Zde se nacházíte: 25fps » Rozhledy » Stylizovaně přepálený rej postav

Stylizovaně přepálený rej postav

Stylizovaně přepálený rej postav
SERIÁL – TIP: Scrubs – RADEK NEUMAN –

Subžánr „lékařských seriálů“ se v posledních letech těší zvýšené pozornosti, ale tam, kde narážíte na dokola opakované reprízy Dr. House nebo Chirurgů, Scrubs bohužel nenajdete. Za mořem velice oblíbený seriál nenašel v našich končinách uplatnění a možná i proto je jeho fanouškovská základna ještě výjimečnější. Scrubs je seriál z lékařského prostředí, který na bázi sitkomu provádí diváka radostmi a strastmi praktikantů. Ústřední postavou celého příběhu je John „JD“ Dorian (Zach Braff), jenž právě dokončil školu a plný ideálů se vrhá do víru událostí v nemocnici Sacred Heart. Spolu se svým nejlepším kamarádem Christopherem Turkem (Donald Faison) zažívají nejrůznější situace a potkávají nové lidi. A o tom právě seriál je – o postavách.

Kolik postav, tolik chutí. Scrubs dělají zábavným seriálem především různorodé postavy, které jsou silně typizované a specifické. Každá je laděná mírně odlišným směrem, takže je téměř vyloučeno, že se u některé z nich nesetkáte se svým typem humoru. Začněme s hlavním představitelem. „JD“ je sympatický energický mladík, jehož zápal je mu někdy až na škodu. Díky jeho optimistickému pohledu na svět se nesčetněkrát dostane do křížku s krutou realitou. Po právu obdržený status snílka podtrhují jeho neustálé představy a promluvy. Často jsou jeho excesy sráženy nadřízeným Perry Coxem (John C. McGinley), a nejen jím. „JD“ se prezentuje i jako vypravěč a funguje tak na dvou rovinách. Na rovině reality, kde se jeho sny a tužby často konfrontují se skutečností, a na rovině fantazie, kde se jeho skutečné představy dočkávají zhmotnění. V jádru hodný a milý člověk je neustále vystavován tlaku nemocnice a tato ambivalentnost se po celou dobu seriálu vyvíjí. Z naivního „JDho“ se stává zkušený doktor, který zmoudřel a přiblížil se v chování svému vzoru – Perry Coxovi. Doktor Cox je sarkasmem a ironií ošlehaný cynik, který je v ostrém rozporu s ideovým rozpoložením JDho. Zkušenostmi ponaučený doktor si libuje v ponižování praktikantů, ale zároveň je velmi dobrým mentorem. Vysoká oblíbenost postavy je také podpořena několika momenty, kdy se z Perryho stává zranitelná osoba (zejména ve vztahu ke své ženě Jordan (Christa Miller) či k jejímu bratrovi Benovi v podání Brendana Frasera). Doktor Perry Cox je ve své podstatě postavou „houseovského“ typu – mizantrop, samotář, ale zároveň profesionál a racionálně uvažující jedinec. JDho nazývá ženskými jmény, opovrhuje nadřízenými a v jednom kuse ponižuje svou ženu.

Kapitolou samu pro sebe je vztah Christophera Turka se sestřičkou Carlou (Judy Reyes). Z randění se stává manželství a hlavním bodem programu je trefování se do genderových stereotypů. Christopher jako „typický“ muž neustále myslí na sex a na jídlo. Všechno bere na lehkou váhu a nejednou z něho Carla šílí. Ta je naopak puntičkářská a jako „správná“ žena roznáší pomluvy lusknutím prstu. Stejně jako v ostatních seriálech, i zde existuje stálý pár, který pozoruje dění kolem sebe z vlastní pokroucené perspektivy. A takovým párem Christopher s Carlou jsou – stálí, pevní, nerozluční. Přesným opakem je vztah JDho s jeho životní láskou – Elliot (Sarah Chalke). Oba dva se několikrát rozejdou a opět sejdou. JD je zamilovaný snílek, Elliot je rozmazlený jedináček, který chce ukázat světu (a především svým rodičům), že dokáže být samostatná a vybudovat si kariéru uznávané doktorky. Aluze na vztahy z jiného populárního seriálu Přátelé je myslím dostatečně očividná (Ross – Rachel, Monika – Chandler). Dalším párem, tentokrát již méně typickým, je dvojice Kelso (Ken Jenkins) – Ted (Sam Lloyd). Bob Kelso je primářem nemocnice. Starý morous tráví většinu času v jídelně, kde si dopřává sladkých dezertů a nadává na svou neschopnou ženu. Jeho ultimátní naštvanost na svět schytává většinou jeho pomocník Ted, který má na starosti vyřizování žalob na nemocnici. Tedovo nízké sebevědomí je až alarmující a jedinou radostí v nemocnici se stává jím vytvořený pěvecký sbor. Mezi další výrazné vedlejší postavy patří údržbář – JDho nemesis, která ho pronásleduje od jeho prvního dne nastoupení. Uklízeč, který nemá celý den nic na práci, než vymýšlet na JDho různé pasti a kanadské žertíky, je ovšem v jádru hodný a pozorný člověk. Vedle Perryho Coxe další velmi oblíbená postava…

Občasným kořením a příjemným zpestřením jsou dále např. vrchní sestra a největší drbna Laverne (Aloma Wright), metrosexuál Todd (Robert Maschio), jenž nedokáže ukončit větu bez nějakého nemravného dvojsmyslu, nebo poslíček Lloyd (Mike Schwartz), libující si ve speedmetalu. Za zmínku stojí též absolutní looser Doug (Johnny Kastl) nebo (ex)manželka Perryho Coxe – Jordan. Tento výčet postav nebyl jen pro zaplnění textu, nýbrž návodem, jak se na Scrubs dívat. Každá z postav má jedinečné charakteristické vlastnosti, které během celého seriálu využívá. Máme tu postavy tragické, komické, ironické, ale především stylizovaně přepálené. Všechny postavy jsou nabité energií, dělají velká gesta, mluví až příliš nahlas atd. Z takového kvanta osobností si každý vybere ten svůj kousek humoru, jenž mu sedí, a vzniká tím komplexní zábava. Každá epizoda má totiž cca 20 minut, což je s takovým ansámblem výhra sama o sobě. Hluchá místa téměř neexistují, a přestože mají postavy jasně dané povahové rysy a jeden by řekl, že se po osmi sezónách musíme dočkat nemilého stereotypu, není to pravda. Využití postav před kamerou je vyvážené. Některá z nich se objeví v záběru na pár vteřin, má jednu repliku za díl, aby se v další epizodě dočkala malé podzápletky a pobavila diváka na delší dobu. Vzniká tak spletenec humorných situací, který jednou sáhne ke „slapsticku“, podruhé nasadí černý humor a potřetí zase použije britský humor. Spousta postav je vzájemně protikladná a vhodně se doplňuje. Samotné gagy jsou pak dotvářeny silnou sebeuvědomělostí, kde se parodují různé žánry a jízlivě se střílí do konkurenčních seriálových vod.

Proč jsou Scrubs tak populární a cenění má ještě jeden velký důvod: tváří se realisticky. V seriálu je několik momentů, které zahrají na vážnou notu a nepůsobí nepatřičně, ale naopak jsou skvěle zvoleny a nechávají diváka identifikovat se s postavou. I když jsou Scrubs primárně zdrojem zábavy, vážné scény vhodně doplňují onu ztřeštěnou náplň seriálu a dodávají mu hlubší rozměr uvěřitelného dramatu. Nyní se nabízí otázka, se kterou jsem koketoval již na začátku článku. Proč se Scrubs ještě neobjevili na našich televizních obrazovkách? Co distributory odrazuje? Je to přílišná specifičnost seriálu? Originální znění? Nepochopený humor? Či něco jiného? Dočkáme se uvedení tohoto seriálu? A jestli ano, jak bude českými diváky přijímán? Kdo ví…

 

Scrubs

Režie: Michael Spiller, Bill Lawrence, Adam Bernstein, Ken Whittingham, Chris Koch ad.
Scénář: Bill Lawrence, Debra Fordham, Janae Bakken, Neil Goldman, Mark Stegemann ad.
Kamera: John Inwood, Andrew Rawson, Dave Perkal, Richard Davis
Hudba: Jan Stevens
Hrají: Zach Braff (John Dorian), Donald Faison (Christopher Turk), Sarah Chalke (Elliot Reid), John C. McGinley (Perry Cox), Ken Jenkins (Bob Kelso), Neil Flynn (Údržbář), Judy Reyes (Carla Espinoza), Robert Maschio (Todd Quinlan), Sam Lloyd (Ted Buckland), Aloma Wright (Laverne Roberts), Christa Miller (Jordan Sullivan), Johnny Kastl (Doug Murphy), Travis Schuldt (Keith), Mike Schwartz (Lloyd), Elizabeth Banks (Kim Briggs), Brendan Fraser (Ben Sullivan) ad.
USA, NBC/ABC, 2001-2010, 9 sezon/ 182 dílů, 24 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 14

Komentáře (1)

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru