Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Ji.ná úroda kinematografie

Ji.ná úroda kinematografie

Ji.ná úroda kinematografie
FESTIVALY: Pozvánka na vybrané programové sekce MFDF Ji.hlava – ROBERT JAWOREK –

Již bezmála za týden započne sedmnáctý ročník MFDF Ji.hlava. Na němž budete mít možnost navštívit jak projekce soutěžních či jiných snímků, tak i rozličné bloky zaměřené na teoretickou nebo produkční stránku kinematografie. Mimo jiné hned šest Masterclasses sedmi festivalových hostů. Je mezi nimi například ukrajinský tvůrce Vitalij Manskij – autor více než třiceti filmů, jehož poslední počin Roura, pojednávající o transsibiřském ropovodu vedoucím do Evropy a lidech žijících v jeho bezprostřední blízkosti, byl letos oceněn na festivalu v Karlových Varech. Spolu s Institutem dokumentárního filmu pak připravuje MFDF Ji.hlava hned dvě Masterclasses. Jednu s režisérem izraelského původu Eyalem Sivanem, jenž představí svou tvorbu jako způsob vyjádření kritického dialogu, politického uvědomění a historické (re)vize na pozadí kontextu izraelsko-palestinských vztahů. Druhá pak bude patřit americké kameramance a režisérce Kirsten Johnson. Ta představí svůj pohled na vizualitu a vizuální styl v dokumentárním filmu. „Letošní sekce podtrhuje dialogický charakter festivalu a hlubší ponor do filmů. Snažíme se využít potenciál všech přítomných filmařů, jak je to jen možné,“ dodává ředitel festivalu Marek Hovorka.

Ve spolupráci s Národním filmovým archivem potom jihlavský festival připravil sekci s názvem „Volby“, v jejímž rámci přiblíží pomocí historických snímků volební náladu již dávno minulých let. Promítány budou čtyři volební šoty z let 1919–1935 z dílny bratří Deglů a několik poválečných volebních agitek z období 1946–1975. Náhled na politiku pak v neposlední řadě nabídne i série dokumentárních portrétů Expremiéři, jež vytvořili studenti FAMU ke dvacátému výročí vzniku České republiky. Mezi hosty debaty o současné politice budou na příklad Petr Pithart, Václav Bělohradský či Petr Fisher. Pakliže dostanete chuť na nějaké uvolněnější téma, můžete se nechat unést na vlnách moří tak, jak je vyobrazili napříč dějinami kinematografie věhlasná jména avantgardního filmu, ale i radikální experimentátoři dneška. „Filmy reprezentují přístupy od poetických koláží přes materiálové experimenty k výbušným digitálně rozkládaným mořským strukturám,“ uvádí dramaturgyně Andrea Slováková ke svému výběru. Setkání s touto sekcí se vám nicméně nabídne i mimo filmové plátno v podobě videoinstalací umístěných v galerijní části Fascinací1 nazvané Laboratorium Oblastní galerie Vysočina.

Kubečková

Stejně jako v předešlých dvanácti ročnících, i letos bude součástí Ji.hlavy, jež je jakýmsi rozcestím mezi východní a západní Evropou, Industry program. Ten slouží jako místo, kde se mohou setkat talentovaní producenti a představit se po boku ostatních filmových profesionálů. To ovšem zdaleka neznamená, že by nebyl přístupný běžným návštěvníkům festivalu. V pátek si můžete do festivalového centra přijít poslechnout, co chystá Česká televize v rámci nově navázané spolupráce s německou větví televize ARTE. Dále můžete navštívit na příklad prezentaci Emerging Producers – propagačního a vzdělávacího projektu zaměřeného na nadané producenty dokumentárních filmů – během níž se dozvíte informace o hotových i připravovaných filmech z dílny devatenácti evropských producentů, včetně dvou zástupkyň z České republiky – Pavlíny Kalandrové a Pavly Kubečkové, která nedávno dokončila úspěšnou minisérii Hořící keř.

Ať už si tedy sestavíte svůj program jakkoliv, neměli byste v něm opomenout to, že se vám nabízejí možnosti od zhlédnutí dokumentárních filmů v kinosálech přes nakouknutí do fáze jejich vzniku až po příležitost stát se účastníkem jedné ze zajímavých diskuzí. Bez nich by totiž dokument jako takový postrádal smysl.

Foto: www.dokument-festival.cz 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Sekce věnovaná experimentálním snímkům. []

Autor

Počet článků : 17

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru