožek.

Pořadatelé festivalu také navazují na úspěšných fanouškovský happening z minulého roku zaměřený na cosplaye. Filmoví fanoušci se opět potkají před obchodem Never Enough na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde si poslechnou DJ Sodu a jeho přátele a následně se ve svých kostýmech vydají na pochod do kina Lucerna, kde na ně čeká jak filmový pub kvíz o hodnotné ceny, tak i křest knihy a samotné vyhlášení vítěze grafické soutěže.

Aktuální informace: na www.futuregate.cz nebo na Facebooku a Instagramu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 971

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru