Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Čtvrtina návštěvníků MFDF Jihlava je single!

Čtvrtina návštěvníků MFDF Jihlava je single!

MFDF Jihlava letos slaví patnácté narozeniny, což by si jistě zasloužilo nějaké ty „fireworks“. Těch se diváci dočkali zřejmě v poněkud jiné podobě, než by očekávali. Již v dopoledních hodinách totiž vzplál festivalový stan, který měl hostit velkou část doprovodného programu. Při sledování festivalové znělky, ve které hoří logo jihlavského festivalu, dostala dopolední událost zcela nový rozměr. Za smíchem publika se ozývaly první dotazy, zda snad nešlo o happening…

Jestliže jste přijeli na festival sami, nezoufejte si. Nejste v tom sami! Režisérka Jana Počtová spočítala, že v zaplněném sále Domu kultury byla na jejím filmu přibližně čtvrtina diváků tzv. single. A právě o těchto lidech vypráví její nový dokumentární film s příznačným názvem Generace Singles. Velice upřímná výpověď stejného počtu mužů a žen dala divákům příležitost sledovat typické, a možná i své vlastní problémy s humorem a nadhledem. Odpověď na to, proč si spousta mladých lidí nedokáže najít dlouhodobého partnera, ovšem ve filmu nehledejte. „Kdybych takovou odpověď znala, dostala bych nejspíš Nobelovu cenu,“ okomentovala svůj počin sama autorka.

Ve stejném sále mohli diváci vidět ještě jeden film s podobnou tematikou. Tonislav Hristov vypráví v Pravidlech svobodného života o partičce bulharských loserů, kteří se rozhodnou jet do Finska, neboť se tam údajně nacházejí hezké a přístupné ženy. Po sérii více či méně komických nezdarů se však vracejí domů s poznáním, že se ženami je to všude na světě stejné. Komediální příběh má svou výstavbou i vyzněním blíže k hranému filmu než k dokumentu. Nejasná hranice mezi těmito dvěma světy se tak stává častým námětem k diskuzi i mimo sekci „Doc-fi“, která se na ni přímo zaměřuje.

Večerní program pak divákům nabídl mimo jiné „Krátkou radost“, tedy sérii krátkých českých dokumentárních snímků. Program opravdu dostál svého názvu, neboť po druhém „kraťasu“ selhala technika a nikdo nedokázal s jistotou říct, zda se vůbec bude pokračovat. Já osobně jsem své „čekání na Godota“ vzdal po patnácti minutách. S podobnými problémy se ovšem perou i daleko významnější festivaly a na patnácté narozeniny MFDF Jihlava to pořadatelům divák jistě odpustí.

 

Foto: Barbora Slezáková

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 14

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru