Zde se nacházíte: 25fps » TV » Mladá léta známého čaroděje

Mladá léta známého čaroděje

SERIÁL – TIP: Merlin – ŠÁRKA NOVOTNÁ –

Merlin, seriál britské BBC, nepatří k dílům, která oslní výpravností nebo vás budou napínat do posledních minut, ovšem i na něm se dá snadno vybudovat určitý druh divácké závislosti. Kontrast táhne, protiklady se přitahují a doplňují a chemie mezi hlavními hrdiny, dospívajícím (později) slavným kouzelníkem Merlinem a zhruba stejně starým princem Artušem (s neméně legendární budoucností), nepochybně funguje, což je asi největším plusem tohoto seriálu inspirovaného artušovskými legendami.

Merlin je v podstatě čaroděj v utajení. V zemi krále Uthera Pendragona totiž platí přísný zákaz užívání (jakékoliv) magie. Poté co, zpočátku nenápadný, Merlin poprvé zachrání život následníka trůnu, povýší na jeho osobního sluhu a všechny magické zásahy provádí buď nepozorovaně, nebo je maskuje. A to občas tak nešťastně, že působí jako hlupák, ačkoliv z ústředního dua je nepochybně on ten mazanější. Protože jsou však osudy Artuše, krále i samotného Kamelotu často ohroženy, má co dělat. Temnou fantasy z prostředí raného středověku se záplavou špíny a krve ale nečekejte. Podoba Kamelotu odkazuje přinejmenším k pozdnímu středověku (ve skutečnosti zámek, který v seriálu představuje Kamelot, prošel v 19. století historizující přestavbou). Ostatně sám Artuš nemá vůbec daleko k image sportovního idolu současnosti. Merlin je v podstatě pouze místy drsnější, vtipná fantasy s pohádkovými prvky a místy úsměvnými triky. Tento „mišmaš“, ať už zamýšlený nebo ne, lze však autorům snadno odpustit, protože peripetie hlavních hrdinů na sebe strhnou většinu pozornosti a postupem času se tím vytvoří osobité prostředí.

V seriálu se představili mladí, do té doby prakticky neznámí herci, s výjimkou představitele krále Kamelotu Uthera Pendragona, Anthonyho Heada, známého mimo jiné z amerického seriálu Buffy, přemožitelka upírů (Buffy: The Vampire Slayer). Pro Colina Morgana (Merlin), Bradleyho Jamese (Artuš) i Angel Coulby (Gwen) a Katie McGarth (Morgana) to byly první větší role a vstupenky na fanouškovské výsluní. Typově je tato čtveřice trochu nezvyklá. Například proto, že legendární Artušova „Gwen“ tady působí trochu jako dívka odvedle, spíš sympatická než krásná, navíc značně nev(ý)hodného původu. Dcera kováře z podhradí slouží jako komorná Lady Morgany a má problémového bratra. Navíc je Gwen mulatka, což je jedno z největších překvapení celého seriálu (obyvatelé podhradí Kamelotu celkově působí dost multikulturně). V prvních dvou řadách je Gwen poněkud nevýrazná. Morgana jako krásná, okouzlující Utherova chráněnka, jíž se Artuš zpočátku i dvoří, Gwen tak trochu „válcuje“. Jenže ve třetí řadě Katie McGarth proměny své postavy místy nezvládá a sérií zlomyslných úšklebků začíná spíše nudit, zatímco Gwen dostává víc prostoru. Role se obrátily.

Vztah Merlina a Artuše je v seriálu poměrně zásadní a část diváků/divaček oba hrdiny vnímá skrze queer čtení jako potenciální pár. Slashová fan fiction, jejíž autoři/autorky čerpají ze seriálu a zároveň rozvíjí možné vztahy mezi Artušem a Merlinem, ostatně také záhy po uvedení pořadu vznikla. Nicméně v samotném příběhu chybí jakékoliv explicitní scény nejen mezi čarodějem a princem, ale i v čistě heterosexuálních vztazích. Takže nakonec i Gwen s Artušem nebo Gwen s Lancelotem (Santiago Cabrera) se maximálně pouze políbí.

Patrně nejzajímavější postavou, o níž se mimo jiné nedá s určitostí prohlásit, zda je kladná či záporná, je Uther Pendragon, Artušův otec a král Kamelotu. Uther je paranoik poznamenaný smrtí své ženy. I přes svou podezřívavost a životní zkušenosti je nicméně v jistých ohledech naivní. Zatímco Artuš rytířských ctností nabývá, on je ztrácí a nakonec se paradoxně stává nejslabším článkem Kamelotu.

Narativ série je dělen do uzavřených epizod vyjma tří dílů („Beauty and the Beast“ ve druhé řadě, „The Tears of Uther Pendragon“ a „The Coming of Uther Pendragon“), s tím, že některé postavy se v průběhu série vracejí. Například čarodějka Nimueh (Michelle Ryan), Lancelot (Santiago Cabrera) nebo Morganina sestra Morgause (Emilia Fox). Některé vedlejší dějové linky také občas prostupují více epizodami.

Motivy z artušovských legend se více projevují až ve třetí sérii, společně s tím, jak Artuš dospívá a přibližuje se dnu, kdy bude sám vládnout na Kamelotu. Ve své podstatě se tak jedná spíše o autorské rodinné fantasy (inspirované artušovskými legendami), kde ale není zlo nějak zvlášť zlehčováno a vysloveně komické díly střídají ty vážnější. Seriál ale nabízí i několik poměrně emotivních scén. Tvůrci se například nebáli nechat zabít kladnou postavu (o jakou jde, samozřejmě neprozradím).

Plusem celého pořadu jsou rozhodně krásné exteriéry, ať už se jedná o přírodu nebo samotný “Kamelot“, kterým je ve skutečnosti francouzský zámek Chateau de Pierrefonds. Další zajímavost představují zdařile ztvárněné rytířské souboje nebo kostýmy (především Morganiny).

Kvalita samotných zápletek je značně proměnlivá. Některé jsou napínavé, jiné vysloveně vtipné, tempo ovšem občas pokulhává. V poslední dosud odvysílané řadě ale atmosféra houstne a závěr dává tušit, že další, fanoušky netrpělivě očekávaná čtvrtá série, bude dobrodružnější, temnější a nabídne lehce obměněnou sortu hlavních hrdinů.

 

(Čtvrtou sérii začala BBC vysílat počátkem října letošního roku.)

 

Merlin

Tvůrci: Julian Jones, Julian Murphy, Johnny Caps, Jake Michie

Režie: James Hawes, Jeremy Webb, David Moore, Alice Throughton, Ed Fraiman, Ashley Way, Stuart Orme, Metin Huseyin, Alex Pilai ad.

Hudba: Robert Lane, Rohan Stevenson, James Gosling

Hrají: Colin Morgan (Merlin), Bradley James (Arthur), Katie McGarth (Morgana) Angel Coulby (Gwen) Anthony Head (Uther), Richard Wilson (Gaius) Michelle Ryan (Nimueh) Emilia Fox (Morgause) Santiago Cabrera (Lancelot) Tom Ellis (Cenred)

Velká Británie, BBC, 2008 – ???, 4 série/ 65 epizod, 45 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Komentáře (2)

  • Jana Jedličková

    Děkujeme za upozornění, chybu napravíme.

  • Elionetta

    Lancelota nehrál Rupert Young, ale Santiago Cabrera! Rupert Young hraje sira Leona.

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru