Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Chad Vader: Day Shift Manager

Chad Vader: Day Shift Manager

SERIÁL: Chad Vader: Day Shift Manager – MARIE MEIXNEROVÁ –

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, kdyby ve vašem supermarketu pracoval lord Vader? Ne? Mladé tvůrce z blamesocietyfilms to zajímalo a pokusili se toto téma důkladně prozkoumat ve svém seriálu pětiminutových dílů určených přímo pro server youtube. A to velmi vydařeným způsobem.

Na youtube se již dávno neobjevují jen rádoby humorné amatérské skeče a hudební videoklipy, ale celá řada vzdělávacích seriálů (vytvářených např. univerzitními profesory), instruktážních videí atd., zkrátka na co si vzpomenete, a youtube je navíc v současné době i zdrojem celých epizod/dílů sérií a seriálů i celovečerních snímků. Mezi tou velkou spoustou mediálních obsahů se už nějakou dobu etabluje seriálová forma, svým formátem přímo přizpůsobená pro promítání na youtube.

Jedním takovým „youtube seriálem“ je i nadmíru vydařený (jak po formální, tak především obsahové stránce) příběh Chada Vadera, kterému se bude věnovat následující článek.

Společně můžeme vládnout Empire Marketu!

Život je těžký, když jste Darth Vaderův méně schopný a méně charismatický mladší bratr a vedete obchod s potravinami.“

(oficiální text blamesocietyfilms na youtube)

Chad Vader je víc než série fanouškovských videí tematicky čerpajících z Hvězdných válek. Je to projekt, který má od svého počátku v roce 2006 na kontě již dvě celé sezóny (8 a 12 dílů) – které byly vydány i na DVD – a jehož sledovanost je skutečně pozoruhodná. První díl (pro fanoušky Hvězdných válek Epizoda 1), A Galaxy Not So Far Away, má v současné době téměř 10 milionů zhlédnutí. 1

A o čem že to vlastně celé je? Ústředním hrdinou „pořadu“ je Chad Vader, kterého by si nezasvěcený divák mohl na první pohled splést s Darth Vaderem z Hvězdných válek. Chad je docela obyčejným vedoucím denní směny (bohužel ne na dlouho) v jednom americkém supermarketu, až na to, že (kvůli nehodě, kterou kdysi utrpěl na bicyklu a při které skončil v lávovém poli) nosí proslulý darth-vaderovský kostým (s podporou života), má neobyčejně zvláštní schopnosti (ovládá umění telekineze a vyzná se v metání blesků), zajímavé technické pomůcky (světelný meč, holoprojektor v dlani a dokonce „myšího“ droida) a neméně zvláštní způsoby.

Svého nadřízeného zásadně oslovuje „můj pane“ („Yes, my Master“), neustále spřádá nějaké plány („Společně můžeme vládnout Empire Marketu, ty jako vedoucí a já jako vedoucí denní směny!“), třeba na konstrukci výkonné laserové čtečky čárových kódů (POWERFUL LASER checkout system), a z prodavače prosté povahy Jeremyho dokonce udělá svého učedníka. Chad zkrátka přenáší mluvu a způsoby Darth Vadera do kontextu moderního obchodu s potravinami, do každodenních dialogů a situací. Ostatní postavy ho berou s klidem, jako úplně obyčejného smrtelníka (v duchu politické korektnosti), on se ale zuby nehty drží klišé zažitých z Hvězdných válek. Chad si vypůjčuje celé části dialogů, které vtipně vypointuje nebo modifikuje (nejde tedy jen o prvoplánové „nahazování proslulých hlášek“), parafrázovány jsou i základní narativní situace z Hvězdných válek (např. uvěznění v kontejneru na odpadky s nebezpečnou stvůrou/mývalem a kobrou, návštěva tajemné jeskyně s přízraky vlastního svědomí/sklepení Empire Marketu apod.). Chad má v první sezóně slabost pro sličnou pokladní, typově nikoli nepodobnou princezně Leie Organě (Carrie Fisher), řada dojde i na ducha v kápi (aluze na Obi-wan Kenobiho).

Nejzábavnější je ale sledovat, jak dochází k přenosu terminologie sci-fi snímku na předměty běžné potřeby a aplikaci Vaderovy distingované mluvy (plné výrazů vhodných pro demonstraci moci vlivného člověka, v ústech neschopného vedoucího však irelevantních) na každodenní situace (např. k číšníkovi v restauraci: „Přikazuji vám, abyste nám donesl jídelní lístky!“ nebo k vedoucímu: „Jak si přejete, můj pane.“).

Přes své umístění v současnosti můžeme díky technickému vybavení a „síle“, kterou Chad Vader používá, seriál bez rozpaků řadit mezi science fiction. Ostatně v závěru druhé série dojde i na souboj na světelné meče.

Víc než jen fanouškovské video

Jednotlivé díly ctí seriálový formát: každému víceméně pětiminutovému dílu (což je délka naprosto vyhovující sledování na youtube) předchází úvodní znělka2 a rekapitulace minulého dílu. Končí se, jak je u seriálu zvykem, „v tom nejlepším“, po závěrečném cliff-hangeru následují titulky podávající informace o obsazení a tvůrcích, opět, stejně jako úvodní znělka, svým fontem vycházející ze slavné Lucasovy trilogie (či sextalogie). Seriál dodržuje dramatický oblouk jak v rámci jednotlivých dílů, tak v rámci celé řady, což jej činí, na rozdíl od řady běžných fanouškovských videí a seriálů, dobře sledovatelným a srovnatelným s profesionálními projekty na televizních obrazovkách. S těmi si nijak nezadá ani po formální stránce: způsob snímání, střih, velikost z

Podivný vedoucí, ještě podivnější zaměstnanci a rozdělování „bojových úkolů“.

áběrů, zvuk, hudební doprovod atd. zachovávají profesionální úroveň. Četné jsou i (většinou) kvalitně zpracované zvláštní efekty (přes levitující předměty po světelné meče, hologramy a modré sršící blesky), v seriálu používané především k podpoření komediální stránky, které však nejsou použity prvoplánově, nýbrž se stávají součástí dobře promyšlených vtipů a gagů.

Za vším stojí autoři Matt Sloan a Aaron Yonda (který je zodpovědný také za režii). Oba tvůrci si v seriálu také zahráli: Matt zákeřného Clinta, úhlavního Vaderova nepřítele (se kterým bojuje o znovuzískání svého pracovního místa), a Aaron ztvárnil titulní roli. Empire Market je však plný svérázných figurek, a to jak zaměstnanců, tak zákazníků, kteří jistě skýtají živný potenciál i bez Chada Vadera. K většině z nich pasují přízviska jako maniakální, pošahaný, pološílený, krvežíznivý, zákeřný, naprosto „mimo“.

Krádeže v obchodě se nevyplácejí.

V oběhu je rovněž sada instruktážních videí3 pro zaměstnance Empire Marketu „sestavených Chadem Vaderem“, v nichž dospívá k řešení problémů svým svérázným hvězdnoválkovým způsobem, jehož aplikace není v moderní společnosti vždy ideální. Stejně jako v případě seriálu jde o celkem vydařený počin jak po formální, tak obsahové stránce.

O tom, že blamesocietyfilms nevěnují svoji mladou tvůrčí energii jen chlapíkovi v podivném černém plášti, se snadno přesvědčíte na http://www.youtube.com/user/blamesocietyfilms


Ocenění:

Matt Sloan a Aaron Yonda získali George Lucas Selects Award na Official Star Wars Fan Film Awards v roce 2007 a George Lucas osobně vybral krátké snímky s Chadem Vaderem jako nejlepší fanouškovský film roku.4

O seriálu se mezi jinými psalo v New York Times, Wall Street Journal, USA Today, TV Week Magazine, Chicago Sun Times, Washington Post a The Metro (UK).5

Byl vysílán na VH-1, Good Morning America na ABC, BBC News online, G4 Tech TV a Spike TV.6

Tři krátkometrážní projekty našeho tvůrčího dua byly vysílány dokonce v prime-timu – jedná se o Chada Vadera, McCourt’s in Session a Fun Rangers. 7


Chad Vader: Day Shift Manager

(2006−?)

režie: Aaron Yonda

scénář: Aaron Yonda, Matt Sloan

produkce: Courtney Collins

hrají: Aaron Yonda, Matt Sloan, Brad Knight, Christina LaVicka

hudba: Adrew Yonda, John Lee

distribuce: Blame Society Productions

jazyk: anglicky

20 dílů / 4−6 min

Ke zhlédnutí on-line: http://www.youtube.com/show/chadvader


Zdroje:

Wookieepedia. The Star Wars Wiki. http://starwars.wikia.com/wiki/Chad_Vader:_Day_Shift_Manager. 6. února 2010

Blamesociety. http://www.blamesociety.net/bios.php. 6. února 2010


Odkazy:

Oficiální stránky: http://www.blamesociety.net/chadvader/index.php

Wookieepedia. The Star Wars Wiki: http://starwars.wikia.com/wiki/Chad_Vader:_Day_Shift_Manager

Kanál Chada Vadera na youtube: http://www.youtube.com/show/chadvader

1 Chad Vader své téměř dvě tisícovky odběratelů již brzy potěší sezónou třetí, anoncovanou na začátek tohoto roku.

2 Úvodní znělka podléhá díl od dílu proměně: je vždy „podobná“, ale nikdy ne úplně stejná. Pokaždé však splňuje všechno, co se od regulérní znělky očekává: představení ústředních charakterů a základních vztahů mezi nimi, dějiště příběhu (supermarket), explicitně textovou formou vyjádřené údaje jako název seriálu, který parafrázuje slavný žlutý název Hvězdných válek. A samozřejmě chytlavou titulní melodii, která je parafrází na Imperial Attack skladatele Johna Williamse, jeden z hlavních hudebních motivů v Lucasově opusu (toto parafrázování opět v průběhu seriálu podléhá modifikaci, od lehkých bukolických tónů vybrnkávaných na kytaru až po jeho „elektronickou“ verzi).

3 Označovaná jako sezóna 1,5.

4 Wookieepedia. The Star Wars Wiki. http://starwars.wikia.com/wiki/Chad_Vader:_Day_Shift_Manager. 6. února 2010

5 Blamesociety. http://www.blamesociety.net/bios.php. 6. února 2010

6 Tamtéž.

7 Tamtéž.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru