Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Tak trochu jiná teenagerská komedie

Tak trochu jiná teenagerská komedie

 RECENZE: Přizdisr*či (režie: Ben Palmer, 2011) – JAN VALNOHA – 

Tento film nikdy neměl být v českých kinech úspěšný. Jsou k tomu dva zásadní důvody. Prvním z nich je neobeznámenost českého diváka s populárním britským televizním komediálním seriálem Inbetweeners (netýká se samozřejmě pravidelných čtenářů 25fps, kteří měli možnost přečíst si o seriálu již dříve zde). Tento seriál se dočkal již třetí série, která uzavřela příběh hlavních čtyř protagonistů ukončením posledního ročníku střední školy a tvůrci pořadu se nechali slyšet, že další série se neplánuje, protože cesty hlavních hrdinů se po škole rozcházejí.

Druhým důvodem předpokládaného neúspěchu mělo být chytré nasazení do české distribuce na konci prosince, což je přesně ten čas, kdy každý běžný divák chce vidět letní komediální „řachandu“. Jen pro srovnání – ve Velké Británii se i přes příliv hollywoodských blockbusterů jednalo o nejvýdělečnější film léta a zároveň nejvýdělečnější britskou komedii za celou dlouhou historii britské kinematografie (vydělal 13,2 milionů liber1 za první víkend!), zatímco v České Republice jej navštívilo pouhých 7,5 tisíce diváků a vydělal 300 tisíc.

Česká filmová kritika přijala film převážně kladně, (ale přitom většina recenzentů neopomněla zdůraznit svou neznalost předcházejícího seriálu), takže řečí čísel – ne. Nebyl v českých kinech úspěšný. Což samozřejmě v žádném případě nemůže svědčit o kvalitách (jakéhokoliv) filmu. Tato předpokládaná neobeznámenost se seriálem také znamenala lehkou výhodu pro českého distributora, který musel opatřit film (novým) příhodným českým názvem. Něco lehce vulgárního, co lehce naznačí obsah a přitáhne cílovou skupinu diváků do kina, ale ne zase příliš pobuřujícího, což se elegantně vyřeší vhodnou hvězdičkou v inkriminovaném slově. Ne nadarmo tak byl film např. označován za „britské Prcičky“.2

Divák nepolíbený seriálem se může ze začátku ztrácet v hlavních postavách3, ale rozdělení rolí je po několika minutách naprosto jasné – Will (Simon Bird) je mozek celé skupiny, jediný schopný uvažovat rozumně. Vzezřením dělá čest původnímu významu anglického termínu „nerd“, tedy šprt. Simon (Joe Thomas) je romantik, snílek s nagelovanou patkou, která vypadá jako by prudce čelem narazil do dvěří. Jay (James Buckley) je nejsprostší a nejtroufalejší z celé skupiny, což ho velice často přivede do nejednoho problému. Zářný příklad toho, že i při nadávání může být člověk kreativní a originální. A Neil (Blake Harrison)? S poněkud jednodušším uvažováním a pomalejšími reakcemi, ale z nějakého neznámého důvodu jediný schopný normálního (a občas i velice abnormálního) kontatku se ženami jakéhokoliv věku a tvaru.

Premisa i zápletka celého filmu je velice jednoduchá a přímá a spočívá v problému utratit peníze, které Jay zdědil po svém dědečkovi. Celá skupina přátel se tak rozhodne strávit spolu poslední prázdniny, které budou plné „chlastu, sexu, koz, holek, kundiček a koz. A chlastu. A sexu.“ Požadovanou destinací je řecký ostrov Kréta, který je zrovna i místem, kam se náhodou sjíždí i množství jiných zábavychtivých Britů, aby zde trávili letní dovolenou. A mezi nimi je i čtveřice mladých Angličanek, které se náhodou několikrát setkají s naším kvartetem hrdinů.

Není to romantická komedie, na to je tu příliš tělních tekutin, vtipů na vnitřní tělesné pochody a sprostých slov. Je to teenagerská komedie. Ale kdo říká, že teenagerská komedie nemůže zároveň být i dobře natočená? Na rozdíl od televizního seriálu disponují tvůrci větším rozpočtem a na výsledku je to znát. Rozmáchlé večírky, diskotéky, návštěvy klubů, noční plavání, pařba na výletní lodi, spousty alkoholu a nevyhnutelné vyústění do trapných situací v pokusech o kontakt se slečnami. Postavy i situace se značně opírají o seriál. Opět nastávají nevšední situace, kdy se všichni chovají nepatřičným způsobem na nepatřičných místech, rozvíjejí tak své charaktery, které úspěšně provedli třemi sezonami seriálu televizní stanice E4. Ačkoliv se v mnoha případech jedná o tzv. „idiot plot“, tedy situace, které by nikdy nenastaly, pokud by se postavy chovaly racionálně a zcela normálně, problémy a zápletky jsou natolik bizarní, že to do tohoto „vesmíru“ Přizdisr*čů naprosto sedí. Naše čtveřice nezná definici slova „zcela normálně“.

Tvůrci naštěstí počítají se zahraničním uvedením, a proto se film slepě nespoléhá na svou televizní předlohu, ale dokáže fungovat i jako samostatně stojící dílo. Propletené příběhy hrdinů se tu elegantně uzavírají, ke spokojenosti protagonistů a patrně i diváků nabízí jakýsi happy-end. Jedná se o originální přírustek do tohoto jinak podceňovaného žánru a narozdíl od nespočtu hollywoodských pokusů jak z peněženek náctiletých vyloudit nějaký ten peníz se Přizdisr*či snaží o nenucenou elegantní zábavu. Elegantní v rámci svého žánru, samozřejmě. Stále jsou tam zvratky, exkrementy a spousta vulgarit.

The Inbetweeners Movie

Režie: Ben Palmer

Scénář: Iain Morris, Damon Beesley

Hrají: Simon Bird, James Buckley, Joe Thomas, Blake Harrison

Velká Británie, 2011, 97 min.

Česká premiéra: 26. prosince (EEAP Film Distr.)

Print Friendly, PDF & Email
  1. http://www.guardian.co.uk/media/2011/aug/22/the-inbetweeners-movie-record []
  2. http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/recenze/clanek.phtml?id=726875 []
  3. http://fffilm.fuxoft.cz/2011/12/recenze-prizdisaci-inbetweeners-movie.html []

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru