Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 37. ročník LFŠ odhaluje svůj program

37. ročník LFŠ odhaluje svůj program

FESTIVALY: 37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti – LUCIE ZUBKOVÁ –

Už nyní, začátkem dubna, se veřejnosti pomalu odkrývá podrobnější program jedné z největších a nejoblíbenějších filmových událostí roku: Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Letošní 37. ročník se uskuteční ve dnech 22. až 31. července a jako obvykle nabídne řadu programových sekcí tíhnoucích k historii i k současným tendencím kinematografie, k českým i zahraničním filmovým počinům.

Where in the world is Osama Bin Laden (r. Morgan Spurlock, 2008)

Sekce FOKUS, která se pravidelně zaměřuje na vývoj jednotlivých národních kinematografií, bude patřit Rumunsku. Představí díla němé éry, mistry kritického filmu 70. a 80. let Dana Pitu, Mirceu Daneliuca a Luciana Pintilieho, kteří se vzpírali dobové ideologii, i úspěšnou rumunskou novou vlnu. SPEKTRUM, věnující se aktuálním tendencím a námětům světové kinematografie, jež upozorňují na současné problémy společnosti, obsáhne 11. září a hrozbu (islámského) terorismu. V souvislosti s blížícím se desátým výročím útoku na newyorská „Dvojčata“ budou k vidění hrané filmy a dokumenty vztahující se k této problematice, ale i snímky, přednášky a diskuze, které proberou střet dvou dominantních světových náboženství.

INVENTURA nabídne archivní filmy oscarového tvůrce Billyho Wildera, Gustava Machatého nebo polského filmaře světového významu Krzysztofa Kieślowského, jenž by v tomto roce oslavil sedmdesáté narozeniny. Svůj prostor dostane také „tradice kvality“, odnož francouzské poválečné kinematografie, která se inspirovala hollywoodským studiovým romantismem a francouzským poetickým realismem.

Aki Kaurismaki

Retrospektiva Akiho Kaurismäkiho, legendy skandinávského filmu a jednoho z hlavních hostů 37. ročníku LFŠ, slibuje uvedení všech režisérových snímků, známých pro svůj minimalismus a tragikomiku. Přítomný bude také bosenský Emir Kusturica, který krom výběru režisérské práce předvede i své hudební schopnosti, a to v rámci velkolepého koncertu balkánského jedenáctičlenného kabaretu Emir Kusturica and The No Smoking Orchestra. Z českých tvůrců se přijede představit Robert Sedláček, autor dokumentů o situaci zdejší politické scény Cesta k moci (2006), V hlavní roli Gustav Husák (2008) nebo hraných filmů Pravidla lži (2006), Muži v říji (2009) a Největší z Čechů (2010).

K doprovodnému programu se krom Kusturicova koncertu a dalších každodenních hudebních vystoupení zařadí i pětidenní fotografický kurz s profesionálem Karlem Cudlínem nebo stan divadla DNO, který mimo svá představení nabídne např. slam poetry.

Pokud vás zajímá vizuál 37. ročníku LFŠ, jeho stěžejním motivem je tvář, modifikovaná fotografie obyčejné dívky, která svou „warholovskou barevností“ odkazuje k celebritám. Do středu „loňského ráje“, plného filmových hvězd, se dostává samotný divák. Motiv má značit hlavní snahu festivalu – neformální atmosféru, blízkost známých osobností a návštěvníků.

Do 15. května 2011 je možné si na webu LFŠ zařídit zvýhodněnou akreditaci.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru