Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Gangsterka po australsku

Gangsterka po australsku

RECENZE: KRÁLOVSTVÍ ZVĚRSTEV (David Michôd, 2010) – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

Do australského Melbourne jako nelítostné gangsterské džungle nás zavádí celovečerní debut režiséra Davida Michôda Království zvěrstev. Snímek, jenž letos získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Sundance Velkou cenu poroty, představuje sondu do zločinecké rodiny a mapuje její rozpad.

Ústřední postavou kriminálního dramatu je sedmnáctiletý mladík Joshua Cody, kterému všichni říkají zkráceně J. Na začátku snímku se nezletilý po smrti své matky stěhuje k babičce z matčiny strany, se kterou se sice léta nevídal, ale u níž v této těžké chvíli nachází oporu. Rodinka, které Janine Cody alias Smurf velí, nepředstavuje zrovna vzor mravnosti. Její nejstarší syn Andrew přezdívaný Pope organizuje ozbrojené loupeže a policie se ho marně snaží zatknout, prostřední Craig je drogovým dealerem a nejmladší Darren, jen o pár let starší než J, jde ve stopách svých dvou starších bratrů. Důležitou postavou je Popeův společník a blízký rodinný přítel Barry „Baz“ Brown, jehož zastřelení policií ještě vyostří už tak napjaté vztahy mezi bratry a strážci zákona. J se ocitá v tomto souboji uprostřed a musí se rozhodnout, na kterou stranu se přidá – jestli bude vypovídat proti svým strýcům nebo bude mlčet o jejich počínání.

V zločinecké džungli…

Režisér Michôd, melbournský starousedlík, situoval děj svého debutu do tohoto australského města, konkrétně do poloviny osmdesátých let, kdy se zde dařilo kriminální činnosti. V Království zvěrstev je zločin prezentován jako všednodenní součást života a považován za něco zcela běžného. Nejenže za ním stojí samotní kriminálníci, ale jsou do toho zapojeni i policisté, ať už tím, že se nechávají od nich uplácet nebo sami nedodržují zákony. Zastřelení člověka během dne na parkovišti u supermarketu se stává normální realitou, která ani nevyvolá v okolí rozruch. Každému jde pouze o svůj život a na hrdinství není prostor. Policisté chránící svědka se raději dobrovolně vzdají přesile, vždyť přece nebudou riskovat. J musí pochopit principy, na kterých tento svět funguje, jinak nemá šanci přežít. Morální stanovisko v tomto případě nehraje žádnou roli a víra ve spravedlnost, kterou ztělesňuje jediný jasně kladný policista, detektiv Nathan Leckie, mu nezaručuje přežití.

…přežijí jen ti nejsilnější

I když se snímek řadí do kriminálního žánru, Michôd se ve svém debutu nesoustředil na zachycení akce v podobě honiček a přestřelek. Důraz je naopak kladen na zachycení psychologie jednotlivých postav a vystihnutí proměn, kterými pod vlivem událostí prochází, což do jisté míry funguje u bratrů, avšak v případě J nikoliv. Jeho pasivita a odevzdanost, se kterou plní příkazy ostatních, v nás po čase začne vyvolávat pocit netečnosti k této postavě. Smrt matky v expozici snímku, u které je přítomen, přijme bez jakékoliv exprese emoce či odezvy, stále sledujeme stejně prázdný výraz v jeho tváři. Prakticky až do samotného závěru J působí dojmem, jako by se ho nic netýkalo, a přitom se na něj soustředí všechna pozornost.

Za zmínku ale rozhodně stojí postava jeho babičky Smurf. Blonďatá postarší dáma, která J s otevřenou náručí přijímá do svého domu, není rozhodně tak nevinná, jak na první pohled působí. S chladností a vypočítavostí udělá cokoliv pro záchranu svých synů včetně podplácení právníka nebo vydírání zkorumpovaného policisty. Nic pro ni nestojí výše než svoboda jejích dětí a je ochotná pro jejich záchranu před vězením udělat cokoliv, třeba i připravit o život někoho, kdo je ohrožuje, dokonce i svého vnuka, pokud by se rozhodl připojit na stranu policie. Z hereckého obsazení Království zvěrstev stojí za pozornost právě představitelka babičky australská herečka Jackie Weaver. Vedle ní se ve filmu objevili i jiní talentovaní australští herci, u protinožců ceněný Joel Edgerton jako rodinný přítel Barry nebo známý herec Guy Pearce jako detektiv Leckie.

Pozornému divákovi nic neunikne

Režisér David Michôd dokáže znamenitě gradovat příběh a pohrávat si s divákem, což už ukázal například ve svém krátkometrážním snímku Crossbow (2007). Nejprve ukazuje jen nepatrné náznaky nejistoty, které se ale záhy jeví jako opodstatněné. Prostřední syn Smurf, Craig, si zpočátku hraje na podivína, aby se později ve vypjaté chvíli ukázalo, že to skutečně nemá v hlavě v pořádku. Podobně když Pope odnáší do postele synovcovu spící přítelkyni, je jasné, že nejde o pouhou laskavost mladšímu příbuznému.

Od začátku se v Království zvěrstev objevují indicie, které naznačují, kudy se bude děj ubírat. Když v úvodu J se zájmem sleduje televizní soutěž „Deal or No Deal“ (u nás pořad běžel pod názvem „Ber nebo neber“), správně očekáváme, že i on bude postaven před důležitou volbu, i když v jeho případě se nebude jednat o výhru v soutěži. Na druhou stranu se ve filmu objevuje i několik nečekaných zvratů, které mají funkci náhlého překvapení, avšak příběh pokračuje tam, kam od počátku tušíme.

Dobrý australský film?

Je škoda, že i přes několikaleté přípravy snímku se nepodařilo tvůrcům eliminovat některé nedostatky, které jsou obsaženy nejspíše už v samotném scénáři, jenž napsal režisér Michôd, a týkají se především pojetí ústřední postavy mladíka J. Umře mu matka, jeho příbuzní jej chtějí zabít, pokud řekne pravdu, a my po celou dobu marně čekáme, že konečně na tyto události nějak zareaguje. Pořád vidíme jen ten jeho stejný bezmyšlenkový výraz v obličeji od začátku až do konce filmu. Přednosti snímku Království zvěrstev spočívají v hereckých výkonech a postihnutí prostředí, ve kterém něco jako spravedlnost neexistuje.

Království zvěrstev

Animal Kingdom

Režie: David Michôd

Scénář: David Michôd

Kamera: Adam Arkapaw

Hudba: Antony Partos

Střih: Luke Doolan

Hrají: Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Guy Pearce, Luke Ford, Jackie Weaver, Sullivan Stapleton, James Frecheville, Dan Wyllie, Anthony Hayes a další

Austrálie 2010, 113 min.

Premiéra v ČR: 29. 10. 2010 (AČFK)

Oficiální stránky: http://www.animalkingdommovie.com/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru