Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Z 37. LFŠ poosmé: Aki je v Hradišti!

Z 37. LFŠ poosmé: Aki je v Hradišti!

FESTIVALY: 37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti – LUCIE ZUBKOVÁ –

Největší událostí současných dnů Letní filmové školy byl patrně příjezd finského režiséra Akiho Kaurismäkiho, jednoho z nejzajímavějších hostů letošního ročníku. Do Hradiště zavítal už ve čtvrtek večer, kdy mu začal nabitý program. Před naplněnými sály Kaurismäki představil (či teprve představí) své snímky a dnes se osobně uvede v Lekci filmu. Včerejší projekci Bohémského života pak také předcházel křest sborníku textů Světla soumraku, který je tomuto umělci zasvěcený.

Aki Kaurismäki zaměřuje značnou část své filmové tvorby na realitu současného Finska, a to hlavně na postavy z drsnějších poměrů „okraje společnosti“. Zobrazuje jejich pasivitu a dočasné smíření se s jednotvárným životem, z něhož je většinou vymaní „jen“ milostné vzplanutí. Herecké projevy bývají v jeho dílech minimalistické – mimika je utlumená a dialogy sporé… Mimochodem – v roce 2007 navštívil Letní filmovou školu v Uherském Hradišti Kaurismäkiho starší bratr Mika, který je také filmovým režisérem (Cha Cha Cha, My tři králové). Společně (i když převážně každý zvlášť) tvoří nejsilnější duo finské kinematografie.

Zajímavých hostů ale samozřejmě bylo v Hradišti víc. Rodinné drama s autobiografickými prvky Osmdesát dopisů (2011), které vypráví o nepříjemnostech komunistického režimu (kolik dopisů ještě napíšeme, než se budeme moci znovu sejít?), doprovodila vernisáž audioinstalace a setkání s režisérem Václavem Kadrnkou a herečkou Zuzanou Lapčíkovou.

Celkově však v Uherském Hradišti nešla přehlédnout jedna „důležitá“ věc: páteční den byl prvním a bohužel také posledním dnem 37. ročníku LFŠ, který s vervou prosvítilo letní slunce. Travnatý plácek mezi kinem Hvězda a klubem Mír konečně zaplnili posedávající a polehávající návštěvníci – ať už ti vytrvalejší, kteří na podobnou příležitost čekali celý uplynulý týden, nebo ti, jež si do Uherského Hradiště vyjeli na závěrečný víkend. Vzduchem létalo nejedno frisbee, před fotící stěnou Wilderova snímku Někdo to rád horké (1959) cvakaly fotoaparáty téměř bez ustání a prodloužila se i fronta na „sádlový chléb za deset“ (aneb nejpříhodnější festivalové občerstvení). Větší návštěvnost měla také letní kina, která v pátek večer nabídla například snímek Největší z Čechů (režie: Robert Sedláček, 2010) nebo americké drama Kvílení (režie: Rob Epstein, Jeffrey Friedman, 2010) s populárním Jamesem Francem v hlavní roli.

A vzhledem k tomu, že se Filmovka blíží ke konci, začínají se objevovat přesnější čísla… Ať bude závěrečný víkend z hlediska návštěvnosti jakýkoli, už teď je jisté, že na LFŠ dorazilo více než 5 700 akreditovaných účastníků!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru