Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Fest Anča In Details

Fest Anča In Details

Fest Anča In Details

FESTIVALY: Fest Anča 2012 – MARIE MEIXNEROVÁ  – 

28. června – 1. července 2012 probíhal ve slovenské Žilině Fest Anča – mezinárodní festival animovaných filmů. Letošní pátý ročník nabídl návštěvníkům více než 320 filmů ze 78 zemí světa, spektrum doprovodných akcí rozpínajících se od koncertů, workshopů a výstav až po přednášky.

Fest Anča jako obvykle nabídl několik soutěží animovaných filmů. Zde jsou letošní vítězové:

Hlavní cenu Anča Award získal polský animovaný snímek Marty Pajek Snová šnúra (Snępowina), cenu Anča Student Award pro studentské filmy francouzský režisérské tým Samy Barras – Romain Blondelle – Héléne Marchal – Céline Seilléza film O rôznych druhoch papiera (De riz ou d’Armenie), filmy Willy (Oh Willy) belgičanů Emmy De SwaefMarca Jamese Roelse a Veľký dom (Suur maja) Kristjana Holma z Estonska získali čestné uznání.

Cena pro animovaná hudební videa Anča Music Video Award byla udělena videoklipu Kôpka (Mound) režisérky Allison Schulnik z USA.

Kromě pečlivě zvoleného výběru kvalitních snímků, které jsme na Anče měli tu čest zhlédnout, nás nadchl i doprovodný program. Instalaci Richarda Loskota v prostorách Nové synagogy je věnován samostatný článek.

rozsáhlý fotoset na facebooku

Výstava Frejm baj frejm (kurátorka Daniela Krajčová) využívala dva výstavní prostory: částečně využívala genius loci židovské synagogy spolu s Loskotem, částečně se odehrávala v Považské galérii umenia v Žilině. (Vystavující umělci: Tomáš Bujňák, Katarína Caková, Carlos Carmona Medina, Filip Cenek a Tereza Sochorová, Lucia Černeková a Peter LUha, Oto Hudec, Kveta Kazmuková, Daniela Krajčová, David Možný, Ján Pfeiffer, Mikuláš Podprocký, Pavel Ryška, Veronika Schubert, Matej Smetana, Eszter Szabó, Martin Tomori, Tamás Waliczky.)

rozsáhlý fotoset na facebooku

Záměrem výstavy bylo vytvořit paralelu k animovaným filmům prezentovaným v rámci festivalu, a porovnat tak odlišný přístup filmového a výtvarného umění při použití média animace.

Potěšila také MALÁ TESLA, nejmenší kino instalované vedle klavíru v přilehlém baru. Společný projekt Vojtěcha Vaňka, Kateřiny Kynclové a Jana Šrámka „…se zaměřuje především na prezentaci autorů a děl stojících na pomezí výtvarného umění a animace, s větším důrazem na druhou jmenovanou platformu. Klade si za cíl představovat projekty pohybující se v šedém pásmu obou prostředí, v jejichž rámci jsou vnímány jako marginálie.“1

Více na tumblru Malé Tesly. http://kinomalatesla.tumblr.com/

Malá Tesla. Zdroj: kinomalatesla.tumblr.com

Z koncertů (WWW, Billy Barman, MALALATA, DJ Miletička vs. DJ Puppesh, Stratasoul) jsme si dopřáli večerní návštěvu vystoupení WWW.

viz obsáhlý fotoset na facebooku

Jako diváci jsme se zúčastnili pověstné tradiční Animation Karaoke Battle, soutěže, v níž náhodně zvolení soutěžící na místě free-stylově dabují oněmělé animované snímky. Letos byla zvuková stopa naplněna jen mluveným slovem, jedním propagačním projevem a řadou peprných výrazů (tedy žádná poezie, zpěv, rap či jiné zvuky, na které se snažili organizátoři soutěžící nalákat), i tak ale byla řádná legrace. Soutěži dominovali cizinci, výhru si však odnesla domácí drobná Slovenka s citem pro propojení dění na obraze a improvizované zvukové stopy.

Večeru předcházela projekce výsledků workshopu animace s časopisem Kinečko, kdy byly odprezentovány výsledky nadšení návštěvníku festivalu, které byly posléze pořadateli definovány jako nový filmový žánr: „Experimental Naïve Cinema“. Jedním dechem se však ještě před zahájením projekce upravených found-footage filmů připomnělo, že nejde o věc zcela novou, nýbrž že se jí věnoval například již „americký filmař Len Lye“, což jsme si raději ihned poznamenali do notýsku, protože Lena Lye máme dost rádi.

Výsledky workshopu lightpaintingu si pak můžete prohlédnout zde: Lightpainting workshop with Andrej Boleslavský.

Fotografie: © Marie Meixnerová

Více fotografií z festivalu ve fotogalerii na našich facebookových stránkách.

Print Friendly, PDF & Email
  1. viz http://kinomalatesla.tumblr.com/ []

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru