Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Ji.hlava (také) rozhlasová

Ji.hlava (také) rozhlasová

Z velmi rychle se přiblížující doku Ji.hlavy vybíráme další z lákadel: tentokráte nultý ročník přehlídky tuzemských i zahraničních rozhlasových dokumentů – ten proběhne ve dnech 27. až 29. října v jihlavském sále DIOD (vždy od 10,30 do 15,30 hodin). V poslechové přehlídce zazní celkem 13 dokumentárních pořadů a několik kratších ukázek. Přehlídku rozhlasových dokumentů zahájí pořad Před koncertem, po koncertě předního rozhlasového dokumentaristy Zdeňka Boučka. V návaznosti na to představíme tvorbu mladé generace. V této sekci Hana Malaníková uvede svůj dokument Ještě nejsem v kubánském odboji o setkání skupinky českých turistů s kubánskou realitou.

V sále DIOD bude osobně přítomen i básník a rozhlasový redaktor Miloš Doležal, jehož dokument Nebe plné dýmu pátrá po historických souvislostech vyhlazení obce Ležáky. Přesahy rozhlasu a rozhlasového dokumentu do filmu, televize a nových médií uvede autorka, teoretička rozhlasového dokumentu a dokumentaristka Andrea Hanáčková, která představí dánský snímek The Love Police, vítězný dokument soutěže Prix Europa 2007, který zapojuje reality show a zabývá se problémem národní imigrační politiky.

Na závěr třídenní přehlídky přijede mladá britská producentka Nina Garthwaite, která v rámci dobrovolnické organizace In the Dark Radio organizuje spolu se svými spolupracovníky poslechy a prezentace rozhlasových dokumentů na mnoha místech Velké Británie. Nina Garthwaite zároveň představí letošní úspěšný dokument nadějné anglické dokumentaristky Katie Burningham s názvem Heel, Toe, Step together, který v prestižní soutěži Sony Award získal první místo v kategorii rozhlasový dokument. Zvuková kresba, básnictví a radioart budou témata, která otevřeme spolu s dokumentaristkou Hanou Železnou. Zamyšlení nad přesahem filmového a rozhlasového dokumentu bude pak pomyslnou tečkou za letošní přehlídkou.

Český rozhlas se podílí i na doprovodném programu MFDF. V pátek 28. října se návštěvníci festivalu mohou od 21 hodin ve stanu MFDF těšit na „tolk-šou“ němé slečny Jarky, stálé spolupracovnice Českého rozhlasu 3 – Vltava. Do svého pořadu si tentokrát vedle předních českých dokumentaristů pozve také hvězdu punkového šansonu a mistra basové kytary, fenomenálního Hugo Paczolta. Následně od 22 hodin se budou moci diváci a posluchači nechat oddávat hudbě taneční elektroniky v rámci projektu Elektroakustický Floex, který právě zde vydá po deseti letech novou desku Zorya.

(vybráno z presskitu)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru