Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Expediční kamera

Expediční kamera

Expediční kamera

POZVÁNKA na putovní filmový festival Expediční kamera – BARBORA SLEZÁKOVÁ –

V průběhu února a března se do více jak 150 měst v České republice1 vrací putovní filmový festival Expediční kamera. Přehlídku snímků o cestování, dobrodružství, přírodě a extrémních zážitcích pořádá občanské sdružení Hedvábná stezka ve spolupráci s National Geographic Česko. Mnohé z nich jsou vítězné a výběrové dokumenty z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují, avšak Expediční kamera má širší záběr než pouze lezení. Do letošního programu bylo zařazeno celkem sedm krátko- a středometrážních dokumentů.

Promítnuto bude pokračování vloni diváky oceněného snímku V kůži vlka po stopách Džingischána (Austrálie/Německo, 2010, r.: Tim Cope). Australský dobrodruh Tim Cope se vydal z Mongolska do Evropy po stopách slavného vojevůdce a dobyvatele Džingischána. Absurdní už je sama skutečnost, že Cope na koni, který je při jeho dobrodružství jediným dopravním prostředkem, nikdy dříve nejel. Jeho cesta v druhém díle začíná v Kazachstánu a pokračuje směrem na západ.

O cestování vypráví i snímek Siberut (ČR, 2012, r.: Miroslav Haluza), ve kterém se trojice cestovatelů vydává na stejnojmenný ostrov v západní části Indonésie. Mezi dobrodruhy se jedná o vyhledávanou destinaci především proto, že jeho obyvatelé ještě v druhé polovině minulého století praktikovali kanibalismus.

Film Foli (Nizozemsko, 2005, r.: Thomas Roebers, Floris Leeuwenberg) nás prozměnu zavede do západní Afriky, konkrétně do oblasti Guinei, Mali, Burkiny Faso, Senegalu a dalších okolních zemí, kde žije početný kmen Malinke, který čítá kolem tří milionů příslušníků. Ve středu zájmu bude buben Djembe, jenž pro ně představuje běžnou součást života a hraje nepostradatelnou roli během obřadů a slavností.

O adrenalinu a extrémních zážitcích budou vyprávět zbylé čtyři snímky. První z nich, nazvaný Zabijácká krása (Slovensko, 2012, r.: Rastislav Hatiar), mapuje pokus dvou paragladistů Juraje Kleja a Dalibora Carbola o obtížný přelet v nejvyšším pohoří světa. Uprostřed Himalájí se vypíná obávaná hora K2 a cílem těchto dvou dobrodruhů je doletět do jejího základního tábora.

Haló efekt (USA, 2011, r.: Steven Fisher) se odehrává kolem arktického polárního kruhu, konkrétně v Norsku a na Islandu, kam se na dvouměsíční putování vydává skupina nejlepších kajakářů včetně Jakuba Šedivého. Jejich cílem jsou divoké peřeje a vodopády, které čekají na své první pokořitele. V rozbouřeném korytu řeky pak stačí okamžik, aby se situace obrátila a dobrodruzi se ocitli v ohrožení života.

O umění skotského freestylového trialisty Dannyho MacAskilla se můžete přesvědčit ve snímku Cesta domů (Velká Británie, 2010, r.: Dave Sowerby). Neuvěřitelné triky na svém kole bude předvádět na svém domovském ostrově Skye a v městečku Dunvegan. Krátkometrážní dokument se taktéž natáčel na různých místech Skotska, jako jsou edinburský hrad, válečné bunkry na ostrově Inchgarvie nebo vodní elektrárna ve Skotské vysočině.

Poslední snímek, který bude promítán v rámci letošní přehlídky, se jmenuje Pískaři (ČR, 2012, r.: Petr Kašpar). V něm budete mít možnost poznat jedno z legendárních lezeckých míst u nás. Na Adršpašské skály na severovýchodě Čech budou vzpomínat místní legendy Bohumil Sýkora a Tomáš Čada. Nebude chybět ani pohled současných lezců, kteří hledají v těchto končinách nové výzvy a neslezené cesty.

Již tradičně proběhne v rámci Expediční kamery slosování o hodnotné ceny od partnerů přehlídky. A tak se vydejte na jedno z mnoha míst po republice, kde se putovní festival bude odehrávat a v bezpečí filmové sálu prožijte nevídaná dobrodružství.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Přehled měst, ve kterých se budou promítat filmy v rámci Expediční kamery, naleznete zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/mista-a-data-promitani/ []

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru