Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Policie na útěku

Policie na útěku

SERIÁL: QUEER – RENO 911! – JANA JEDLIČKOVÁ –

Americká série RENO 911! je produktem kabelové televizní stanice Comedy Central.[1] Osobitým stylem paroduje řadu divácky úspěšných amerických faktuálních, ale také fikčních policejních seriálů a sérií. Zejména si bere na mušku oblíbenou reality TV sérii plošné stanice FOX Cops[2], kde kameraman zaznamenává policejní akci přímo v jejím průběhu, případně natáčí statické komentáře policistů, kteří se k akci poté vyjadřují.

Pilotní díl RENO 911! byl původně natáčen jako jeden z plánovaných pilotů pro zmiňovanou televizi FOX (rok 2001), která se snažila obohatit vysílací program a nahradit pořady, které zanikly. Děj byl založen na izolovaných humorných scénkách a originálně pojatých postavách, policejní prostředí bylo využito jako podružný background. V průběhu velice krátkého natáčení (cca 5 dní) ale tvůrci zjistili, že je to právě ono policejní prostředí, co pořadu dodává zcela originální ráz. FOX nicméně celý projekt stornoval. Až o dva roky později se jej ujala stanice Comedy Central, která odvysílala celých šest sérií.

Děj série se odehrává v nevadském městě Reno, zejména na místním policejním oddělení, které vede poručík Jim Dangle (Thomas Lennon). Show paroduje mockumentární styl již zmíněných faktuálních policejních pořadů, děj je vystavěn zejména na improvizátorských a komediálních schopnostech hlavních aktérů. Kromě Lennona patří mezi hlavní osádku policejní stanice zástupci S. Jones (Cedric Yarbough), Raineesha Williams (Niecy Nash), Travis Junior (Robert Ben Garant), Trudy Wiegel (Kerri Kenney-Silver), James Garcia (Carlos Alazraqui), Clementine Johnson (Wendi McLendon-Covey) nebo Cherisha Kimball (Mary Birdsong).

Produkční styl Comedy Central

Americká kabelová a satelitní televize Comedy Central vznikla už roku 1989, ale vysílala pod názvem The Comedy Channel, od roku 1990 jako Ha!: The Comedy Network. Od dubna 1991 vysílá pod současným názvem. Hlavní a téměř výsadní náplní programu jsou pořady komediálního charakteru, především sitcomy nebo stand-up komedie. V jejím programu můžeme ale nalézt také televizní a celovečerní filmy.

Jedním z největších a navíc mezinárodních hitů Comedy Central je série South Park, která je klasickým příkladem stylu samotné TV stanice. Její seriály a série mají kontroverzní a často hojně diskutovaný obsah. V centru pozornosti není pouze vulgární jazyk, ale také politická nekorektnost a „tradiční“ společenské a kulturní hodnoty, které jsou soustavně narušovány. Dalšími pořady z produkce Comedy Central jsou (kromě RENO 911!) např. animovaná parodie na reality TV Big Brother a jemu podobné pořady Drawn Together[3] nebo The Jeff Dunham Show[4].

Parodie a la RENO!

Ačkoli je RENO 911! televizním fikčním programem, odehrává se takřka bez scénáře. Herci mají pouze načrtnutý scénář základní zápletky, veškeré dialogy, stejně jako ostatní akce na scéně, jsou improvizované. Sama improvizace přispívá k vytváření atmosféry „reálně“ se odehrávajícího děje v rámci parodie mockumentárního pořadu Cops.

Na rozdíl od této reality TV ale postavy z RENO 911! používají vulgární jazyk, který je často (v rámci parodie samotné záměrně) tzv. vypípáván (některé „dialogy“ se sestávají výlučně z afektovaně jednajících a konajících postav doprovázených pípáním audio cenzury), jsou vysoce politicky nekorektní a často využívají humoru jako prostředku k rasistickým a homofobním poznámkám. Výjimkou není ani komické zobrazování drogově závislých, prostituce, násilí používané vůči zatčeným a podezřelým nebo znásilnění. Jinými slovy, RENO 911! je zosobněním veškeré politické nekorektnosti, kterou si dokážete představit, ale televize se ji „bojí“ zobrazit.

Samotný policejní dream-tým je podle nepsaných pravidel TV korektnosti sestaven z mužů i žen různých ras, vyznání, tělesné váhy a vzhledu. Na rozdíl od Cops nejsou ale bezchybnými modely správného a zodpovědného chování. Policisté a policistky z Rena mají rasistické a sexistické narážky, někteří jsou silně homofobní, někteří mají sklony k sebevražednému chování, téměř každý trpí depresemi a všichni jsou charakterističtí iracionálním chováním. Situace, které Cops z FOX zvládnou s přehledem, ústí v Reno přinejmenším trapasem, ne-li fyzickou újmou na zdraví zatčeného. Výjimkou není ani osahávání se sexuálním podtextem, které často praktikují nejen heterosexuální policejní postavy při zatýkání a prohledávání podezřelých, ale také jediná Reno gay policejní postava poručík Jim Dangle.[5] Ostatně, Dangle je jedna z nejvíce komplexních postav v sérii. Už sama jeho vizáž odkazuje na stereotypní představy o gay mužích (nedá se ovšem tvrdit, že by představoval typ feminního gaye v negativním slova smyslu). Tvůrci se nechali inspirovat zejména kulturními vlivy 80. let, tehdejší disco hudební scénou a Village People. Kromě Dangela se v sérii mnohdy objevují i jiné gay a lesbické postavy a nezřídka také trasgender[6] postavy.

 

Zástupci policejního oddělení města Reno často snadno a rychle kompromitují sami sebe, kradou a ničí důkazní materiál a nejednou skončí při tajné sledovací akci na pokoji levného motelu s prostitutkou či prostitutem na klíně. Na druhou stranu se hojně věnují, jak je ostatně v amerických policejních reality TV sériích zvykem, vzdělávací činnosti na základních a středních školách. Kurzy sebeobrany nebo písně[7] o vztazích gayů a leseb nejsou zdaleka ojedinělým fenoménem Reno 911!

Nelze než konstatovat, že na americkém TV trhu najdete jen zřídkakdy něco, co by bylo více queer než právě parodická série Reno 911!

Do Miami a zpět

I přes svůj poměrně kontroverzní obsah se série udržela na obrazovkách americké kabelové televize Comedy Central celých šest let. V roce 2007 dokonce vznikl celovečerní film Reno 911!: Miami, který se zaměřuje na cestu policejních hrdinů na Floridu a jejich policejní výpomoc po teroristickém útoku, který uvězní miamskou policii v jednom z místních hotelů. V říjnu 2009 nicméně oznámil Thomas Lennon prostřednictvím sociální sítě Twitter ukončení série.


RENO 911!

Tvůrci: Robert Ben Garant, Thomas Lennon, Kerri Kenney-Silver

Hrají: Thomas Lennon (poručík Jim Dangle), Robert Ben Garant (Travis Junior), Kerri Kenney-Silver (Trudy Wiegel), Carlos Alazraqui (James Garcia), Cedric Yarbrough (S. Jones), Niecy Nash (Raineesha Williams), Wendi McLendon-Covey (Clementine Johnson), Mary Birdsong (Cherisha Kimball)…

USA, Comedy Central

23. července 2003 – 8. července 2009

88 epizod / 22 minut, 6 sérií

Zdroje

Oficiální stránka reality TV Cops. Dostupné z WWW: http://www.cops.com/

Oficiální stránky série Reno 911!. Dostupné z WWW: http://www.comedycentral.com/shows/reno_911/index.jhtml

The Internet Movie Database. Reno 911! Dostupné z WWW: http://www.imdb.com/title/tt0370194/usercomments

Wikipedia, The Free Encyklopedia. Comedy Central. Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Comedy_Central

Wikipedia, The Free Encyklopedia. Reno 911! Dostupné z WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/Reno_911!


[1] Oficiální webové stránky série RENO 911! http://www.comedycentral.com/shows/reno_911/index.jhtml.

 

[2] Oficiální webové stránky reality TV série Cops (USA/FOX, 1989−současnost) http://www.cops.com/

[3] Drawn Together – epizoda Hot Tube: http://dts1-e1.blogspot.com/

[4] Videoukázka z The Jeff Dunham Show – Throwing Explosives: http://www.comedycentral.com/shows/jeff_dunham/index.jhtml

[5] Ukázka ze seriálu Reno 911! – The Coffee is the Signal! (To kafe je signál!) http://www.comedycentral.com/videos/index.jhtml?videoId=233245&title=the-coffee-is-the-signal

[6] Pod pojmem transgender v širším slova smyslu se myslí každý jedinec, který nějakým způsobem překračuje svoji genderovou roli (gender = sociálně konstruované pohlaví), v užším slova smyslu funguje jako pojem nadřazený pojmu transsexuál (tj. jedinec, který se cítí být opačným pohlavím).

[7] Ukázka ze série Reno 911! – The Two Dads Song (Píseň o dvou tatíncích) http://www.comedycentral.com/videos/index.jhtml?videoId=233218&title=the-two-dads-song

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru