Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Věčná Válka Vrcholí!

Věčná Válka Vrcholí!

SERIÁL – TIP: V – JAN VALNOHA –

Po dvaceti letech se na televizní obrazovky vrátil světoznámý seriál V. Očekávání byla vysoká, stejně jako rozpočet. Jak se ale nakonec daří Návštěvníkům po jedenáctém září 2001 a co říkají na 21. století? Písmeno V v názvu seriálu zastupuje anglický pojem Visitors, česky Návštěvníci (jak budou označováni i v následujícím textu). Neplést se stejnojmennými francouzskými filmy a českým seriálem!

Známe to všichni, viděli jsme to už několikrát – jednoho krásného dne přiletí mimozemské koráby a zaparkují si to přesně nad důležitými pozemskými městy (a nad New Yorkem). Ať už je to District 9, Den Nezávislosti nebo Den, kdy se zastavila Země (nebo padesát jiných sci-fi filmů), většinou to s námi vesmírní kolegové prostě nemyslí dobře. Znalý divák ví, že osamělá nečinná kosmická loď znamená bezprostřední hrozbu – děje se tak například ve filmech District 9, Den nezávislosti, Den, kdy se zatavila Země, ale třeba i v románu Konec dětství A. C. Clarka. Kosmická loď zde znamená symbol neznámého a nelidského elementu, takže možného bezprostředního nebezpečí pro lidstvo (i když to nakonec může dopadnout dobře, jako v Konci dětství nebo v Dnu, kdy se zastavila Země).

Ale dnes je vše jinak! Paniku v ulicích uklidňuje ve všech světových jazycích přívětivá a dokonalá tvář nejvyšší velitelky našich návštěvníků, mluvící z obřích obrazovek umístěných naspodu každé lodi. Příchází v míru a přináší lidstvu úžasné nové technologie. Lidé tleskají a nadšeně mezi sebe vítají nově příchozí.

A skutečně. Všude na Zemi jsou budována Léčebná centra a z řad prostých lidí jsou rekrutováni Velvyslanci míru, zástupci lidské rasy s přístupem k novým technologiím Návštěvníků. Mnozí se také účastní programu Na palubu!, který umožňuje dlouhodobé ubytování na velkých lodích nad střechami pozemských měst. Pouště jsou znovu úrodné, ekonomické problémy zemí třetího světa vyřešeny a globální oteplování je najednou na ústupu. To vše a ještě mnohem víc díky včasnému zásahu našich vesmírných přátel, díky jejich Modré energii – vyspělé technologii, kvůli které mohou navždy přetvořit tvář naší planety a vytáhnout lidstvo z mizérie. A co budou chtít na oplátku? Nic! Mír je přece zdarma a přátelská dobrotivost k nezaplacení!

Jsou mezi námi ale i tací, kteří dobrotu a lásku nově příchozích neopětují a podnikají rebelsko-teroristické útoky proti Návštěvníkům, jakož i proti těm, kteří s nimi sympatizují. Nazývají se Pátý Pilíř a vedou skrytou válku proti všemu, co Návštěvníci představují. A proti všemu, co skrývají. Protože i přes lidskou kůži a úsměvy na každou stranu, nakonec jsou Návštěvníci přece jenom ještěři z vesmíru, kteří to nemyslí s lidskou rasou zase až tak moc dobře a Země pro ně představuje pouze druh fastfoodového okénka po návratu z dlouhého flámu.

Poprvé byli V uvedeni v televizi v roce 1983 na kanálu NBC jako televizní minisérie. I přes strach studia a producenta z překročení rozpočtu o několik milionů dolarů u úvodních dílů si našli diváci cestu k obrazovkám a minisérie brzy ovlivnila i zbytek světa. Až na země Východního bloku samozřejmě, hermeticky uzavřené Železnou oponou. Z původně podezřelého a prodělečného projektu se ve Spojených státech stal zanedlouho kult a záhy vznikl i šestihodinový televizní film, který prozkoumával boj Návštěvnické nejvyšší velitelky Diany o moc uvnitř Návštěvnické komunity a posouval celý koncept až k mýdlové opeře. Do popředí se dostalo řešení problémů a vztahů mezi Návštěvníky a jejich vnitřní boj o moc, zatímco další témata a motivy byly odsunuty na vedlejší kolej. V roce 1984 spatřil světlo světa devatenáctidílný seriál, který se nakonec díky stále zhoršujícím se scénářům dokulhal až ke konečnému zrušení.

Bylo to až o celých dvacet let později, kdy měl tvůrce a scenárista původní minisérie Kenneth Johnson nápad na oživení celého konceptu a vytvoření sequelu, aby zjistil, kam se posunuly postavy, které načrtnul v 80. letech. Ale po mnoha konzultacích se studiem zůstal projekt u ledu. V roce 2009 se ovšem zčistajasna opět objevily ony lodě na vysokém orbitu a sestoupily nad nejdůležitější pozemská města (a New York). Tentokrát ne však ze stájí původního domovského kanálu NBC, ale od konkurence – ABC, které Johnson projekt prodal.

Moderní Návštěvníci přichází do poměrně mírového světa, formovaného ovšem silně událostmi 11. září 2001. A v tomto kontextu je třeba vnímat i celý seriál. Teroristická hrozba ovlivnila nejen světovou politiku a způsoby vedení války, ale i celý televizně-filmový průmysl. Teroristická hrozba je najednou všude kolem nás, nevíme, komu můžeme věřit a komu ne. Utopická sci-fi najednou nefrčí – idealizovanému Star Treku dochází dech a mírový průzkum planet, kam lidská noha ještě nevkročila, pomalu mizí z našich obrazovek. Na jeho místo nastupuje paranoidně-schizoidní sci-fi v čele s Battlestar Galacticou, která předloni konečně zaútočila i na české televize, ač s pětiletým zpožděním (a českým dabingem).

Návštěvníci osmdesátých let jsou alegorií na studenou válku, která se ve své době nejvíce vyhrocovala situací v Afghánistánu. Jsou uniformovaným, disciplinovaným a jasně rozeznatelným nebezpečím stojícím proti lidstvu. Fanatické masy následující jednoho svrchovaného velitele – diktátora a masivní hromadné vyhlazování lidí nenaráží nejen na tehdejší studené události, ale i na nacismus a holocaust. Není jednoduché se s takovým nepřítelem vypořádat. Je to ovšem jasně identifikovatelné a bezprostřední nebezpečí.

Battlestar Galactica i moderní Návštěvníci nám představují jiný způsob boje s neviditelným nepřítelem – stejně jako Cyloni, tak i ještěři nosí dokonalé lidské „masky“ a jsou k nerozeznání od běžného člověka. Můžou být mezi námi – můžou to být vaši příbuzní, vaši kolegové v práci, vaši klienti, vaši právníci. Paranoidní představa, že nepřítel je mezi námi a nikdo neví, komu může věřit, představuje nové podoby špionáže, ale i kontrašpionáže – odhalování tajných agentů pomocí odposlouchávacích zařízení, kamer, štěnic a dalších moderních zařízení – obzvláště s přístupem k pokročilé technologii Návštěvníků, kteří mají v této oblasti jasně navrch.

Hlavní hrdinka seriálu – Erica Evans (Elisabeth Mitchell alias Juliet ze Ztracených) má ovšem také eso v rukávu – pracuje pro FBI a díky svému odznaku má dveře otevřené téměř všude. Zná skrytou pravdu o šmejdu z vesmíru a je vysokým důstojníkem Pátého pilíře. Díky svým kontaktům a zdrojům vede skrytou válku proti velitelce Návštěvníků Anně (Morenna Bacarin – seriály Firefly, Homeland), která si mezitím výmluvně získala srdce řadových občanů i světových velmocí.

Hlavní hybnou silou a pákou, kterou Anna využívá, se stávají média. Uniformy osmdesátých let jsou vyměněny za futuristicky střižené obleky a „smart“ kostýmky, které vypadají na kamerách dobře. Anna je zkušená a výmluvná řečnice s obrovským charismatem, která si pomalu ale jistě podmaňuje veřejné mínění. Spiklenecké teorie si zde hrají s myšlenkou, že může jít o narážky na politiku Baracka Obamy, protože i Anna používá podobnou rétoriku a slovní zásobu – např. Mír a Naděje. Populární tvář televizního zpravodajství Chad Decker (Scott Wolf např. seriály Everwood, Správná pětka) se tak stává Anninou tajnou zbraní a loutkou, protože Návštěvnice přes něj filtruje přesně ty informace, které chce dát světu vědět.

Zdrcující odhalení hlavních hrdinů, že Návštěvníci jsou na Zemi již dlouho, aby zde sledovali dění a připravili půdu pro invazi, ještě více přihrává celkové paranoii. Erica najednou zjišťuje, že více než jeden z jejích kolegů a spolupracovníků se ukáže být nepřítelem s lidskou kůží, a nastoluje otázku, do jak vysokých pozic se Návštěvníci mezitím stihli infiltrovat. Akce Pátého pilíře proto musí zůstat přísně tajné a Erica žije dvojím životem – jako agentka FBI se usmívá a potřásá si rukou s Annou, slibuje jí bezpečnost a podporu ze strany policie, a jako velitelka Pátého pilíře podniká teroristické útoky s cílem oslabit vliv a popularitu Návštěvníků mezi lidmi. Nečekaný zvrat, a sice že právě hlavní hrdinové se stávají teroristickou organizací používající podvratné bombové útoky a sabotáže, zcela převrací role a vnímání zaběhnutých seriálových postupů a nadále překrucuje koncept vnímání postavy hlavního hrdiny.

I přes zajímavý a propracovaný koncept seriál nikdy netrhal rekordy ve sledovanosti. Na vině je z části především samotná ABC – po čtyřech dílech první sezony byl seriál na celý půl rok přerušen a pokračoval až na začátku léta 2010. Což mělo zaručeně za následek úpadek sledovanosti a chladné přijetí publika, protože pokud není oblíbená show servírována v pravidelných intervalech, zájem obvykle opadá neuvěřitelnou rychlostí. Především pokud je nutno udržet příběhovou linii napříč celou sezonou, je půlroční pauza vítaná stejně jako patnáctiminutová reklama uprostřed filmu. Pořádnou dávku energie celý seriál dostal teprve v druhé polovině druhé sezony, když se produkční tým rozrostl o Scotta Rosenbauma, renegátského scenáristu seriálu Chuck, který dokázal přinést několik masivních zvratů a cliffhangerů do každého dílu. Zápletka najednou nabrala obrátky a během posledních čtyř dílů druhé sezony se celý seriál posouvá až do roviny politického thrilleru, kdy každá postava začíná jednat na vlastní pěst a pletichařit kvůli vlastním zájmům (především ochrana svých dětí je velké téma táhnoucí se celým seriálem) i proti vlastním spolubojovníkům. I přes tuto porci zábavy a napětí se však nepodařilo tvůrcům vyhnout se osudu předchůdce a v květnu 2011 byl projekt V opět zrušen.

Hra je rozehraná, velké otázky a cliffhangery, které se představily v posledních minutách závěrečného dílu, zůstávají viset ve vzduchu. Kenneth Johnson, tvůrce původní minisérie, má však stále ještě v kapse práva k celé frančíze a nechal se slyšet, že by se příběh Návštěvníků mohl uzavřít celovečerním filmem.

 

V

Tvůrce: Kenneth Johnson,

Produkce: The Scott Peters Company,  HDFilms, Warner Bros. Television

Hrají: Elizabeth Mitchell (Erica Evans), Morris Chestnut (Ryan Nichols), Joel Gretsch (otec Jack Landry), Logan Huffman (Tyler Evans), Lourdes Benedicto (Valerie Stevens), Laura Vandervoort (Lisa), Charles Mesure (Kyle Hobbes), Morena Baccarin (Anna), Scott Wolf (Chad Decker) ad.

USA, ABC, 2009 – 2011, 2 sezony/ 22 dílů, 42 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru