Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vzdorující Fresh Film Fest 2011

Vzdorující Fresh Film Fest 2011

FESTIVALY: Fresh Film Fest – ONDŘEJ JAN KOSNAR

Tématem 8. ročníku Mezinárodního filmového festivalu zaměřeného na debutovou a studentskou tvorbu Fresh Film Fest je Vzdor. To se odrazilo jak na stylizaci letošních festivalových plakátů a znělek, tak na výběru doprovodných akcí a především nesoutěžní sekce filmů.

K vidění proto budou například oba díly kontroverzní série Elitní jednotka brazilského režiséra Josého Padilhy pojednávající o bojích speciálních policejních jednotek s brazilskou drogovou mafií. Oba snímky u nás budou poprvé k vidění na velkém plátně.

Fresh Film Fest uvede i dokument The Yes Men Fix The World zaznamenávající činy dvou aktivistů využívajících různých prostředků k tomu, aby poukazovali na neduhy obřích korporací a podobně. Snímek získal diváckou cenu na Berlínském festivalu a cenu festivalu dokumentárních snímků v Amsterdamu.
Žluté moře je druhý režijní počin Na Hong-jina, který je považován za jednu z největších nadějí současné jihokorejské kinematografie. Akční snímek natočený za 300 dní a obsahující 250 akčních scén vypráví o taxikáři, který se shodou okolností nalézá mezi několika stranami, přičemž všechny mu jdou po krku, přichází do Čech po uvedení v Cannes.


Mezi další „vzdorující“ snímky pak patří i českými kiny nedávno proběhnuvší Banksy: Exit Through the Gift Shop, německo-íránský poloanimovaný záznam loňských íránských voleb Věznice Írán nebo známý britský snímek Kdyby… z roku 1968. Mimo téma Vzdor se pak v nesoutěžní sekci představí například belgický fiktivní dokument Upíři utahující si ze současné módní vlny upírské tématiky, mapující život běžné upírské rodiny žijící na belgickém předměstí či americký horor Země kůlů, označovaný za nejlepší americký horor posledního roku.

Zvláštní upozornění si pak zaslouží dvojice filmů z produkce spolku H. P. Lovecraft Historical Society inspirovaná dílem dotyčného spisovatele. Němý snímek Volání Cthulhu stylizovaný do podoby němých filmů z počátku 20. století s expresionistickými prvky je označován za jedno z nejvěrnějších převedení Lovecraftových děl do filmové podoby a Šepot v temnotách je inspirován kinematografií 30. let a sci-fi béčky z 50. let.


Závěrečným filmem je pak finská černohumorná hříčka Rare Exports režiséra Jalmariho Helandera o tom, odkud se vlastně berou Santa Clausové, kteří poté vysedávají v amerických obchodních domech a poslouchají děti sedící jim na klíně.

Letošní nesoutěžní sekce Fresh Film Festu je tedy více než nabitá a rozhodně velmi rozmanitá, takže každý si může najít to své. O soutěžní sekci, stejně jako o složení porot a doprovodném programu bude informovat samostatný článek.

Více informací včetně programu na stránkách festivalu: Freshfilmfest.net

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru