Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 10 PAF 8 – 11 12 2011

10 PAF 8 – 11 12 2011

Dnes (tj. ve čtvrtek 10. 11. 2011) proběhla v olomouckém Café 87 tisková konference Přehlídky Animovaného Filmu. Ředitel festivalu Alexandr Jančík a hlavní festivalový dramaturg Martin Mazanec na ní zástupcům tisku představili programovou koncepci, festivalové hosty, doprovodný program a vůbec všechno, na co bychom se mohli na jubilejním desátém ročníku přehlídky, která proběhne od 8. do 11. prosince v Olomouci, těšit.

V prvé řadě jsou to tři hlavní programové sekce: animační nadsázkou a feministickým humorem prodchnutá HOLCI A KLUKY V ANIMACI, SVĚTLO A TMA ŽIVÉ ANIMACE a ROTOSKOPIE.

Jak napovídá důmyslná přesmyčka v názvu, Holci a kluky nabídne v rámci několika genderově zaměřených tematických bloků (Pohádky naruby, Hrdinky, Sexualita žen atd.)  „jiné čtení“ klasických animovaných příběhů, které díky svému výtvarnému ztvárnění na první pohled mohou působit jako lehkovážná dětská zábava. U každého bloku bude přítomen odborník, který jej přednáškovou formou uvede a naznačí demytizaci genderového zkreslení, přítomného v animovaném filmu. Chystají se projekce významných autorek jako Vera Neubauer, Signe Baumane, Ruth Lingford či Monique Renault, i méně známých děl některých neprávem opomíjených umělkyň.

Světlo a tma živé animace se bude podle slov dramaturga Martina Mazance zajímat o to, jakým způsobem lze vnímat světelný projekční tok, bude analyzovat, co jsou to vlastně flicker filmy („blikající filmy“). Ostatně kontrast tmy a světla a oscilace mezi nimi je tematizován už v samotném názvu sekce, která se bude zabývat světelným střihem, animací světelných objektů nebo konstrukcí prostorů projekce. V ČR se tak mimo jiné můžeme poprvé těšit na McCallův Line Describing a Cone (1973) – světelnou sochu, během cca hodiny vykreslovanou v prostoru sálu bez plátna. V temnotě kinosálu se tak na částečkách prachu či mlhy zhmotňuje obrovský kužel, jímž mohou návštěvníci PAFu procházet. McCall v současnosti připravuje světelnou sochu pro Olympijské hry v Londýně, zvící 100 km. Bezesporu silným zážitkem bude i koncert Kanaďana Tima Heckera v totální tmě kina Metropol. V rámci PAFu však proběhnou i další koncerty, přijede francouzský hudebník Kangding Ray a Floex představí audiovizuální pojetí své nové desky Zoya (ale zbytečně nevyzdvihujme, na PAF letos zavítá „asi sto padesát“ hostů a všichni budou velmi zajímaví – hodilo by se říci, že jeden bude zajímavější než druhý, ale to už se jaksi rozumí samo sebou – a rozhodně bude stát za to se s nimi v přítmí kinosálu nebo v přátelském ruchu každoročně panujícím v podkroví Konviktu, dobře izolovaného od prosincového olomouckého mrazu a předvánočního stresu,  potkat).

Plakát tematizuje tři hlavní tematické sekce: animátor muž/žena (culík) se věnuej překreslování fáze na plátno, zahalen oranžovou tmou. Na fotografii plakát v Café 87.

Mezi další témata letošního PAFu patří rotoskopie, animační technika, kterou si v posledních týdnech český národ připomněl prostřednictvím snímku Tomáše Luňáka Alois Nebel, která má však bohatou historii. Tuto hybridní kinematografickou techniku, spočívající v překreslování živé akce (tedy „normálních“, realistických filmových záběrů), vyvinul americký animátor Max Fleisher téměř před sto lety. Pro letošek rotoskopická sekce PAF Rewind kromě projekcí nabídne přednášky i workshop (jehož kapacita je již, jak podotkl Mazanec, téměř naplněna). Letošní PAF Kult, Bob Sabiston, pak v Olomouci představí svůj Rotoshop – program, jenž pomáhá v tvorbě animátorům studia Flat Black Films.Mimo to na PAFu samozřejmě nemůže chybět soutěžní sekce Jiné vize, soustředící se na mapování audiovizuální tvorby v českém kontextu. Letošní desítku soutěžících děl vybral kurátor Pavel Ryška. Již tradičně budou audiovizuální díla vystavena i v Galerii Podkroví na Konviktu, v Galerii U Mloka budou uveřejněny výstavní materiály věnující se současnému českému audiovizuálnímu umění.

Soutěž Jiné vize letos slaví první kulatiny (pátý ročník), navíc se ve spolupráci se studenty filmové vědy připravuje sborník věnovaný významným událostem souvisejícím s vývojem audiovizuálního umění v ČR po roce 2000. Zdaleka nepůjde o jedinou publikaci, která letos v rámci PAFu vyjde – festival vyvíjí rok od roku stále intenzivnější publikační činnost, která se již neomezuje jen na tištěné publikace, ale i na hudební projekty (PJONI & INK MIDGET) a tak dále. Letos ve spolupráci s polským festivalem Animation Now vydává  dvojDVD obsahující kurátorský výběr deseti nejzajímavějších českých krátkých filmů.

Aktivity PAFu se zkrátka stále rozrůstají, nejde jen o přehlídku v prosinci, ale o celoroční úsilí zahrnující prezentace a propagaci českého audiovizuálního umění doma i v zahraničí. Rozrůstá se ale i samotný festival – i když kapacity projekčních prostor jsou značně omezené (což nemalou měrou spoluvytváří jedinečnou atmosféru této akce), ředitel festivalu se dotkl faktu, že letos již budou probíhat až tři projekce v různých sálech současně. Festivalový divák se však jistě nebude nudit ani mimo projekční sál – Konvikt se totiž v době PAFu přetváří na výstavní prostor (letošní residentsví přijali Veronika Vlková a Richard Loskot, v podkroví prezentace děl z Jiných vizí ad.) a nechybí ani kavárna a sám o sobě vzrušující je samozřejmě i samotný genius loci jezuitského konviktu.

Martin Mazanec (nalevo od Alexandra Jančíka) a Alexandr Jančík (s podsedákem)

 Aktuální informace můžete sledovat na oficiálních stránkách PAFu, facebooku či twitteru.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru