Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Z 37. LFŠ popáté: Začínají přednášky o 11. září

Z 37. LFŠ popáté: Začínají přednášky o 11. září

FESTIVALY: 37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti – LUCIE ZUBKOVÁ –

Letní filmová škola se přepůlila, jednotlivé sály praskají ve švech. Některé sekce jsou však teprve na svém počátku. Úterním dnem začaly diskuze a přednášky k programovému bloku Spektrum: 11. září a hrozba terorismu a hned úvodní beseda nazvaná Transformace americké obranné politiky po 11. září 2001 se setkala s nemalým zájmem. Tato sekce vznikla v rámci blížícího se desátého výročí teroristických útoků na Světové obchodní centrum a Pentagon a krom přednášek na dané téma (např. Konspirační teorie a rekonstrukce dějinných údalostí ve světle 11. září 2001) se zabývá také filmovou reflexí islámského terorismu a následnými reakcemi americké i západoevropské politiky a legislativy. Problematiku na LFŠ reflektují dokumentární i hrané snímky.
Jiná část letošního programu se ale naopak nachýlila ke konci: v úterý 26. 7. skončil workshop reportážní fotografie, který vedl uznávaný fotograf Karel Cudlín. Dnes, ve středu 28. 7., si zájemci mohou prohlédnout fotografické výstupy jednotlivých účastníků na příslušné vernisáži.

Pokud si situaci na LFŠ – v rámci jejího přepůlení – sesumírujeme a porovnáme s minulými ročníky, chtě nechtě musím opět zmínit špatné počasí, se kterým souvisí divácký „útok“ na všechny sály a přednáškové místnosti. Jejich kapacita bývá naplněná i čtyřicet minut před jednotlivými představeními a místo zasvěcených filmových debat nad zlatavým mokem jdou z koutů občerstvovacích stánků slyšet spíše povzdechy, že se návštěvníci „zase nikam nedostali“. Plné jsou přitom nejen v současnosti populární filmy (př. Cigán, jehož včerejší uvedení předcházelo ocenění režiséra Fera Feniče, který obdržel výroční cenu AČFK), ale také přednášky a Lekce filmů. Diváci jednoduše utíkají před zamračeným počasím a baží po filmovém vzdělání o něco víc než v minulých letech. Nepříjemným překvapením může být krom pásky přes dveře také omluva zaslíbených hostů. Kdo se těšil na slavné tváře české či slovenské kinematografie, prožil (nebo teprve prožije) nejedno zklamání: nedorazili Ondřej Vetchý, Emília Vášáryová ani Klára Issová.
Co se týče úvodů před projekcemi, ty se dle mého názoru zlepšily; vedou je renomovaní zasvěcení lidé, kteří dokážou odhadnout jejich snesitelnou délku (což občas bývá např. u večerních projekcí problematické) a říct nejednu zajímavost i o notoricky známých lidech. Co se však z loňských šlépějí naopak nevymanilo, jsou problémy stanů ve Smetanových sadech. Stan Divadla DNO raději přesunul začátky svých večerních představení i koncertů na dřívější dobu a následné diskotéky úplně zrušil. Jak bude program LFŠ pokračovat ve druhé půlce, to uvidíme v následujících dnech…

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru