Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Gérard Depardieu: Ukradené dopisy

Gérard Depardieu: Ukradené dopisy

RECENZE – KNIHA: Gérard Depardieu: Ukradené dopisy – LUKÁŠ GREGOR –

Nakladatelství XYZ, které v letošním roce přineslo biografii o Louis de Funèsovi a vzpomínky českého herce Josefa Beka, tuto linii doplnilo i o Ukradené dopisy Gérarda Depardieu.

V Paříži byly vydány již v roce 1988 a zaznamenaly obrovský úspěch. Biografií však v pravém slova smyslu nejsou. Gérard Depardieu na nich začal pracovat v roce 1987 a to nejprve formou audionahrávek. Jde o fiktivní dopisy lidem (rodina i kolegové herci, režiséři), ale třeba i penězům, nemoci či přírodě. Tyto nikdy neodeslané listy znamenaly pro francouzského herce především vnitřní meditaci, sebehledání, utřiďování pocitů, emocí.

Zdroj: www.xyz-knihy.cz

Čtenář tak nepřímou cestou proniká do, ne zrovna jednoduché, osobnosti Gérarda Depardieu. Herec je ve svých dopisech upřímný a nebojí se dojímat, stejně jako nevybíravě spílat. Každou z pětadvaceti „kapitol“ prochází jeho živelnost, těžká uchopitelnost, neoblomnost, vesnická zatvrzelost, ale i šarm, galantnost, citlivost.

Ukradené dopisy jsou především literárním dílem, takřka poezií, v některých momentech až mrazivě krásnou (když Depardieu hovoří o porodu své matky a o její smrti). Je až obdivuhodné, s jakou otevřeností Depardieu obnažuje svoji duši, své chyby a pocity.

Jeho „autobiografie“ si získala uznání literárních kritiků, což jen poukazuje na kvality Depardieuova stylu.

V osmnáctistránkovém doslovu Jiřího Žáka, který texty také překládal, je věnován značný prostor miniprofilu Gérarda Depardieu s jeho zásadními filmy, životními událostmi. Pochopitelně se Jiří Žák také rozepisuje o genezi Ukradených dopisů a o jejich mimořádnosti.

České vydání má krásný černý přebal a i zpracování textů spíše odpovídá sbírce poezie nežli klasické autobiografii.

Výběr osobností, kterým Depardieu píše:

Bertrandu Baierovi, Isabelle Adjaniové, Pierru Richardovi, Claudovi Zidimu, Catherine Deneuveové, Francoisi Truffautovi

 

Gérard Depardieu: Ukradené dopisy

nakladatelství XYZ, 2007

221 stran

189 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 88

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru