Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Sovy v temném lese

Sovy v temném lese

RECENZE: LEGENDA O SOVÍCH STRÁŽCÍCH (ZACK SNYDER, 2010) – JANA JEDLIČKOVÁ –

Americký režisér Zack Snyder je poměrně ostříleným tvůrcem mytických blockbusterových příběhů. Na kontě má kromě 300: Bitva u Thermopyl i Strážce – Watchmen a na rok 2012 chystá např. další komiksovou legendu Superman: Man of Steel. Jedním z jeho nejnovějších filmů je adaptace prvních tří dílů oblíbené dětské knižní série Guardians of Ga´Hoole americké spisovatelky Kathryn Lasky. Na rozdíl od knižní předlohy se ale Snyderův film velkého úspěchu zatím nedočkal, a patrně ani nedočká.

Legenda o sovích strážcích má sice nakročeno k velkému epickému příběhu s vynikajícími speciálními efekty, na které jsme od Snydera zvyklí, ale převyprávět válečné soví drama v devadesáti minutách a zaujmout dětského, případně dospělého diváka, je moc i na tohoto Američana. Hlavní postavou je mladý snílek Soren (namluvený Jimem Sturgessem), který se spolu se svým sovím bratrem Kluddem (Ryan Kwanten) jedné noci tajně vyplíží z rodného hnízda, aby se procvičil v létání. Obě sovy ale kvůli Sorenově nešikovnosti spadnou ze stromu, a protože ještě neumějí létat, okamžitě zpanikaří. Nutno dodat, že oprávněně. Útok tasmánského čerta číhajícího na snadnou kořist sice ustojí bez nejmenšího škrábnutí, ale vzápětí je do svých pařátů chytí sovy z Akademie Svatého Aegolia pro osiřelé sovy a unášejí bratry spolu s dalšími lapenými ptáky do Akademie, kde na ně čeká soví vůdce Metalbeak/Železný zobák (Joel Edgerton) a jeho družka Nyra (Helen Mirren). Nebohé a vystrašené opeřence čeká selekce na bojeschopné a talentované letce a na levnou pracovní sílu, která bude zotročena Železným zobákem a Nyrou. Pokud vám snad připadá zápletka povědomá a listujete historickými knihami cca 65 let nazpět, vězte, že podobnost není čistě náhodná… Jak už to tak v epických příbězích bývá, hlavní hrdina se oddělí od své rodiny a spolu s několika přáteli z různých koutů světa se vydává na nebezpečnou pouť za záchranou celého ptačího světa.

Nejslabším článkem Snyderova animovaného filmu jsou bezesporu příběh a jeho k dokonalosti vyanimovaní hrdinové a hrdinky. Legenda o sovích strážcích je adaptací tří fantasy románů, které jsou u Snydera vměstnány na prostoru necelých 90 minut. Režisér byl sice poměrně zdatně schopen udržet smysluplnost narativu a motivací postav (např. na rozdíl od kolegy ShyamalanaPosledním vládci větru), nicméně přemíra informací se projevila v přílišném zjednodušení a zploštění téměř čehokoli. I když jsou soví strážci primárně určeni dětem, film by snesl přece jen trochu víc komplikovanosti a nepředvídatelnosti.

Je otázka, do jaké míry je jednoduchost příběhu sovích bojovníků a jejich úhlavních nepřátel záležitostí knižní předlohy a do jaké míry za ni zodpovídá scénář. Nicméně už od úvodní titulkové sekvence a prvních scén se Sorenem vyprávějícím nadšeně své malé sestře
o sovích strážcích je zřejmé, kam se bude narativ ubírat a co čeká nejen hlavního hrdinu, ale také všechny vedlejší postavy. Tím se stává příběh bohužel neuvěřitelně nudnou záležitostí i přes několik mistrně provedených akčních scén, jejichž úkolem je nejen posouvat děj a charakterizovat jednotlivé postavy, ale zejména předvést 3D technologii, ve které je snímek promítán nejen v českých kinech. Snyder ovšem 3D nevyužívá prvoplánově a animuje především do hloubky, což divákovi zprostředkovává jedinečný zážitek. Stejně jako např.
u Cameronova Avatara se tyto speciální efekty projevují hlavně v letových scénách a ve scénách boje sov, které se odehrávají téměř výhradně ve vzduchu. Je ale třeba dodat, že kdyby Snyder ony bojové scény o jednu či dvě omezil, filmu by to jenom prospělo.

Postavy sovích bojovníků a bojovnic jsou do nejmenších detailů animátorsky propracované. Místy by až člověk uvěřil, že se dívá na skutečnou sovu a skutečná místa, namísto animovaných postaviček a zcela smyšlený fikční svět. Nadýchané peří, které se při každém poryvu větru rozlétne do všech stran a kapky deště smáčející soví panenky jsou ale dvojsečnou zbraní. Zanimovat sovu a zanimovat ji takovýmto způsobem je jistě chvályhodné a úctyhodné, v tomto případě to ale také zapříčiní horší identifikaci s hlavním hrdinou a jeho pomocníky. Ne že by hlavním viníkem byla animace, rozhodně ale sounáležitosti s roztomilým skoro plyšovým sováčkem nepomáhá. Problém nastává už ve chvíli, kdy se na scéně objeví několik sov, které vypadají skoro stejně, tudíž je místy nemožné rozeznat, kdo je kdo.
U akčních scén se jedna plete s druhou a i když se animátoři pokoušejí jednotlivé ptáky od sebe rozlišit, ne vždy se jim to daří. Zcela pak zaniká případná možnost využití mimiky postav. Animované peří se sice hýbne všude, kam si to budou experti na animaci přát, ale emoce se s peřím a zobákem vyjadřují dost obtížně. Ačkoli snaha se upřít nedá.

Legenda o sovích strážcích je ve své podstatě animovaným příběhem o holocaustu. Narážky na nacismus a čistou rasu nelze přehlédnout. Opět je tu nasnadě připomenout, že se jedná
o adaptaci literárního díla. A opět je nasnadě podotknout, že Snyder se jí zhostil (trochu) nešikovně. Aktéři jsou rozděleni do dvou táborů, jedni patří k těm zlým, ti druzí k těm dobrým a hodným. Z holocaustu se stává strašidelná dětská pohádka.

Snyder se pohybuje permanentně mezi dětským a dospělým divákem a výsledkem je, že Legenda o sovích strážcích není pravděpodobně určena ani jednomu. Pro dospělého diváka je příběh moc jednoduchý a přímočarý, pro toho dětského místy moc děsivý a temný (ne že by holocaust nebyl děsivým a temným tématem). Tvůrcům filmu musíme chtě nechtě přiznat snahu o zprostředkování kusu významných lidských dějin i těm nejmenším. Co si z toho ale dětský divák odnese, je ve hvězdách.

Na samý závěr je však třeba poznamenat, že Legenda o sovích strážcích není ani zdaleka tím nejhorším, co se tento rok dostalo do českých kin. A i když se mezi filmovou elitu rozhodně nedostane a pro mainstream je tak trochu zvláštním výtvorem, své diváky a divačky si jistě někde najde.

Legenda o sovích strážcích

Legend of the Guardians: The Owls of Ga´Hoole

Režie: Zack Snyder

Scénář: John Orloff, Emil Stern

Námět: Kathryn Lasky

Hudba: David Hirschfelder

Střih: David Burrows

Hrají: Jim Sturgess (Soren), Ryan Kwanten (Kludd), Adrienne deFaria (Eglantine), Helen Mirren (Nyra), Joel Edgerton (Železný zobák), Anthony LaPaglia (Twilight), David Wenham (Digger) atd.

Austrálie, USA, 2010, 90 min.

V kinech od 14. 10. 2010 (Warner)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 77

Komentáře (2)

  • Jana

    :) každopádně díky za vhled do situace. S Twilight jste to odhadl ;)

  • pasr

    Prostě a jednoduše se dá jen nesouhlasit, příšerná recenze.
    Jano, běžte si pustit Twilight sagu a nepleťte se do toho, čemu nerozumíte.

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru