Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Ostravský koníček 2007

Ostravský koníček 2007

FESTIVALY: Ostravský koníček – KATEŘINA ŠTEIDLOVÁ –

Ve dnech 19. až 21. června 2007 se v Divadle loutek v Ostravě uskutečnil pátý ročník přehlídky dětských a studentských filmů, který ukázal, že filmy od dětí nejsou určeny jenom dětem.

První ročník přehlídky Ostravský koníček se uskutečnil v roce 2003. Byly na něm prezentovány zejména snímky, jež vytvořily děti navštěvující Filmovou školu Dalimila Koutka 1 v Ostravě. Postupem času se přehlídka rozrostla nejen co do počtu přihlášených filmů, ale také do počtu zastoupených států.

Do letošního 5. ročníku mezinárodní festivalu dětské a studentské filmové tvorby se přihlásilo 84 filmů. Výběrovým sítem jich prošlo 67. Soutěžilo se ve třech žánrových kategoriích – animovaný, hraný a dokumentární film. Ty byly dále členěny do podkategoríí věkových (do 12 let, od 13 do 15 let a od 16 do 21 let). Samostatný soutěžní blok tvořily filmy dětí z Rakouska.

Tématický záběr filmů byl opravdu široký. Diváci měli možnost shlédnout pohádkové příběhy a pověsti (Smrt v kostele – r. M. Forejt, M. Košák, Dějepisná pohádka – r. J. Kadera, Strom křivdy – r. E. Mikelinová), mohli nakouknout do volného času mladých lidí (Le Parkour – r. J. Valenta, Š. Kružlic, O mamě Romě – r. L. Bongilaj, F. Rác, Delirium – r. V. Vodička, Kafe – r. V. Nastoupilová). Na své si přišli také milovníci hororů (Přízrak – r. M. Letocha) či humorných hříček (Desatero příběhů kauboje – r. J. Veselý, Bunjee fishing – r. B. Vavřinka). To, že dětem není lhostejné dění kolem nich, dokazovaly snímky s ekologickou a sociální tématikou (Boty – r. F. Kubík, Tak toto chceme…? – r. D. Babicová, N. Ingeliová).

Technická úroveň filmů nebyla vědy vysoká (což je dáno zejména menšími zkušenostmi tvůrců s daným médiem). To, co z nich však učinilo díla, která stojí za to vidět, byla radost z práce, jež ze snímků vyzařovala, a nezištná potřeba sdělit to, co filmovým tvůrcům dělá radost či starost.

Pro účastníky Ostravského koníčka byl připraven také doprovodný program – divadelní představení, malování na chodník či exkurze do České televize. Jedno odpoledne bylo také vyhrazeno animační dílně, již vedl ředitel festivalu Dalimil Koutek. Její účastníci si mohli projít proces animace fázi po fázi.

Nesporným kladem festivalu byla jeho otevřenost. Projekce soutěžních snímků nebyly určeny pouze samotným soutěžícím, účastnily se jich také děti z ostravských základních škol. Měly tak možnost konfrontovat svůj pohled na svět s filmovým pohledem svých vrstevníků a pro některé to mohl být také popud k vlastní tvorbě. A protože se projekce odehrávaly také ve foyeru Divadla loutek, mohl filmy shlédnout opravdu každý, kdo měl čas a zájem. Diváci nebyli jen pasivními „příjemci“ prezentovaných děl. Svůj názor na ně mohi vyjádřit díky hlasování o nejlepší film festivalu z pohledu dětského diváka. Tím letošním se stal Melouch (r. M. Strnad).

Cen pro tvůrce bylo hned několik. Vedle cen v jednotlivých kategoriích (resp. podkategoriích) byla udělena Cena TV Ostrava za dokumentární film (Pomník říše, r. I. Vredík), Cena filmové školy Dalimila Koutka (Dvacet tisíc mil pod mořem, r. M. Voráčková), Cena SUŠ, Poděbradova (Kolekce filmů ze Slovenska), Cena TV Polar (Proč děda zvrací, r. M. Marek) a Cena dětské poroty.

Snímků oceněných v kategoriích animovaný, hraný a dokumentární bylo hned několik. V každé věkové podkategorii byla vyhlášeno 1. až 3. místo (pouze v ojedinělých případech 2 byla udělena čestná uznání). A právě velké množství oceněných snímků v podkategoriích, v nichž byl zastoupen pouze nepatrný počet filmů, se jevilo jako problematické. Oceněným se tak snadno mohl stát film, o jehož kvalitách lze polemizovat.

Tato výtka na závěr však nic nemění na tom, že další ročník festivalu Ostravský koníček byste si neměli nechat ujít. A pokud spadáte do věkové kategorie, jíž je přehlídka dětských a studentských filmů určena, popusťe uzdu své fantazii, natočte film a přihlašte se do soutěže příští rok. Určitě to stojí za to.

 

Odkazy

oficiální stránky Ostravského koníčka

seznam oceněných filmů

seznam tvůrců

 


Pozn.:

     

  1. Ta byla založena v roce 2002 Dalimilem Koutkem a jeho manželkou. Nejprve se zabývala animovanou tvorbou, zanedlouho se její zájem rozšířil také na film hraný a dokumentární.[zpět]
  2. pokud do dané podkategorie spadaly méně než 3 filmy[zpět]
  3.  

     

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru