Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Pusťte si Krajtu

Pusťte si Krajtu

Pusťte si Krajtu

Portál DAFilms.cz nabízí od 15. do 28. července ke streamování zdarma online velkou retrospektivu filmů oceňované lotyšské režisérky Laily Pakalniny. Pokud budete chtít zhlédnout vše, máte program poměrně nabitý: celkem si totiž můžete pustit 21 filmů, které se pohybují mezi 10 a 88 minutami. Přímo na webu 25fps můžete zhlédnout snímek Krajta (Pitons, 2003) v lotyšském znění s anglickými titulky, který jsme pro vás z pozoruhodně pestré režisérčiny filmografie vybrali. Streamovat můžete také zajímavý rozhovor s režisérkou (anglicky s francouzskými titulky). Vše v tomto příspěvku.

Zeptám se ještě jednou: Kdo nechal to hovno na půdě? Tuto otázku klade maskulinně vyhlížející ředitelka směrem k seřazeným žákům v tělocvičně před tím, než začne s nechutným křupáním prstů počítat do pěti. Vítejte zpátky ve škole a pusťte si trochu děsivý, a zároveň ve své absurditě neskutečně vtipný film, který bude zážitkem nejen pro ty, kdo se po prázdninách vrátí do školy. Ale co tam dělá ta roztomilá opička? A co krajta?  Ale hlavně – jak dopadne lov bobra? Klikněte a uvidíte…

Laila Pakalnina je jedna z nejplodnějších lotyšských režisérek současnosti. Natočila desítky dokumentů, které se setkaly s velkým ohlasem na zahraničních festivalech. Její dokumentární film Water (Ūdens, short) byl oceněn Zlatým medvědem na berlínském festivalu v kategorii krátkých filmů. Ve snímku Dream Land (Leiputrija) filmový štáb pátrá po nových, zmutovaných formách živočichů, kteří žijí na skládkách odpadu. Tento dokumentární film obdržel Evropskou filmovou cenu. Její celovečerní filmy mají většinou formu komediální absurdní mystifikace. „Laila patří do síně slávy, do naší selekce Osobnosti dokumentárního filmu, jako je Jørgen Leth, Agnès Vardová či Nicolas Philibert. Dokumentární filmy jsou obecně málo exponovaným žánrem a dokumentární celebrity se teprve rodí. Výběrem těchto osobností bychom chtěli divákům pomoci orientovat se v obrovské produkci dokumentů po celém světě,“ vyzdvihuje Diana Tabakov z DAFilms.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru