Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Olomoucký Konvikt se rozjasní barvami animace

Olomoucký Konvikt se rozjasní barvami animace

Olomoucký Konvikt se rozjasní barvami animace

FESTIVALY: Přehlídka animovaného filmu 2012 – LUCIE ZUBKOVÁ –

Olomoucká Přehlídka animovaného filmu, to není jen průřez dějinami animované kinematografie či představení nejnovějších snímků této umělecké oblasti. PAF pojímá fenomén animace v širším kontextu, všímá si také jeho vztahu k mediálním studiím či k vizuálnímu umění, zahrnuje výstavy a instalace pohyblivého obrazu apod. Pokud se o tom chcete přesvědčit, navštivte v průběhu příštího víkendu (čtvrtek 6. až neděle 9. prosince 2012) Umělecké centrum Univerzity Palackého Konvikt (nebo přidružené lokace, viz program) – a zhodnoťte vše na vlastní oči.

Kvalitní festivalové dny návštěvníkům neslibují jen dvě jedničky na začátku (v letošním roce se uskuteční již 11. ročník přehlídky), ale také významní hosté, nabitá skladba sedmi programových sekcí (konkrétně Animace urbanismu, PAF Rewind: Net Art, Živá animace: 2012, Aport animace, soutěžní Jiné vize, PAF Kult, Konvikt Resident & PAF Art) i doprovodné akce. Že se přehlídka vydává trochu netradičním směrem, lze vyčíst již z názvu jedné z hlavních sekcí programu, Animace urbanismu, která se snaží o prolnutí dvou nesourodých oblastí – animace a urbanismu. Jakým způsobem se může člověk vyjádřit o prostředí, které ho obklopuje? Nebo jak jej může ovlivňovat? Série přednášek, projekcí, prezentací a instalací nabídne několik úhlů pohledu na jejich vzájemný vztah, a to včetně zdůraznění přínosu digitální animace při tvorbě samotných architektů. Hostem zde bude například německá urbanistka Mirjam Struppek, která se věnuje hlavně možnostem využití venkovních promítacích ploch, mediálních fasád. Svou přednášku Struppek prolne vizuálními ukázkami již zrealizovaných mediálních fasád v moderních velkoměstech. Slovo dostane také streetový umělec a hiphoper Vladimír 158, který na PAFu představí novou knihu Město=Médium, v níž se zabývá světelným uměním a vizuální světelnou komunikací v městském prostředí. Sekci Animace urbanismu pak doplní také pásma krátkých filmů zaměřených na s urbanismem související témata, jakými jsou například zahrádkářské kolonie nebo transport a navigace. Prostřednictvím druhého hlavního bloku s názvem PAF Rewind se pak festivaloví návštěvníci budou moct seznámit s u nás nepříliš probádanými sítěmi internetového umění – net artu –, a to zejména s mladou generací současné české scény. O ní se můžete dočíst v nedávno zveřejněném článku.

Živá animace mapuje různorodé technologické přístupy; od performance s 16mm filmem, přes živě programované generování obrazu. Umělci budou interpretovat vlastní program vznikající přímo v průběhu představení. K této sekci se řadí hudební část festivalu; britský hudebník a vizuální umělec Mark Fell, francouzské uskupení Metamkine, finský představitel elektronické hudby Vladislav Delay nebo slovenský muzikant Ink Midget. Poslední dva jmenovaní odkoncertují v jedinečném prostředí barokní Kaple Božího Těla, která se díky projekčnímu nasvícení stane ještě jedinečnější.

Jakýmsi „odkladovým prostorem“ je sekce Aport animace, jež sdružuje obsahově pestré bloky. Jejím cílem není zevrubné uchopení tématu, jako spíše prezentace několika nových projektů, které se jinam „nehodí“. Jedním z nich je například evoluční animace Viléma Nováka, jenž naprogramoval prostředí, v němž nechal během umělé evoluce vyvinout tvory. Jejich chování se odvíjí od dispozic vždy jedinečných genetických kódů, a je tudíž nepředvídatelné. Režisér s nimi nemanipuluje, stejně jako diváci pouze sleduje jejich reakce. K Aport animaci spadá také znovuuvedení umělců, kteří s Přehlídkou animovaného filmu spolupracují dlouhodoběji. Součástí je i projekt Czechoslovakia 38–89, zpracovávající naše rušné dějiny do atraktivní formy počítačové hry s výraznými komiksovými prvky.

Pokud se stihnete akreditovat do zítřka, tedy do 3. prosince 2012, budete mít štěstí na zvýhodněnou cenu. Více informací na webu festivalu.

Všechny články související s PAFem (z letoška i minulých let) včetně rozhovorů, fotogalerií i reportů si pohodlně prohlédněte pod tímto tagem:
http://25fps.cz/tag/paf/

jingl PAF 2012 from PAF – festival of film animation on Vimeo.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru