Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » This is Hellzapoppin‘

This is Hellzapoppin‘

RECENZE DVD: Hellzapoppin‘ (Režie: H.C. Potter) – MILAN HAIN –

Zběsilá filmová komedie Hellzapoppin‘ (1941) má původ na Broadwayi, kde se stejnojmenná revue uváděná v letech 1938-1941 dočkala působivého počtu 1 404 repríz. Neustále obměňovaná a zčásti improvizovaná představení pod autorským a hereckým vedením Ole Olsena a Chica Johnsona se dotýkala aktuálních politických a společenských problémů: celý program například začínal imitací filmového týdeníku, v němž Hitler mluvil s jidiš přízvukem.[1] Tvůrci dále kombinovali kabaretní a cirkusové výstupy, muzikálová čísla a slovní i fyzický humor, čímž dosáhli bláznivého, na Broadwayi dosud nevídaného výsledku. Standardem show se rovněž stalo přímé oslovování a aktivní zapojování publika. Úspěch revue byl tak fenomenální, že o ni projevila zájem hollywoodská studia. S nejlukrativnější nabídkou přišli zástupci společnosti Mayfair Productions, kteří odkoupili práva za 200 000 dolarů a snímek natočili ve spolupráci se studiem Universal.

Filmový štáb s účastí Olsena i Johnsona a pod vedením již etablovaného režiséra H.C. Pottera čelil výzvě, jak osobitou divadelní poetiku založenou na přímé komunikaci s diváky převést do filmové podoby.[2] Rozhodli se pro formu filmu o filmu, která umožňuje (alespoň v jejich osobitém pojetí) rozrušovat plynutí diegeze množstvím zcizovacích prostředků. Výsledkem je skutečně anarchistická komedie, která si utahuje ze všeho možného od zavedených žánrů (western, romantický film, detektivka), přes konkrétní snímky (Občan Kane, Frankenstein, Záhadný pan Jordan) až po hollywoodské cenzurní praktiky (odvážná narážka na Produkční kodex, která tvůrcům paradoxně prošla). Snímek začíná nespoutanou scénou z pekla, která v rychlém sledu nabízí řadu bizarních výjevů: čerti zpívají, ženy se rožní nad ohněm, muži jsou uzavíráni do konzerv, objevuje se kůň s rozehranou partií piškvorek atd. Celé běsnění přerušuje nespokojený režisér, který je přesvědčený, že tímto způsobem nelze pokračovat: „Potřebujeme příběh. Každý film má mít příběh.“ Olsen a Johnson hrající sami sebe se jeho přání podřídí a společně se scenáristou přijdou s banálním příběhem o milostném trojúhelníku a přípravě muzikálového představení (jak je v Hollywoodu zvykem, milostná linie se prolíná s linií profesní).

Od této chvíle má Olsenova a Johnsonova filmová anarchie pevnější mantinely, ve kterých se smí pohybovat. I přesto je úvodní titulek hlásající, že Jakákoliv podobnost mezi Hellzapoppin‘ a filmem je čistě náhodná, do značné míry platný. Kdykoliv scéna hrozí filmovým klišé, tvůrci ji okamžitě rozvrátí překvapivým gagem. Romantický duet „Heaven for Two“ je například rozrušen sérií titulků vybízejících jistého Smraďocha Millera k odchodu domů. Po třetím upozornění se skutečně objeví silueta chlapce, který se zvedne ze sedačky a opustí pomyslné kino. Jako running gag celým filmem prostupují scény z promítací místnosti, kde za hladký chod projekce zodpovidá neschopný Louie vyváděný z koncentrace dámskou návštěvou. I s otupěnými hranami se tedy jedná o jeden z nejpozoruhodnějších komediálních snímků své doby. Že drží pohromadě, je zásluha zejména režiséra H.C. Pottera, jenž nenásilně střídá ztřeštěné gagy s muzikálovými čísly (tím nejlepším je energické hudební vystoupení afroamerických hudebníků) či dokonce s výstupy akvabel.

Radost z vydání Hellzapoppin na počeštěném DVD trochu kazí jeho provedení. Snímek se na disku nachází ve dvou verzích, které se liší kvalitou obrazu, délkou (80 a 84 min., což odpovídá rozdílu v rychlosti projekce mezi standardy 24fps a 25fps) a zejména titulkovou vybaveností. Zatímco obrazově přijatelnější verze titulky postrádá, v případě otitulkované varianty se jedná o televizní master použitý Českou televizí před 15 lety. Výsledkem je transfer s viditelně nižší obrazovou kvalitou a nevypinatelnými žlutými titulky, které obsahují i natolik bizarní informace (s ohledem na fakt, že se jedná o DVD), jako jsou jména dramatugů ČT či údaje o tvůrčí skupině.[3]

Hellzapoppin

Režie: H.C. Potter
Scénář: Nat Perrin, Warren Wilson
Kamera: Elwood Bredell
Střih: Milton Carruth
Hudba: Frank Skinner
Hrají: Ole Olsen, Chic Johnson, Martha Raye ad. ad.
USA, 1941, 80 nebo 84 min.

Premiéra filmu: 26. prosince 1941

Mayfair Productions pro Universal

DVD

V prodeji od: 1. září 2010
Obrazový formát: 4:3
Zvukový formát: anglicky 2.0
Titulky: české

Vydal Magicbox (cena: 299,-)


[1] Viz např. http://www.musicals101.com/1930bway3.htm .

[2] Současně bylo třeba počítat s možným zásahem ze strany Breenova úřadu, který mohl mít námitky vůči vulgaritě některých vtipů.

[3] Více o technickém provedení disku zde http://zona.bloudil.cz/index.php?id=2824 .

Vydal Magicbox (cena: 299 Kč)
Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru